Danmark vil forbyde tung olie som skibsbrændstof i Arktis
Fredag 9. februar 2024 kl: 12:15
Af: RedaktionenMiljøminister Magnus Heunicke (S) fremsætter et lovforslag, der skal forbyde brugen og transporten af tung olie som brændstof på skibe, der sejler i Arktis. Forbuddet vil, hvis loven bliver vedtaget, træde i kraft 1. juli
Grønland er i gang med at indføre forbuddet i det grønlandske søterritorium. Forbuddet skal dels begrænse forurening af havet ved oliespild, dels begrænse luftforurening, da tung olie sammenlignet med lettere brændstof udleder flere partikler - herunder såkaldt black carbon - CO2 og mere svovl.
Tung olie, der også går under betegnelsen Heavy Fuel Oil - er tyktflydende og nedbrydes langsomt. Hvis tung olie bliver lækket til havet, kan den tunge olie fanges under is og sprede sig over store afstande med stor risiko for forurening til følge.
- Hvis et skib lækker tung olie, udgør det en stor risiko for havmiljøet - især i Arktis, hvor havmiljøet og de kystnære økosystemer er særligt sårbare for sådanne oliespild, siger miljøminister Magnus Heunicke og fortsætter:
- Det er vanskeligt at samle tung olie op, og det kan derfor være til stor skade for dyre- og plantelivet. Derfor sætter vi en stopper for, at skibe bruger eller transporterer tung olie som skibsbrændstof, når de sejler i Arktis.
Det kommende forbud i Arktis følger op på FN’s søfartsorganisations forbud fra 2021 mod brug og transport af tung olie som skibsbrændstof i Arktis. Forbuddet betyder, at tung olie som udgangspunkt ikke længere kan anvendes som skibsbrændstof eller transporteres til brug som skibsbrændstof fra mandag 1. juli 2024 i arktiske områder.
Der er dog fastsat visse undtagelser samt en overgangsordning, der gælder nogle skibe frem til søndag 1. juli 2029.
Samtidig med lovforslaget sendes to bekendtgørelser i høring, der også fastsætter forbuddet for danske skibe, der sejler i Arktis.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

- Fragtmængderne fald i flere regioner
- Bilister i el-biler vælger færgen over Kattegat
- Sveriges største containerhavn får ny direkte forbindelse til Asien
- Martin industrivirksomhed har fået ny ejer og nyt navn
- Fem 13-liters tilpassede lastbilmotorer driver indlandsfragtskib
- Flere tog med færgerne over Øresund
- Færgebatterier kan bruges som energilager på land
- Danmarks største rederikoncern har fået en bøde på 10 millioner kroner i fusionssag
- Havneselskab får kapitalfond som medejer
- Øresundslinjen har overtrådt sit tilsagn til Konkurrencerådet
- Brancheorganisation på energiområdet får ny politisk chef
- Hybrid ro/ro-færge til Det Irske Hav bliver testet i Kina
Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes! |
||
Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget! |