Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

FN-organiseret aktion skal forhindre olieudslip fra forladt olietanker

Torsdag 4. august 2022 kl: 09:55
Af: Redaktionen

Otte kilometer ud fra Yemens Kyst ligger olietankeren »FSO Safer« og ruster. FN-arbejder på en operation, der skal tømme det forladte skib for at undgå et olieudslip i Det Røde Hav, som kan blive til en af verdens største miljøkatastrofer og yderligere forværre den humanitære situation i Yemen. En fuld oprydning skønnest at kunne komme til at koste 20 milliarder dollar - cirka 146.000 millioner kroner. FN's redningsoperation skønnes i første omgang at komme til at koste 0,08 milliarder dollar - cirka 585 millioner kroner

Udenrigsministeriet oplyser, at Danmark støtter redningsoperationen med 7 millioner kroner.


Årsagen til, at FN vil sætte gang i en redningsaktion er, at der til efteråret forventes store storme i området, hvilket øger risikoen for lækage og eksplosion - eller for at »FSO Safer« synker. 


FN vurderer, at der er stor risiko for, at det forladte skib begynder at lække olie - enten gennem et brud på skroget, en lækage eller en eksplosion. Hvis det sker, kan det blive op til fire gange så slemt som i 1989, hvor tankskibet Exxon Valdez gik på grund ud for Alaska og lækkede store mængder olie ud i havet.


- Vi har en klar forpligtelse til at forebygge en miljømæssig katastrofe og undgå en forværring af den allerede dybt alvorlige humanitære situation i det krigshærgede Yemen. Som søfartsnation er det desuden i vores stærke interesse at sikre, at alle verdens have er farbare. Derfor er det helt afgørende, at FN får tømt Safer for olie, og jeg er glad for, at Danmark kan være med til at støtte den operation, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).


Det forladte tankskib er ikke blevet vedligeholdt siden, borgerkrigen i Yemen brød ud i 2015. Det kan ikke sejle ved egen maskinkraft, da maskinrummet er oversvømmet. »FSO Safer« har cirka 1,1 millioner tønder råolie ombord, og eksperter vurderer, at det er umuligt at reparere skibet.


Hvis »FSO Safer« lækker olie, kan det forværre situationen for op mod 12 millioner mennesker i Yemen, der allerede er hårdt mærket af syv års krig.


Derudover vil et olieudslip ramme skibsfarten i området hårdt og derved forringe mulighederne for at levere humanitær bistand. Næsten 70 procent af den humanitære bistand til Yemen kommer ind gennem havne, som ligger tæt på det forladte skib, og over halvdelen af Yemens befolkning er afhængig af humanitær hjælp.


Der er desuden en betydelig risiko for, at et udslip kan påvirke skibsfarten i området i en sådan grad, at international handel og globale forsyningskæder påvirkes, hvilket vil medføre store økonomiske omkostninger.


Samtidig vil Yemens fiskebestand i Det Røde Hav på få uger blive ødelagt. FN vurderer, at det vil tage op imod 25 år, før de lokale økosystemer kan genoprettes.


Støtten til FSO Safer kommer oveni de 125 millioner kroner, som Danmark tidligere på året gav til støtte til humanitære indsatser i Yemen.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Seks meldes døde
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Containerskib sejler bro ned
- Skibe, der transporterer offshore-personale, bliver omfattet af ny international sikkerhedsstandard
- Kli­ma­re­gu­le­ringen af den globale skibsfart tager små skridt fremad
- Transport-koncern fra Esbjerg havde fremgang på bundlinien
- Lavere efterspørgsel og overkapacitet påvirkede resultatet hos tysk transportkoncern
- Rederi-koncern med islandske rødder lancerer rute uden om Frankrig
- Toldstyrelsen opfordrer virksomheder til at forberede sig på nyt it-system til eksport
- 31-årig anholdt i sag om indsmugling af 300 kg kokain
- Havneatlas giver overblik over danske erhvervshavne
- Havn melder sig ind i erhvervsorganisation

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst