Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Solen strålede på landets solceller i april og udløste rekord-produktion

Torsdag 4. maj 2023 kl: 12:48
Af: Redaktionen

Solceller på marker og hustage producerede over 406 GWh strøm i april. Det er 55 procent mere end i april sidste år og nok til at dække 100.000 husstandes årlige elforbrug. Det viser en opgørelse, som Green Power Denmark har udarbejdet på baggrund af Energinets statistik

- Solceller giver nu et væsentlig bidrag til elproduktionen. Det er godt for klimaet, og det er godt for forbrugerne, siger Thomas Aarestrup Jepsen, der er direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.


- Solcellerne producerer mest midt på dagen, hvor virksomhederne arbejder for fuld kraft. Solcellerne leverer på nogle dage så meget strøm, at det presser elprisen ned. Og det er til gavn for både virksomheder og almindelige forbrugere, som slipper billigere, siger han videre.


Solcellerne producerede 405,6 GWh (405,6 millioner kWh) i april. Det er 55 procent mere end i april sidste år. Og det er 40 procent mere end i den hidtidige rekordmåned, som var juni 2022. Solcellernes produktion i april i år svarer til det årlige strømforbrug i over 100.000 husstande.


April bød også på flere nye dagsrekorder. Den 21. april producerede solcellerne 19,1 GWh, og når man kigger på top-fem over dage med mest solproduktionen ligger de alle i uge 16 i år.


I 2022 dækkede solenergi seks procent af Danmarks totale elforbrug. I 2023 forventer Energistyrelsen, at solproduktionen stiger til 10 procent af elforbruget.


- Denne rekord bliver forhåbentlig slået meget snart, og vi skal glæde os over alle fremtidige rekorder. Vi er i gang med at omstille vores samfund til at køre på strøm, og det skal selvfølgelig være grøn strøm fra solceller og vindmøller, siger Thomas Aarestrup Jepsen.


Rekorderne kommer på baggrund af, at der er blevet opført meget ny solkapacitet i 2022. Den seneste - og foreløbige - opgørelse viser, at den samlede kapacitet er 3,3 GW i dag mod 1,9 GW i starten af 2022.


Solcelleanlæggene bliver dog opført i en lavere hastighed end tidligere. Det skyldes, at der har været stigende omkostninger til materialer, jord og tilslutning til elnettet.


Derudover udestår en række politiske beslutninger. Der mangler endnu en national solcellestrategi, en beslutning om de såkaldte energiparker på land og om den fremtidige beskatning af landbrugsjord med vedvarende energi-anlæg på.


- Der er meget, som skaber usikkerhed for de udviklere, som ønsker at investere i et solcelleanlæg. Det er vigtigt, at der bliver truffet nogle politiske beslutninger snarest, så vi kan få opført flere solcelleanlæg til gavn for den grønne omstilling, klimaet og forbrugerne, siger Thomas Aarestrup Jepsen.


SVM-Regeringen har nedsat to arbejdsgrupper i den nye nationale energikrisestab, NEKST, hvor en af arbejdsgrupperne har fokus på at få mere vedvarende energi på land. Det er Green Power Denmarks ambition at bistå staben, så der kommer gang i den politiske beslutningsproces.




Green Power Denmark forklarer om tallene:
Produktionen af strøm fra solenergi er opgjort via Energinets EnergiDataService, der opgør elproduktionen i Danmark fordelt på produktionstyper. Alle beregninger er foretaget af Green Power Denmark
I 2022 producerede Danmark ca. 2,1 TWh strøm fra solceller og ca. 19,0 TWh strøm fra hav- og landvindmøller. Tilsammen udgjorde det 21,1 TWh eller 60 procent af det danske elforbrug i 2022
I Energistyrelsens fremskrivning Analyseforudsætninger 2022 (AF22) forventer styrelsen, at elproduktion fra solceller vil stige til ca. 3,7 TWh i 2023. I starten 2022 viste an AF22, at solkapaciteten var 1,853 GW eller ca. 1,9 GW. Foreløbige opgørelser fra Energistyrelsen viser, som Green Power Denmark har fået indsigt i, at kapaciteten er steget til 3,26 GW
I Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev aftalepartierne enige om at firedoble den samlede produktion fra solenergi og landvind frem mod 2030 i forhold til 2021-niveauet. I Aftalen står der, at "...det kan for eksempel ske ved at tidoble kapaciteten af solceller til ca. 20 GW ultimo 2030 og fordoble kapaciteten af landvind til ca. 8,2 GW ultimo 2030".





Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Kli­ma­re­gu­le­ringen af den globale skibsfart tager små skridt fremad
- Fredag 12. marts 2024 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Brintteknisk virksomhed udnævner konstitueret direktør til ny direktør
- Uforpligtende aftale skal se på udvikling af lastbilførerhus
- Nye løsninger skal få flere passagerer i den kollektive trafik
- Fremtidens kollektive transport er kommet tættere på i Nordjylland
- Stort batteri i Maglebylille skal lagre strøm til lufthavn på Amager
- Regionale buslinier i Hovedstaden skifter til el-drift
- Maritim ekspert er nomineret til bestyrelsespost i brintteknologisk Aalborg-virksomhed
- Transportkoncern med mange trailere indgår aftale om CO2-transport
- Klimaplan og myndigheder udfordrer affaldsvognmænd

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst