Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
ØKONOM VURDERER EKSPORTTALLENE:

De rå tal tegner et mere rosenrødt billede af virkeligheden

Tirsdag 9. august 2022 kl: 12:42
Af: Redaktionen

De seneste tal for im- og eksporten fra Danmarks Statistik viser, at virksomheder i Danmark eksporterede for 160 milliarder kroner i juni, hvilket er 0,7 procent mere end i maj, når der tages højde for sæsonudsving. De 160 milliarder kroner er også ny rekord for eksporten, da danske virksomheder ikke tidligere har eksporteret for så mange milliarder på en enkelt måned

I løbet af årets første halvår har virksomheder i Danmark eksporteret for samlet 906 milliarder kroner, hvilket er en fremgang på 29 procent i forhold til samme periode i 2021, hvor eksporttallet var godt 700 milliarder kroner. Eksporten af tjenesteydelser er steget med 52 procent, mens vareeksporten er steget med 15 procent.


Cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fremhæver i en kommentar til de seneste tal for im- og eksporten, at fremgangen i juni alene skyldes stigning i tjenesteeksporten, mens vareeksporten omvendt faldt. Samtidig er en stor del af fremgangen baseret på højere priser på det, som virksomhederne eksporterer. 


- Derfor tegner de rå tal et mere rosenrødt billede af virkeligheden, påpeger Jeppe Juul Borre og tilføjer:


- Ser vi alene på mængderne, så faldt eksporten i juni med knap 5 procent. Udenrigshandlen gøres typisk op i løbende priser, og korrigerer vi for prisudviklingen, ser det således ikke lige så stærkt ud. Der er dog fortsat tale om fremgang. I det første halve år af 2022 har vi i mængder eksporteret for 6% mere end i samme periode i 2021.


Ifølge Jeppe Juul Borre kan den kommende tid blive mere udfordrende for den danske eksport af varer og tjenesteydelser, da krigen i Ukraine fortsat fylder meget, og tempoet i økonomien er aftagende. 


- Vores direkte samhandel med både Rusland og Ukraine er begrænset, men påvirker krigen den samlede europæiske økonomi i større negativ grad, så er dansk økonomi også udsat, fremfører han.


Den danske eksport udgør en stor del af den danske økonomi og beskæftiger i omkring 900.000 mennesker i Danmark. 


- Dansk eksport er traditionelt mindre konjunkturfølsomt med stort fokus på medicin og vindmøller. De senere år med har dog vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi, hvor vi så en markant nedgang i begyndelsen af coronakrisen, lyder det fra Jeppe Juul Borre.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Seks meldes døde
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Containerskib sejler bro ned
- Skibe, der transporterer offshore-personale, bliver omfattet af ny international sikkerhedsstandard
- Kli­ma­re­gu­le­ringen af den globale skibsfart tager små skridt fremad
- Transport-koncern fra Esbjerg havde fremgang på bundlinien
- Lavere efterspørgsel og overkapacitet påvirkede resultatet hos tysk transportkoncern
- Rederi-koncern med islandske rødder lancerer rute uden om Frankrig
- Toldstyrelsen opfordrer virksomheder til at forberede sig på nyt it-system til eksport
- 31-årig anholdt i sag om indsmugling af 300 kg kokain
- Havneatlas giver overblik over danske erhvervshavne
- Havn melder sig ind i erhvervsorganisation

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst