Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Jysk-fynsk havneselskab vil investere over en milliard i PtX infrastruktur

Mandag 29. august 2022 kl: 13:07
Share  


Af: Redaktionen

ADP A/S, der driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart med Fredericia Kommune som største aktionær, etablerer et nyt datterselskab, ADP Energy Infrastructure A/S. Med det nye selskab vil ADP A/S styrke sin markedsorienterede indsats i udvikling af central infrastruktur til mere bæredygtig energiforsyning


Med estimerede investeringer på over 1 milliard kroner frem mod 2030 vil det nye datterselskab blive det næste strategiske skridt i videreudviklingen af Fredericia og Trekantområdets infrastruktur til fremtidens knudepunkt for PtX, CO2-fangst og -lagring samt produktion af bæredygtige brændstoffer.


Kombinationen af den rette infrastruktur, Danmarks store virksomheder inden for energi og forsyning, et raffinaderi, varmetransmission og et kommende anlæg til produktion af bring - samt aftagere af bæredygtige brændstoffer inden for luftfart, skibsfart og vejgodstransport giver Trekantområdet og især Fredericia gode forudsætninger for at blive ét af Danmarks førende CO2-hub samt knudepunkt for produktion og afsætning af bæredygtige brændstoffer.


- Etablering af datterselskabet ligger i naturlig forlængelse af ADP’s strategiske udvikling, hvor betydelige investeringer i ny og fremtidssikret infrastruktur skal understøtte Trekantområdets og Danmarks målsætninger for den grønne omstilling. Med afsæt i ADP’s havne og Taulov Dry Port etablerer vi den nødvendige infrastruktur, der er et centralt element i videreudvikling af vores position som infrastrukturudbyder. På den måde kan vi fortsætte væksten og udnytte det fremtidige forretningspotentiale, der ligger i at blive bindeleddet i PtX-værdikæden, siger Erik Østergaard, der er bestyrelsesformand i ADP A/S og direktør i vognmandsorganisationen DTL.


Infrastrukturen er forudsætning for sektorkobling
ADP A/S oplyser, at der forud for etableringen af det nye infrastrukturselskab er gået et længerevarende strategisk forarbejde med analyse og kortlægning af Trekantområdets og Fredericias potentiale med hensyn til at videreudvikle områdets centrale infrastruktur. 


Infrastrukturen skal understøtte sektorkoblingen på tværs af forsyning, produktion og distribution af bæredygtige brændstoffer - eksempelvis metanol til skibstransport og bæredygtige flybrændstoffer. Methanol, der er produceret via PtX-anlæg bliver i mange sammenhænge betegnet som e-methanol, men rent kemisk er der ingen forskel på e-methanol og methanol. Det er begge træsprit, flydende og let at transportere i eksempelvis tankvogne.


- Vi har arbejdet med strategiprocesser samt konkrete businesscases i de seneste to år og har allerede de første infrastrukturprojekter under planlægning. Vores analyser indikerer, at der i en indledende fase vil være forretningsmæssige potentialer i investeringer i infrastruktur på op mod 1 milliard kroner inden 2030, og derfor er vi også allerede i seriøs dialog med potentielle investorer. Vi har dog endnu ikke på nuværende tidspunkt lukket aftaler, så processen er fortsat åben, siger APD's administrerende direktør, Rune D. Rasmussen.


Fremtidens grønne knudepunkt 
Trekantområdet er med sin geografi og infrastruktur et godt sted, hvor integration af infrastruktur, forsyning, produktion, distribution og udnyttelse af overskudsvarme kan danne rammen om fremtidig produktion af bæredygtige brændstoffer i stor skala. 


- Vores placering centralt i Danmarks største transport- og logistikcentrum betyder, at der inden længe vil være et stort potentiale af aftagere af grønne brændstoffer til den tunge transport, som eksempelvis Billund Lufthavn. At vi som infrastrukturejer kan udvikle ny infrastruktur til transport af alle typer af produkter, som indgår i processer omkring fremtidens grønne brændstoffer, ligger inden for vores eksisterende kerneforretning. Vi ser os på den måde som en fremtidig nøgleaktør, når der skal transporteres CO2, brint, teknisk vand og metanol, hvor CO2 naturligt er i fokus her i en første fase, siger Rune D. Rasmussen.


Realiseringen af et førende knudepunkt for fremtidens PtX og CO2-fangst og -lagring vil ske i partnerskaber og gennem sektorintegration mellem Trekantområdets aktører som Crossbridge Energy, Billund Lufthavn, Ørsted, Everfuel, TVIS (fjernvameselskab i Trekantområdet), Nature Energy, Triangle Energy Alliance samt kommunerne i Trekantområdet.


ADP Energy Infrastructure A/S har et mål om at have etableret infrastruktur i 2026, som vil binde de forskellige omdrejningspunkter sammen, så aktørerne i Trekantområdet sammen kan indfri potentialerne i den grønne omstilling. Tilsvarende vil virksomhederne samtidig kunne bidrage væsentligt til vækst og skabelsen af arbejdspladser i industrien.


- Med den infrastruktur vi planlægger at etablere, har vi prioriteret en overordnet fleksibilitet, hvormed det er muligt at understøtte såvel flere typer af CO2-leverandører som -aftagere, samtidig med at vi vil muliggøre både lagring og anvendelse af CO2 afhængigt af den aktuelle markedssituation. Vores indgangsvinkel er, at vi skal kunne skalere infrastrukturen og investeringerne, hvormed vi muliggør industriel vækst med udgangspunkt i voksende eksport og import til produktion af grønne brændstoffer, så Danmark og Trekantområdet kan agere og skabe en international positionering, siger Rune D. Rasmussen.
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Færge- og fiskerihavn i nordvestvendsyssel bliver knudepunkt for lagring og udskibning af CO2
- City-trailer er hentet til Odense
- Lastbilforhandler og landevejstransportør tester brændstofforbruget ved varierende kørselsopgaver
- Klimaregulering af transportformer bør følges ad
- Elektrisk rugbrød er kåret som Årets Bil i Danmark 2023
- Priser på benzin of dieselolie så sådan ud 21. november
- Dieselolien har i snit kostet 15,64 kroner i 2022
- Elektrisk prototype kørte 475 kilometer på én opladning
- Gardintrailere efter en trækker er vejen frem for Esbjerg-virksomhed
- Tyve tog jernplader fra plads i Allerød
- Dynamiske skilte skal stoppe spøgelsesbilister ved Øresundsbron
- Lastbilsælger udvikler løsning til udvendig opbevaring af handsker og træsko

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst