Debat: Tvivlsomme metoder - fodfejl eller strategi?
Tirsdag 12. oktober 2004 kl: 08:08
Af: Adm. direktør Ole Larsen, Mini Trans A/S»Vi oplever, at Post Danmark ? betalt af monopolets midler - aktivt sælger ydelser for datterselskabet, som derved spares for markedsføringsomkostninger,« skriver adm. direktør Ole Larsen, Mini Trans A/S, i et debatindlæg
(KØBENHAVN) For nyligt offentliggjorde Konkurrencestyrelsen sin afgørelse der ? uden den mindste tvivl ? fastslog, at Post Danmark havde udsat en konkurrent for unfair konkurrence på distribution af reklametryksager. Ikke desto mindre forsøgte Post Danmark at bortforklare fakta, inden dommen var publiceret. Var overtrædelsen af konkurrencelovgivningen og den kluntede offentliggørelse mon bare en fodfejl?
Det er en kendsgerning, at Post Danmark har monopol på omdeling af de mindre breve. Det er ligeledes en kendsgerning, at Post Danmark er en meget stor spiller på større breve, pakkepost og beslægtede tjenesteydelser. Derfor lukkes Post Danmark selvfølgelig ind hos kunder, der har disse behov med henblik på etablering af netop den løsning, som passer den enkelte virksomhed. Det er ligeledes en kendsgerning, at den nuværende regering ønsker Post Danmark solgt til højestbydende. Derfor er det vigtigt, at Post Danmark fremstår attraktiv og indbydende overfor potentielle købere. Heri er intet forkert - når blot konkurrencen sker på fair vilkår. Det var ikke tilfældet omkring reklametryksagerne, og det havde klædt regeringen, at den utvetydigt havde meddelt sin utilfredshed hermed.
For få år siden gik Post Danmark ind på markedet for hastetransport og hasteforsendelser ? en serviceform som egentlig er fremmed for dem. Post Danmark betjener da også, fornuftigt nok, denne del af markedet gennem et 100 procent ejet datterselskab. I transport- og kurérbranchen er vi mange virksomheder, der dagligt mærker, hvordan Post Danmark benytter sin centrale position hos kunderne til at sikre, at alle deres services markedsføres.
Nu står vi igen overfor en portostigning hos Post Danmark samtidig med, at monopolet udnytter sin markedsposition til at markedsføre services. Det påfører os andre i branchen unfair konkurrence. Vi oplever, at Post Danmark ? betalt af monopolets midler - aktivt sælger ydelser for datterselskabet, som derved spares for markedsføringsomkostninger. Besparelsen udnyttes blandt andet til at reducere priserne for hastetransporten, hvilket igen betyder, at vi som branchens øvrige udbydere stilles urimeligt i konkurrencen.
Er der mon tale om fodfejl eller helt bevidst strategi?
Hvad sker der i fremtiden, hvis Post Danmark får lov at fortsætte denne udvikling? Risikoen er, at vi vil se mejeriagtige tilstande, hvor de mange udbydere erstattes af en altdominerende udbyder. Er det dét, regeringen ønsker skal ske? Jeg tvivler på, at en liberal, borgerlig regering, ud fra et ønske om at maksimere et salgsprovenu, egentlig ønsker, at konkurrencen skævvrides. Men det er det, der er tilfældet. For hele branchens skyld håber og forventer jeg, at regeringen fremover vil sikre fair konkurrence, også selv om det måtte medføre en lidt lavere salgspris for Post Danmarks aktier.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Vognmand på Amager trækker læsset med en tre-akslet pusher-trækker
- Tung transport mellem Danmark og Sverige skal være lidt lettere - at gennemføre
- Tirsdag blev det gratis at køre med bybusserne i Fredericia
- Vognmand i Horsens er blevet en del af en stor kran-koncern
- Lufthavn kom ud af 2024 med et underskud 82,3 millioner kroner
- Lufthavn på Djursland har oplevet fremgang i årets første seks måneder
- Chiptuning af lastbiler udløste fængselsstraf
- Vejledning om cabotagekørsel er opdateret med flere konkrete eksempler
- Magasinet Bus 6 - 2025 er udkommet
- Politi på Sjælland har tjekket 137 studenterlastbiler i år
- Vognmand i Roskilde tog fem af samme slags
- Busoperatør vil samarbejde med lokal busvognmand