Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Fynsk havn går i land med logistikhub på det tørre

Tirsdag 28. juni 2022 kl: 10:48
Share  


Af: Redaktionen

Odense Havn vil investere milliard-beløb i et stort og bæredygtigt logistikhub med op til 500.000 kvadratmeter bygninger. Det nye logistikhub - Odense Dry Port - skal ligge ved Årslev på Midtfyn cirka 16 kilometer syd for centrum i Odense og sikre forsyningskæderne til havnens kunder

Odense Havn har købt det nu lukkede forsøgsgartneri ved Årslev på Midtfyn af Staten og vil udvikle området for fire-fem milliarder kroner til en højteknologisk og bæredygtig logistikhub.  Odense Dry Port skal sikre, at havnens store kunder inden for vindmølle- og offshore industrien kan følge med efterspørgslen og sikre dem mulighed for at have større lagre af de mest nødvendige dele tæt på deres produktion.


Planerne for den massive udbygning af offshore-vind alene i EU betyder, at Odense Havns nuværende havnearealer prioriteres til den grønne omstillings vitale produktions- og vækstbehov, så industrien kan vokse og realisere de politiske ambitioner, der blandt andet skal sikre uafhængighed af russisk energi.


Med Odense Dry Port kan lager- og logistikdelen flyttes væk fra havnearealet, men tæt nok på til at mindske afhængigheden af de internationale forsyningskæder, som eksempelvis har været påvirket af en pandemi, en grundstødning i Suez-kanalen og en krig, hvilket udfordret produktionshastigheden i den grønne omstilling og andre logistikaktiviteter i store dele af verden.


- Jeg ser placeringen i Årslev som en vigtig brik til, at vi herhjemme overhovedet kan lykkes med at producere de vindmøller og levere de grønne kvantespring, der kan give hele verden den bæredygtige energi, den har behov for, siger Odense Havn's administrerende direktør Carsten Aa.


- Meningen er, at alt på og udenom pladsen skal tænkes grønt. Her er god adgang til el- eller brint-lastbiler via motorvejen, og på sigt kan vi arbejde med at bruge jernbanen, fordi sporene går lige forbi, og her er med tiden plads til, at transport-droner let kan komme til og fra. Det er et springbræt til fremtiden midt i Danmark for de virksomheder, der skaber den grønne energiudvikling, som vi har så meget behov for, siger Carsten Aa videre.


Odense Dry Port kommer til at ligge op ad motorvejen og jernbanen og skal efter planen rumme op mod 500.000 kvadratmeter bygninger og udstyres med den nyeste robot og droneteknologi, som Fyn og Odense i forvejen er førende inden for.


I designet af pladsen og dens bæredygtige bygninger vil der blive lagt vægt på innovative og æstetiske løsninger, der på samme tid gavner oplevelsen, anvendeligheden og miljøet. Alt på og omkring den moderne Dry Port bliver valgt efter at give det mindst mulige CO2-aftryk.


Odense Dry Port bliver placeret i et område, der er næsten ligeligt fordelt mellem Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune, og i Faaborg-Midtfyn Kommune glæder borgmester Hans Stavnsager (S) sig over planerne.


- I Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder vi jo i forvejen med bæredygtig bosætning og en grøn hverdag som noget afgørende vigtigt. Et sted som Odense Dry Port gør, at vi kan være en aktiv del af at sætte den rivende udvikling fri, der er behov for. Pladsen bliver et pragteksempel på, hvordan man kan lave grøn transport, og samtidig kan vi se på lignende projekter herhjemme, at der bliver skabt mange gode lokale arbejdspladser, siger han.


I Odense er man også glade for, at virksomhederne bag den grønne omstilling får bedre muligheder for at honorere efterspørgslen.


- Den kæmpestore havneudvidelse, som havnen planlagde i 2008, stod færdig i 2020, og er i dag allerede afgørende for havvindmølleproduktionen. Derfor bliver Odense Dry Port en vital facilitet, fordi den kan styrke logistikken ind til den samme produktion på havnen. Det gør forsyningskæderne robuste bag den grønne omstilling, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S).


Odense Dry Port forbedrer vilkår for grøn omstilling
I maj præsenterede Danmark, sammen med Holland, Tyskland og Belgien, en plan om, at de fire lande tilsammen vil opføre 10.000 vindmøller på Nordsøen frem mod 2050. Planen skal sikre Danmark og EU større uafhængighed af specielt den russiske energiforsyning. For at nå målet kræver det, at logistikken bag produktionen har så gode vilkår som muligt.


Etableringen af Odense Dry Port vil være en væsentlig del af den optimering, mener Klima-, Energi og Forsyningsminister, Dan Jørgensen (S).


- Energiforsyningen i Europa skal væk fra fossile brændstoffer. Derfor er det regeringens plan at femdoble produktionen af strøm fra havvind i Danmark inden 2030. Men hvis vi skal nå de ambitiøse mål, har vi brug for innovative virksomheder, der rent faktisk kan få møllerne ud og snurre på havet. Det synes jeg Odense Dry Port er et godt eksempel på, hvor man også tænker nye og grønne løsninger ind i selve produktionen og logistikken bag den grønne omstilling, siger Dan Jørgensen.


Odense Havns administrerende direktør Carsten Aa ser Odense Dry Port som løsningen på et behov, der bliver mere og mere akut.


- Epidemier og krige har fået industrierne til at tænke sig om. Det er livsnødvendigt for at kunne nå verdens mål at opbygge lagre for vigtige komponenter og dele i nærheden af betydningsfulde industrier, der skaber bæredygtig udvikling og produktion. Man kan ikke bare længere regne med, at tingene ankommer til fabrikken til tiden fra den anden side af kloden. Det katastrofale er jo, at hele den grønne omstilling kan blive sat i stå, hvis virksomhederne ikke kan producere de kæmpestore vindmøller og deres fundamenter, siger Carsten Aa.


Odense Havn skal nu i dialog med de to kommuner om at få de nødvendige tilladelser på plads så hurtigt som muligt, inden planerne for arkitekturen og de teknologiske og miljømæssige løsninger kan omsættes til virkelighed.
Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Kvinde kørte op i en lastbil - politiet vil gerne finde chaufføren
- Vognmand fra Galten valgte V8'er med udstyr
- Vejdirektoratet har et interaktivt kort med afgiftvejene
- Politiet blitzede 40 bilister blitzet ved vejarbejde - syv står til frakendelse af kørekortet
- Politiet finder 277 stjålne cykler i en svensk lastbil
- Skatteministeren vil lytte og gerne gå i dialog
- Vognmand fra Vendsyssel valgte tipvogn fra Østjylland
- Populær café fra Horsens kommer til nyt truckstop
- Transportkoncern leverer markante grønne resultater - el-lastbiler er på vej
- Nye systemer på lastbiler skal øge sikkerheden for cyklister og andre trafikanter
- Tungvognskontrol viser fortsat behov for et passende kontroltryk
- Vognmand i Aalborg kører ud i ny tre-akslet bogie-trækker

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst