Fragtdroner bragte tung last frem til vindmølleprojekt
Torsdag 15. august 2024 kl: 12:47
Af: Redaktionen
Energiselskabet Ørsted har i et nyt projekt på havvindmølleparken Borssele 1 & 2 i Holland brugt fragtdroner til at bringe tung last frem. Ifølge Ørsted er det første gang i verden, at et selskab anvender fragtdroner til den type opgaver
Hos Ørsted peger man på, at tiltag er et stort fremskridt inden for operationel effektivisering og sikkerhed i havvindindustrien. Dronerne har transporteret last fra et skib til de 94 vindmøller, som Borssele 1 & 2 Havvindmøllepark omfatter.
Med udgangspunkt i tidligere forsøg og erfaringer med droner fra andre havvindmølleparker bruger Ørsted droner med en vægt på 70 kg og et vingefang på 2,6 meter til at transportere last på op til 100 kg ud til vindmøllerne. Konceptet blev testet sidste år på havvindmølleparken Hornsea 1 i Storbritannien.
I det konkrete projekt besluttede Ørsted sig for at opdatere kritisk evakuerings- og sikkerhedsudstyr på alle vindmøllerne.
Normalt sejler et fartøj fra vindmølle til vindmølle og løfter med kassen med udstyr op på overgangsstykket mellem fundament og vindmølle ved hjælp af en kran på skibet. Herefter blev kassen ved hjælp af vindmøllens egen kran transporteret op til nacellen og derefter op til toppen af vindmøllen.
Fragtdronerne flyver i stedet frem og tilbage fra et skib og direkte op til toppen af nacellen på hver vindmølle. Det tager ca. fire minutter pr. vindmølle for dronen at flyve fra skibet op på toppen af vindmøllen, hvorimod den tidligere tilgang kunne tage omkring seks timer. Hvis man medregnede den tid, som det tog for skibet at sejle ud til havvindmølleparken, mellem møllerne og tilbage til land.
Med fragtdronerne har Ørsted kunnet gennemføre opgaverne på Borssele 10-15 gange hurtigere end normalt.
Ved at bruge droner til at transportere last til Borssele 1 & 2 kan Ørsted reducere omkostninger, spare tid og øge sikkerheden og effektiviteten i driften. Droner giver færre driftsforstyrrelser, da det ikke er nødvendigt at standse vindmøllerne, mens lasten bliver leveret. Dette reducerer risici og øger sikkerheden for dem, der arbejder på vindmøllerne, og det minimerer behovet for adskillige sejlture, hvilket igen nedbringer CO2-udledningen.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Fragtmængderne fald i flere regioner
- Bilister i el-biler vælger færgen over Kattegat
- Sveriges største containerhavn får ny direkte forbindelse til Asien
- Martin industrivirksomhed har fået ny ejer og nyt navn
- Fem 13-liters tilpassede lastbilmotorer driver indlandsfragtskib
- Flere tog med færgerne over Øresund
- Færgebatterier kan bruges som energilager på land
- Danmarks største rederikoncern har fået en bøde på 10 millioner kroner i fusionssag
- Havneselskab får kapitalfond som medejer
- Øresundslinjen har overtrådt sit tilsagn til Konkurrencerådet
- Brancheorganisation på energiområdet får ny politisk chef
- Hybrid ro/ro-færge til Det Irske Hav bliver testet i Kina
Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes! |
||
Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget! |