Hvem hæfter for tolden
Torsdag 11. november 2004 kl: 06:56
Revisoren skriver om hæftelse for told ved import af varer til EU(KØBENHAVN) Når varer indføres til EU opstår der en forpligtelse til at betale den eventuelle told på varerne. Spørgsmålet er, hvem i handelsforholdet, der hæfter for denne told?
Klarereren hæfter for told
Når varer fra ikke-EU-lande fortoldes ved indførslen til EU overgår varerne efter betaling af importafgifter til fri omsætning, hvilket er ensbetydende med, at varerne frit kan overføres mellem EU-landene.
Ved import af varer til fri omsætning i EU skal myndighederne i importlandet adviseres herom. Importen medfører, at der opstår en forpligtelse til at betale told. Indholdet af adviseringen til myndighederne - toldangivelsen - er afgørende for, hvem forpligtelsen til at betale told påhviler.
Den, i hvis navn toldangivelsen foretages, er klarerer, og det er netop klarereren, der hæfter for tolden i den oven for skitserede situation.
I praksis er det ofte hverken eksportøren eller importøren, der forestår transporten af varerne fra afgangssted til ankomststed, og herunder udarbejder og indsender toldangivelsen, idet disse parter typisk overlader dette arbejde til en eller flere speditører. I sådanne tilfælde er og figurerer speditøren typisk på toldangivelsen som værende klarereren.
Eksportør og importør er som regel uden hæftelser
Handelsforholdets parter hæfter ikke overfor myndighederne
I den oftest forekommende situation, hvor handelsforholdets parter - eksportør og importør - har involveret en speditør, er udgangspunktet således, at det hverken er eksportøren eller importøren, men alene speditøren, der hæfter for tolden.
Handelsforholdets parter kan hæfte solidarisk med speditøren.
Hæftelsen kan også deles med im- eller eksportør
Det skal retfærdigvis nævnes, at EU's toldregler muliggør, at handelsforholdets parter i visse situationer hæfter for tolden - det være sig alene eller solidarisk med den medvirkende speditør. Hæftelsen opstår imidlertid alene, hvis visse formaliteter er opfyldt.
Den speditør, der medvirker ved fortoldningen af varerne, repræsenterer enten importøren eller eksportøren. Speditøren har derfor mulighed for at gøre brug af EU's toldregler om såkaldt indirekte og direkte repræsentation.
Indirekte repræsentation foreligger, når speditøren handler i eget navn, men for eksportørens eller importørens regning. Speditøren er i dette tilfælde klarerer. Da speditøren alene helt undtagelsesvist indfører varer for egen regning, burde det ligge lige for højrebenet at sikre sig, at enten importøren eller eksportøren tillige hæfter for den told, der opstår ved indførelsen af varerne til EU.
ToldSkat skal orienteres om repræsentationsforhold
Det er imidlertid en betingelse, at repræsentationsforholdet erklæres over for ToldSkat, og at der på forespørgsel kan fremvises en fuldmagt på repræsentationsforholdet. Disse krav opfyldes i mange tilfælde ikke i praksis, hvilket betyder, at speditøren ikke kan anses for at repræsentere sin kunde - det være sig eksportøren eller importøren. Kunden hæfter i så fald ikke over for myndighederne, hvorfor regningen på toldkravet skal sendes til speditøren.
Speditøren kan undgå at hæfte
Handelsforholdets parter kan hæfte for tolden alene
Ved indirekte repræsentation hæfter handelsforholdets parter i kraft af repræsentationsforholdet og ikke i konsekvens af klarererstatus, idet speditøren og speditøren alene er klarerer.
EU's toldregler åbner dog mulighed for, at speditøren kan handle i den europæisk etablerede importørs navn og for dennes regning, og herved skubbe hæftelsen til importøren. Når speditøren handler i importørens navn er importøren klarerer.
Det er dog også i denne situation en betingelse, at repræsentationsforholdet erklæres over for ToldSkat, og at speditøren kan fremvise en fuldmagt fra importøren til at foretage toldangivelsen i dennes navn og for dennes regning. På tilsvarende vis som anført ovenfor, har det hidtil ikke været praksis, at disse krav er opfyldt, hvorfor hæftelsen for toldkravet typisk falder tilbage på speditøren, og speditøren alene.
Konklusionen lyder
I praksis hæfter speditøren for toldkravet, og det hører sig antageligvis til et fåtal af situationer, hvor handelsforholdets parter alene eller solidarisk med speditøren hæfter for tolden.
En virksomhed, der modtager et toldkrav fra ToldSkat, bør derfor i egen interesse nøje overveje, om virksomheden reelt også hæfter og derfor skal betale kravet.
Yderligere oplysninger kan fås hos:
Anne-Mette Høiriis
Tax Manager hos KPMG
Telefon 3818 3328 eller e-mail: mhoeiriis@kpmg.dk
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Billetsamarbejder skaber værdi for gæster og virksomheder
- Rapport fortæller om ny teknologi, grøn omstilling og tilfredse passagerer
- Galvaniseret sværlasttrailer har containerlåse og U-skinne til ramper
- Motorstyrelsen varsler kontrol i Aarhus
- Bekendtgørelse om godkendelse af nye motorkøretøjer og påhængskøretøjer er sendt i høring
- Timesatser for udenlandske chauffører på veje i Danmark bliver reguleret
- Nye EU-regler om sikker transport af plastikgranulat vækker glæde hos rederiorganisation
- Energiselskab afslutter 2024 med et tilfredsstillende resultat
- Jyllands nordligste havn øgede omsætningen sidste år
- PtX-anlæg i Sønderjylland producerer methanol til containerskib
- Flere sneplove, planer for busser og letbane og større fokus på cykelstier skal hjælpe trafikken i snevejr
- Brancheorganisation vil have omstillingen af den tunge vejtransport op i gear