Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
TEKNOLOGISK INSTITUT:

Danmark skal være førende inden for Power-to-X

Mandag 29. november 2021 kl: 19:00
Share  


Af: Redaktionen

Nye effektive teknologier til at lagre og konvertere sol- og vindenergi skal opruste den danske energisektor og styrke Danmarks konkurrenceevne inden for Power-to-X. Sådan lyder mandagens budskab fra centerchef på Teknologisk Institut, Christian Kallesøe. - Vi vil udvikle, teste og demonstrere nye effektive komponenter inden for fire aktivitetsområder: Power-to-X, el til transport, el til varme og elektrisk og termisk lagring, siger Christian Kallesøe


Den varierende elektricitetsproduktion fra sol og vind vil i fremtiden resultere i et stort behov for at opbevare og konvertere energi fleksibelt. Derfor er der brug for nye teknologier, der kan optimere udnyttelsen af sol og vind. Og det er visionen med en ny resultatkontrakt omkring energilagring og konvertering, som Teknologisk Institut står i spidsen for. Her udgør Power-to-X en stor del af indsatsen.


- Vi vil udvikle, teste og demonstrere nye effektive komponenter inden for fire aktivitetsområder: Power-to-X, el til transport, el til varme og elektrisk og termisk lagring, siger Christian Kallesøe, der er centerchef på Teknologisk Institut.


Energilagring og konverteringsteknologier skal være mere effektive
Målet med indsatsen er at gøre energilagring og konverteringsteknologier mere effektive. Centerchefen mener, at vi i Danmark er konkurrencedygtige inden for bæredygtige e-fuels og grønne kemikalier baseret på el fra solceller og vindmøller. Og udvikler vi videre på Power-to-X-teknologierne, kan vi blive verdensledende inden for komponenter.


- Lige nu investerer EU og resten af verden stort i nye lagrings- og konverteringsteknologier. Det resulterer i øget konkurrence på området. Vi skal derfor bevare og udbygge Danmarks internationale førerposition som leverandør og producent af komponenter. Både for fortsat at fastholde konkurrenceevnen og for at imødekomme regeringens målsætning om 70 procent CO2-reduktion allerede i 2030, siger Christian Kallesøe.


Tæt samarbejde betyder markedsforspring
Teknologisk Institut vil også udvikle ydelser til test og demonstration af komponenter inden for Power-to-X. Ydelserne vil være  målrettet erhvervslivet og blive gjort mulige med de test- og laboratoriefaciliteter, som instituttet råder over.


- Virksomhederne får et markedsforspring, fordi de får adgang til vores avancerede laboratoriefaciliteter inden for test og udvikling af blandt andet højtemperaturvarmepumper, termisk lagring, katalytiske processer, komponenter, batterier og elbilladere. Gennem et tæt samarbejde mellem virksomhederne og instituttet kan vi accelerere udviklingen inden for Power-to-X, siger Christian Kallesøe.


Grøn energi og mindre CO2-udledning
Han fremhæver, at der er mange positive effekter ved at udnytte sol- og vindenergi bedre. Erhvervsmæssige gevinster tæller eksempelvis øget beskæftigelse, eksport og konkurrenceevne inden for energi-, kemikalie- og plastindustrien. 


- Aktiviteterne indenfor energilagring og konvertering kan resultere i en potentiel reduktion på 7,7 millioner ton CO2. Det svarer til 30 procent af den nødvendige reduktion på 26 millioner ton for at opnå målsætningen om 70 procent CO2-reduktion i 2030, siger Christian Kallesøe.


Opruster den danske energisektor
Teknologisk Institut forventer, at indsatsen opruster det danske energisystem ved at accelerere omstillingen af energisystemet og hurtigt etablere en række udviklings- og demonstrationsanlæg samt nye testfaciliteter inden for de fire aktivitetsområder.


- På de nye faciliteter har vi fokus på at fremstille e-fuels til transport, kemikalier til plast og medicinalindustrien, elektrificere industri- og fjernvarmesektoren og bygge testfaciliteter til termisk og elektrisk lagring. På den måde kan vi nå i mål med at udnytte den bæredygtige sol- og vindenergi i fremtidens grønne energisystem optimalt, siger Christian Kallesøe.


I indsatsen inddrager Teknologisk Institut danske virksomheder i nationale og internationale demonstrationsprojekter i EUDP, Innomissions og Horizon Europe. Power-to-X-aktiviteterne i indsatsområdet vil desuden blive tæt koordineret med aktiviteterne i den fælles GTS-PtX-indsats sammen med Force Technology, DBI og Alexandra Instituttet.


Resultatkontrakter indgås mellem de syv GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut, og Uddannelses- og Forskningsministeriet for at styrke innovation og konkurrencekraft i dansk erhvervsliv gennem ny teknologi. GTS står for Godkendt Teknologisk Service, og GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Dansk transportkoncern etablerer togforbindelse med kølecontainere mellem syd og nordvestspanien
- - God grøn ambition fra rederierne
- Regeringen vil skubbe til udvikling af grønne brændstoffer med milliardstøtte
- Brintbus er klar til drift i København
- Tankvogne har skiftet den fossile dieselolie ud med HVO i de største danske byer
- 3D-print af motordele kan gøre fragtskibe mere miljøvenlige
- Danmark skal trække den globale omstilling af skibsfarten
- Fredag 7. januar 2022 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Færdselsstyrelsen udsender nybekendtgørelse om visse eftermonterede partikelfiltre samt fritagelse for partikeludledningsafgift
- Medicinen kommer med lastbil med to drivliner
- Vandfabrikker skal spare transport
- Elektrisk varebil kan køre over 250 kilometer på en opladning

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst