Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
VEJAFGIFT I TYSKLAND:

CO2-emissionsklasser har stor betydning for kilometerprisen

Fredag 24. november 2023 kl: 12:52
Af: Redaktionen

CO2-emissionsklasser har stor betydning for kilometerprisen
(Illustration: Scania)

Fredag 1. december vil EU's regler om CO2-emissionsklasser ligge til grund for den tyske kilometerbaserede vejafgift, Mauten. EU's regler om CO2-emissionsklasser er også grundlaget for den kilometerbaserede og CO2-afhængige vejafgift, som bliver indført i Danmark i januar 2025

Konkret betyder det, at alle køretøjer der kører på de tyske veje med en teknisk tilladt totalvægt på 7,5 tons eller mere - ud over den eksisterende afgift - pålægges en afgift koblet til køretøjets CO2-udledningen.


Køretøjer på gas og LNG er fritaget for Maut indtil 31. december 2023 og nul-emissionskøretøjer forbliver fritaget indtil 31. december 2025.


Hos Scania i Danmark fremhæver man på, at der ligesom i Danmark, når vejafgiften for tunge køretøjer bliver indført 1. januar 2025, vil være store penge at spare, hvis ens køretøj lander i den laveste CO2-emissionsklasse.


Det er EU-Kommissionens beregningsværktøj,VECTO, der danner grundlag for, hvilken klasse køretøjet lander i. Klasse 5 er den bedste og billigste, klasse 1 er den dårligste og dyreste. Det er udelukkende elektriske lastbiler og køretøjer, defineret som nulemissionskøretøjer, der lander i klasse 5. For konventionelle diesel-lastbiler er den absolut bedste klasse, det lige nu er muligt at lande i, klasse 3.


Hvis der for eksempel køres med en to-akslet trækker og tre-akslet sættevogn, er forskellen fra klasse 1 til klasse 3 på 12 øre pr. kilometer, når de nye Maut-afgifter bliver en realitet. 


For en vognmand med 10 biler, der hvert år kører 100.000 kilometer på de tyske veje, er der en besparelse at hente på 12.000 kroner på hver bil. Og eftersom VECTO-beregningen placerer køretøjet i dens CO2-emissionsklasse for en periode på seks år (12.000 kroner per bil i 6 år - lig 72.000 kroner), vil besparelsen holde seks år, hvilket giver en samlet besparelse på 10 biler på 720.000 kroner. Dertil kommer brændstofbesparelsen som følger med, når man kører i en klasse 3-lastbil.


Hos Scania peger man på, at koncernens nye Super 13-liters motor kan køre en lastbil ind i klasse 3. 


En række faktorer afgør, hvilken klasse, en dieselmotor ender i. Scania's Super-motor i kombination med Scania's nye gearkasse, der har den gearskiftestrategi, betyder, at lastbilen en stor del af tiden kører i næsthøjeste gear og ved lav belastning skifter til et højgearet overgear, som bringer omdrejningerne helt i bund og derved sparer yderligere brændstof.


A faktorer end en meget brændstoføkonomisk motor og lave motoromdrejninger spiller ind i. Det gælder for eksempel bagtøjsgearing, dæk og spoilere, idet disse komponenter påvirker brændstoføkonomien og dermed også Vecto-tallet.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- De fem svenske havne i EU's TEN-T net bevarer deres status
- EU's transportnetværk er blevet revideret
- Aarhus Havn får EU-støtte til etablering af landstrøm til containerskibe
- Færgerederi har fået ny administrerende direktør
- Maskintrailer skal køre nordenfjords - og andre steder
- Del af Limfjordshavn bliver midlertidigt militært område
- 2023-resultat hos blomstertransporttør blev 85 procent mindre end året før
- Transportkoncern opnåede et mindre bruttoresultat med øgede markedsandele
- Vognmand i Vamdrup valgte city gardintrailer med en enkelt aksel
- Spørgsmål om overimplemetering bliver afgjort efter sommerferien
- Beløbsgrænse spænder ben for danske transportvirksomheder
- EU har skærpet sanktionerne mod Rusland og Belarus

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst