Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Dødsulykke på tyggegummifabrik blev begyndelsen på en eksportsucces

Onsdag 30. marts 2022 kl: 12:15
Af: Redaktionen

Dødsulykke på tyggegummifabrik blev begyndelsen på en eksportsucces

I 1992 fik to danske smede en ide om, at det ville være både hurtigere og sundere, hvis man kunne stable paller nedefra. I dag 30 år senere, står der 15.000 eksemplarer af smedenes opfindelse - Palomat - på lagre og produktioner i hele verden, hvor de forbedrer arbejdsmiljø, effektivitet og pladsudnyttelse. Mange konkurrenter har siden forgæves forsøgt at kopiere pallemagasinet, som Per Bisgaard Sørensen og Jørn Larsen udviklede. Nogle af de første Palomater, der blev solgt for 30 år siden, er stadig i drift

At smide paller op i en stak er noget af det værste, man kan gøre ved ens krop. Det vrider kroppen i stykker, at man løfter, mens man drejer. Faktisk belaster en træpalle på 25 kilo ens rygsøjle med flere hundrede kilo, hvis man flytter rundt på den uden hjælpemidler. Derfor accepterer Arbejdstilsynet ikke manuel håndtering af paller. Det er sundhedsskadeligt.


Sådan lyder det fra manden, der på sin egen krop har mærket, hvad prisen for slid og tunge løft er. Han hedder Per Bisgaard Sørensen, og han er den ene af ophavsmændene til Palomat - en maskine, der nu i 30 år har fjernet tunge manuelle løft af paller. Palomat er en sammentrækning af paller og automat.

Med opfindelsen af Palomat for 30 år siden udviklede Per Bisgaard Sørensen (th), stifter af automationshuset Bila et produkt, der var forud for sin tid. Siden er 15.000 Palomater blevet produceret og leveret fra Nykøbing Mors til kunder på alle kontinenter. Majbritt Svane (tv) har i 24 år har stået i spidsen for Palomat. Hun står her med den nyeste udgave af opfindelsen, mens ophavsmanden Per Bisgaard Sørensen ses siddende på den allerførste udgave af pallemagasinet.


Sammen med Jørn Larsen startede Per Bisgaard Sørensen automationshuset Bila A/S i Nykøbing Mors i 1988, som i dag er Skandinaviens største af sin art. Her byggede de maskiner og udstyr til muslingefabrikker og mejerier. I sit tidligere job på Hanstholm Havn havde Per Bisgaard Sørensen pådraget sig en diskusprolaps i en arbejdsulykke, og derfor var han mere optaget af ergonomi og sundt arbejdsmiljø, end de fleste dengang var.


- Med Palomat udviklede vi et produkt, der var forud for sin tid. Jeg fik ideen, da vi byggede en specialmaskine til et lokalt frysehus. Maskinen tog pallerne fra bunden af en stak, og det inspirerede os til at bygge en palleautomat ud fra samme enkle princip, siger Per Bisgaard Sørensen og fortsætter:


- Dengang i starten af 1990erne var der en anden kultur end i dag på jobbet. Når vi demonstrerede Palomaten, sagde mændene: Årh, hvad skal vi bruge den til. Det er da et tøseprodukt. Men de blev klogere med tiden. I mellemtiden gik vi til arbejdspladser med mange kvinder, som ikke havde problemer med at få øje på gevinsterne.


15.000 Palomater er leveret til hele verden
I dag, 30 år efter, er 15.000 Palomater blevet produceret og leveret fra Nykøbing Mors til kunder på alle kontinenter. Men mange af de 400-500 millioner paller, der årligt bruges alene i Europa, håndteres dog stadig mange steder helt manuelt. Med andre ord kan mange arbejdspladser i både industri og  detailhandel stadig forbedre arbejdsmiljøet i pallehåndteringen. 


- Jeg har i tidens løb oplevet så mange rørende situationer, for eksempel med en aldrende kvinde, som pludselig godt kunne se sig selv blive på arbejdsmarkredet i fem år mere, fordi en Palomat betød, at hun ikke længere måtte døje med smerter og bede kolleger om hjælp til at hente paller, siger Majbritt Svane, som i 24 år har stået i spidsen for Palomat og uddyber:


- Der er fortsat masser af potentiale at realisere på verdensmarkedet for Palomat. I en tid, hvor prisen på paller stiger kraftigt, betyder det også noget, at brugere af Palomat reducerer mængden af ødelagte paller med 50 procent.  


Dødsulykke med paller satte gang i eksporten
De allerførste Palomater fra Nykøbing Mors blev solgt på hjemmemarkedet. Men eksporten kom også hurtigt i gang.
På en tyggegummifabrik i Belgien i 1997 kom en medarbejder så alvorligt til skade, da en stak paller væltede, at han mistede livet. Denne tragiske arbejdsulykke berørte en af fabrikkens leverandører - ASP Handling - så dybt, at de besluttede at finde en løsning, som kunne forhindre, at noget tilsvarende kunne overgå fabrikken igen.


- Mine forældre opdagede Palomat på Hannover Messe i Tyskland, og efter messen kørte de direkte videre til Nykøbing Mors for at indgå en forhandleraftale om salg af Palomat i Belgien, siger Ann Govaerts, der leder ASP Handling i Belgien.


- Siden da er mere end 500 eksemplarer blevet installeret på alt fra hospitaler til metalindustri og producenter af sportsudstyr og medicin. Det er en forbandet effektiv maskine, som redder liv og lemmer og løser en masse problemer på en enkel måde. I modsætning til mange andre ergonomiske produkter og hjælpemidler, så kan de ansatte bruge en Palomat uden at det trækker ned på tempoet, tværtimod går det tre gange så hurtigt at hente en palle fra en stak. Næsten alle arbejdspladser bruger paller, og derfor er Palomat blandt vores mest solgte produkter, siger Ann Govaerts videre.


ASP Handling og Palomats 90 andre forhandlere i 36 lande får understøttet deres salgsindsats af producentens store salg- og marketingmaskine. Der er tale om et hold på 30 medarbejdere af fem forskellige nationaliteter, som går kreativt til værks. Hver uge sætter Palomat nye aktiviteter i gang målrettet forhandlerne, så de konstant har Palomat inde på lystavlen. Det har også vist sig at være effektivt at sende en Palomat på prøve hos forhandlernes kunder, som kan prøve, om de synes, den er pengene værd, før de betaler den.


Ni ud af ti Palomater bliver stående, for personalet vil ikke af med den igen. Den overbeviser hurtigt folk, har Majbritt Svane erfaret.
Selve produktet Palomat bliver også konstant fornyet af udviklerne, så det matcher logistikverdenens nyeste krav. Eksempelvis kan pallemagasinerne fra Mors samarbejde både med mobile robotter og selvkørende trucks. Hos Palomat er man desuden stolte over, at giganter i for eksempel legetøjsbranchen, kosmetik- og fødevareindustrien har defineret Palomat som en global standardløsning på deres fabrikker.
Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Uddannelsesorganisation samler tre afdelinger i en
- Online-supermarked lukker lager i Aarhus efter et år
- Uddannelsescenter åbner ny indendørs gaffeltruckhal - og dørene for flere kurser
- Dansk virksomhed bygger distributionscenter med plads til 150.000 paller
- Havneselskab med tre havne havde fremgang i første halvår
- Nybyggede lagerlokaler er lette at udleje
- Forsvaret lejer lager i Vendsyssel til uniformssystem
- Norsk pakkedistributør tager nyt robotlager i Køge i brug
- Logistikanlæg med autodele vil sætte nye standarder
- Østjylland oplever en stigning i antallet af tomme lagerlokaler
- Fragtmænd flytter ind i nye haller
- Padborg-virksomhed vandt pris for effektivitet

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligstKlik venligst