Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
UNDERSØGELSE:

Klip får bilister til at droppe mobilen

Mandag 17. februar 2020 kl: 20:00
Af: Redaktionen

Efter indførelsen af klip i kørekortet for brug af håndholdt mobil bag rattet siger mange bilister, at de har lagt mobilen væk. Men hver tredie bilist erkender, at de bruger mobilen håndholdt, når de kører bil. Det påpeger Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension med udgangspunkt i en undersøgelse blandt 1.513 bilister om uopmærksomhed og klip i kørekortet

I september sidste år blev straffen skærpet for at bruge blandt andet håndholdt mobil bag rattet, når man kører bil. Foruden en bøde på 1.500 kroner koster det også et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden. Det var et enigt Folketing, der stod bag beslutningen, som skal være med til at gøre trafikken mere sikker.


Nu viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at klippet har påvirket mange bilister. Næsten syv ud af ti bilister, der før lovændringen brugte deres mobil håndholdt under bilkørsel, siger, at de har ændret adfærd efter lovændringen. 
 
- Det er utroligt farligt og helt uacceptabelt at bruge håndholdt mobiltelefon, mens man kører. Ikke kun for bilisten selv, men også for alle andre i trafikken, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og fortsætter:


- Derfor er jeg rigtig glad for, at indførelsen af klip i kørekortet har haft en så markant effekt på bilisternes adfærd, når det kommer til at bruge mobilen bag rattet. Men det betyder ikke, at arbejdet stopper her. Uopmærksomhed er ofte involveret, når der sker ulykker i trafikken. Derfor vil jeg bede Færdselssikkerhedskommissionen om at se på, om vi kan tage andre tiltag i brug for at højne opmærksomheden og orienteringen blandt bilisterne på de danske veje, 
 

Uopmærksomhed er et stort problem
Undersøgelsen om bilisternes adfærd bag rattet offentliggøres på et tidspunkt, hvor Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gennemfører en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Som opbakning til kampagnen gennemfører politiet en landsdækkende politikontrol i denne uge.


Den nævnte undersøgelse blandt bilisterne viser også, at 88 procent af de adspurgte mener, at uopmærksom bag rattet er uacceptabelt. Men samtidig erkender 34 procent af bilisterne, at de selv bruger mobilen bag rattet til for eksempelvis at skrive eller læse beskeder, tage fotos eller finde vej. Hos Rådet for Sikker Trafik mener an, at det er bekymrende mange.


- Mange ulykker kan undgås, hvis flere er opmærksomme i trafikken. Det er ikke nok, at man har den rigtige holdning og tager afstand fra uopmærksomhed, hvis man samtidig selv sidder og tjekker mobilen, hver gang den bipper eller brummer. Vi skal have endnu flere til at lægge mobilen væk eller sætte den på lydløs og køre bil, når de kører bil, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.


Rådet for Sikker Trafik henviser til en undersøgelse fra Norge, der viser, at risikoen for strafpoint/klip i kørekortet afskrækker bilister fra at overtræde færdselsloven. Særligt når trafikanter har fået ét eller flere klip, har ordningen effekt med hensyn til at få dem til at overholde reglerne i trafikken.
 
 
Fakta om undersøgelse blandt 1.513 bilister om uopmærksomhed og klip i kørekortet:
 
Klip ændrer adfærd:
  • Har risikoen for at få et klip i kørekortet fået dig til at gøre noget anderledes, når du kører? (spørgsmålet er stillet til de bilister, der kendte til lovændringen og som før lovændringen brugte mobil håndholdt under bilkørsel):
  • Ja, jeg bruger slet ikke håndholdt mobil mere: 37 procent
  • Ja, jeg bruger håndholdt mobil i mindre grad end tidligere: 31 procent
  • Ja, jeg bruger håndholdt mobil i højere grad end tidligere: 3 procent
  • Nej, jeg bruger håndholdt mobil i samme grad som tidligere: 24 procent
  • Ved ikke: 5 procent

Holdning til uopmærksomhed bag rattet:
Hvad er din holdning til, at folk er uopmærksomme, når de kører bil i trafikken? Det vi sige kører bil samtidig med at de for eksempel taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er eller finder ting frem:
  • Det er ikke acceptabelt: 88 procent
  • Det er acceptabelt: 11 procent

Regionale tal: Så mange bruger mobilen håndholdt:
Så mange bilister siger, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem benytter mobilen håndholdt, når de kører bil til for eksempel at læse/skrive beskeder, tale i telefon, finde vej (GPS), tage fotos, søge efter musik, være på sociale medier og spille spil:
  • Total: 34procent
  • Nordjylland: 39 procent
  • Midt- Vestjylland: 28 procent
  • Østjylland: 40 procent
  • Syd- og Sønderjylland: 38 procent
  • Fyn: 35 procent
  • Midt-Vestsjælland, Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm: 30 procent
  • Region Hovedstaden: 32 procent

(Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1.513 adspurgte bilister, november 2019).




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst