Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
UNDERSØGELSE AF FÆRGEBRAND FOR 32 ÅR SIDEN:

Passagerfærge skulle have været synet efter de daværende regle

Tirsdag 6. september 2022 kl: 12:12
Share  


Af: Redaktionen

S-Regeringen satte i december 2020 gang i en ekstern juridisk undersøgelse af, om passagerfærgen Scandinavian Star, skulle have været synet efter de dagældende regler, inden den sejlede fra Frederikshavn. Erhvervsministeriets undersøgelse af Søfartsstyrelsens rolle i Scandinavian Star er nu færdig og offentliggjort

Selvom det er over 32 år siden, at der udbrød brand på færgen Scandinavian Star, hvor 159 mennesker mistede livet, er der stadig spørgsmål i forbindelse med ulykken, som presser sig på.


Spørgsmålene i forbindelse med ulykken handler om de danske søfartsmyndigheders ageren, og har tidligere været undersøgt. Den nye undersøgelse siger det samme som tidligere undersøgelser, men finder samtidig, at Søfartsstyrelsen ud fra et forvaltningsretligt perspektiv skulle have ført et bedre tilsyn og eventuelt have udstedt supplerende vejledninger, der sikrede, at et passagerskib som Scandinavian Star skulle have være undergivet havnestatskontrol inden første fart fra Danmark.


Erhvervsminister Simon Kollerup (S) satte i december 2020 gang i en ekstern juridisk undersøgelse af, hvordan regler og praksis for syn af udenlandske passagerskibe, som Scandinavian Star, var i 1990 med henblik på en yderligere vurdering. Undersøgelsen havde til formål at hjælpe de efterladte med at få svar på ét af de spørgsmål, de har gået med i mange år.


Helt konkret omhandler spørgsmålene, hvorvidt Søfartsstyrelsen brød loven, da styrelsen undlod at syne Scandinavian Star med henblik på at udstede de nødvendige certifikater som dokumentation for, at skibet levede op til kravene. Og om styrelsen skulle have udført en havnestatskontrol af Scandinavian Star, inden skibet sejlede fra Frederikshavn mod Oslo i april 1990. Ved havnestatskontrol forstås en kontrol af skibets certifikater, hvor der kun blev foretaget yderligere inspektion, såfremt der var åbenbare grunde til at antage, at skibet trods certifikatet ikke levede op til kravene.


Undersøgelsen finder, at Søfartsstyrelsen ikke havde organiseret havnestatskontrollen på en sådan måde, at man generelt tilsikrede kontrol af passagerskibe, der sejlede under bekvemmelighedsflag, inden de blev sat i fast rutefart fra dansk havn. Undersøgelsen finder, at styrelsen efter det eksisterende regelsæt kombineret med krav om forsvarlig forvaltning skulle have foretaget havnestatskontrol, inden skibet sejlede med passagerer første gang i Danmark.


Undersøgelsen har været gennemført af Vibe Garf Ulfbeck, juraprofessor og centerleder for jura på Københavns Universitet, og Ole Terkelsen, lektor på Aarhus Universitet, og resultatet af undersøgelsen er nu klar.


Erhvervsministeren vil nu indkalde undersøgelsens følgegruppe til et møde allerede i denne uge.


Færgen Scandinavian Star var en 141,6 meter lang ro/pax-færge 10.513 bruttoregisterton bygget i Frankrig i 1971.
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Færge- og fiskerihavn i nordvestvendsyssel bliver knudepunkt for lagring og udskibning af CO2
- Klimaregulering af transportformer bør følges ad
- EU-politikere lander foreløbig aftale om CO2-regulering af skibsfarten
- Havn i Thy bliver kommunal
- Politikere i Thy skulle vælge mellem tre muligheder
- Formodet pirat kendt skyldig - slipper for straf
- To britiske transportknudepunkter får ny togforbindelse
- Limfjordshavn kickstarter overtagelse af containerterminalen med strategisk partnerskab
- Ledelsen i rederi-koncern fik prisen som Årets Erhvervsprofil 2022
- Miljøkonsekvensrapport om havneudvidelse er sendt i offentlig høring
- Vindmøller til park ved Rügen kom med skib fra Bornholm
- Havn på toppen af Jylland er ledende partner i EU-projekt

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst