Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Nybyggeri har øget antallet af ledige lagerarealer

Mandag 18. marts 2024 kl: 11:04
Af: Redaktionen

Udbuddet af lokaler til lager og logistik er vokset med knap 750.000 kvadratmeter i løbet af det seneste halvandet år. Det oplyser Ejendomstorvet.dk med henvisning til sin seneste kvartalsrapport over udbudte lokaler til lager og logistik

Hos Ejendomstorvet.dk peger man på, at stigningen sker efter omfattende nybyggeri, og at udbuddet er ved at nærme sig et historisk mere normalt niveau. Der til kommer, at udlejerne er begyndt at kræve længere lejekontrakter.


- På den ene side er udbuddet af lokaler til lager og logistik steget 75 procent på halvandet år, nemlig fra lige knap 1 millioner kvadratmeter til over 1,7 millioner. På den anden side har der været omfattende nybyggeri med næsten 2,3 millioner ekstra kvadratmeter, og virksomhederne har faktisk formået at aftage rundt regnet to tredjedele af de nye arealer, siger Jakob Wegener, der er administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.


I øjeblikket er 10.500 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf er knap 1.500 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder. Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud, ligesom boligportalen Boligsiden.dk.


To erhvervsmæglere ser nogenlunde roligt på den kraftige vækst i antallet af udbudte kvadratmeter - fra 1,3 procent af de samlede arealer til nu 2,2 procent. Det gør de med baggrund i, at udbuddet var markant højere - næsten 6 procent - i 2010-13 - årene efter finanskrisen, der ramte Danmark i 2008-09.


- Udbuddet ligger stadigvæk på et lavt niveau, og vi havde mange udlejninger i 2023, endda til høje lejeniveauer. Danmark har en sund økonomi, og vi oplever stadig god efterspørgsel stort set alle steder. Men da der er blevet bygget meget nyt, så kan det godt tage lidt længere tid at få afsat kvadratmeterne, og udbuddet kan stige yderligere det næste par år. Det skal dog nok falde igen, for virksomhederne har brug for moderne lokaler, siger Helle Andersen, der er afdelingschef for logistik og industri hos Colliers International.


En lignende melding kommer fra en anden stor erhvervsmægler.


- Markedet vender sådan set tilbage til mere normale tider efter, at corona-forløbet gav ekstra stor efterspørgsel og ekstra lav tomgang, fordi vi fik øget nethandel, og fordi der var knas med transport og forsyningskæder. Der er blevet bygget en del spekulativt de seneste år, altså uden lejere på forhånd, men nu har vi set en opbremsning, og mens det før var udlejernes marked, så er det i højere grad blevet lejernes marked, konstaterer Dragana Marina, der er analysechef hos CBRE.


Begge mæglere fremhæver, at der især er stor efterspørgsel i hovedstadsområdet. Årsagen er, at en række kommuner gradvis omdanner erhvervskvarterer til boligområder. Dermed bliver der ganske enkelt mindre plads tilbage til virksomhederne.


- Hele Storkøbenhavn er præget af byudvikling, og det presser mange små og mellemstore virksomheder. Vi har for ganske nylig fået hele 100.000 kvadratmeter ny erhvervsjord til salg for Dragør Kommune, og her oplever vi meget stor interesse, for det er sjældent, at der kommer større grunde på markedet så tæt på København, siger Helle Andersen fra Colliers International.


Hos CBRE peger analysechefen på, at de ændrede markedsvilkår giver en forskydning i lejekontrakterne.


- Før kunne udlejerne forvente, at hvis nogle af deres lokaler blev fraflyttet, så var de lette at leje ud igen - ofte endda til højere leje. Men efterhånden som det er blevet lejernes marked, så er udlejerne igen begyndt at foretrække lange lejekontrakter, som normalt giver udlejer en større sikkerhed, siger Dragana Marina.


Ved indgangen til 2024 havde Danmark godt 78,6 millioner kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder. Heraf lå godt 63 procent i Jylland - flest i Sydjylland inklusiv det meste af Trekantområdet (15,5 millioner kvadratmeter eller en femte af det samlede areal). Østjylland havde 13,5 millioner kvadratmeter eller godt en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har over 10 millioner kvadratmeter.


Om Ejendomstorvet.dk:
  • Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra op imod 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer
  • Ejendomstorvet.dk har over 200.000 besøgende hver måned.
  • I 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 milliarder kroner fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme


Interesserede kan se Ejendomstorvets kvartalsstatistik - første kvartal 2024 - her:

Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Logistikcenter i Jönköping er taget i brug
- Ejendomsinvestor køber grund i Malmö til last-mile distributionslager
- Tysk logistikkoncern skal distribuere reservedele til tyske lastbiler og busser - i Australien og New Zealand
- Nybyggeri har øget antallet af ledige lagerarealer
- Ville du lade dig overvåge på arbejdet?
- Ringsted får nyt pakkedistributionscenter
- Tysk terminaltraktor er kørt ud på et nyt niveau af præcision og komfort
- Transport- og logistikuddannede får hurtigt arbejde
- Logistik-koncern åbner fremtidens terminal, der er fyldt med scannere
- Glædelig jul
- Nyt logistikcenter for dansk modekoncern bliver et af de mest effektive og automatiserede
- Nybyggeri skaber ledige lager- og logistik-lokaler i ældre bygninger

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst