Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
DIREKTØR I VOGNMANDSORGANISATION:

Støtte til grøn omstilling bør 10-dobles

Mandag 27. maj 2024 kl: 11:39
Af: Redaktionen

Støtten til grønne investeringer i den tunge transport batter slet ikke. Det var et centralt budskab, da direktør i vognmandsorganisationen DTL, Erik Østergaard, aflagde i sin beretning på organisationens generalforsamling, der fandt sted i Scandic Falkoner på Frederiksberg lørdag 25. maj. Han pegede på, at vognmændene her og nu får svært ved at køre uden om den kommende vejafgift, da alternativerne til dieseldrevne biler ifølge DTL er for dyre og den økonomiske støtte til grønne investeringer i den tunge transport utilstrækkelig

- Først og fremmest har vi peget på, at det er nødvendigt med en betydelig finansiel indsprøjtning til den grønne omstilling på transportområdet. Det er fordi, de klimapolitiske aftaler, der indtil videre er indgået på Christiansborg, har potentiale til at påvirke effektivitet og produktivitet hos vognmændene. Der hænger lige nu en berettiget usikkerhed over erhvervet. En usikkerhed om, hvad man bør investere i af materiel for at undgå at betale den høje kilometerafgift, sagde han og fortsatte: 


- For elbilerne skal lades op, og det kræver, at de står stille betydeligt mere end dieselbilerne. Det kan kræve flere biler eller mere mandskab for at få flyttet den samme mængde gods. Og er der strøm nok? Har elnettet kapacitet nok? Vi har ad flere omgange efterlyst politiske udmeldinger på det grønne område, som vognmændene kan planlægge efter. Regeringen er på vej med en plan, siger man. Men tiden løber. 


Kunne være endt værre 
Direktøren kom også ind på den politiske aftale om at give den grønne omstilling af den tunge transport en håndsrækning, som blandt andet indebar rabat på kilometerafgiften frem til 2028 for at kompensere for en forhøjelse af dieselafgiften på 50 øre pr. liter. Der kommer også en samlet støtte til indkøb af elbiler eller investering i eksempelvis ladestandere på samlet 750 millioner kroner i 2024-30.  


- Men skal det batte noget, taler vi om mindst en tre-dobling og helst en ti-dobling af det beløb. Nogle af pengene skal gå til en forøgelse af totalvægten til 58 ton på de syvakslede lastbiler og en udvidelse af forsøget med dobbelttrailere til flere vejstrækninger. Bedre sent end aldrig, sagde Erik Østergaard og pegede på, at rabatten og støtten er opnået efter et hårdt pres fra blandt andre DTL.


- At det kunne have været værre, ses på det store antal af kritikere af aftalen. Fra partier til grønne organisationer.  


Bekymring for kontrol af vejafgiften 
Erik Østergaard udtrykte bekymring for, hvordan kontrollen af vejafgiften kommer til at foregå - ikke mindst på baggrund af erfaringerne med at inddrive ubetalte p-afgifter og miljøzonebøder fra udenlandske lastbiler. 


DTL forklarer, at kontrollen overgår fra at være en ren vejsidekontrol til en automatisk digital kontrolordning hos Sund & Bælt og foregår ved kameraovervågning på en håndfuld steder i landet. Færdselsstyrelsen skal på baggrund af oplysninger fra Sund & Bælt udstede et administrativt bødeforelæg i de tilfælde, hvor reglerne ikke er overholdt. Vel at mærke hvis sagen er ukompliceret og uden bevismæssige spørgsmål. Hvis det vurderes, at sagen har bevismæssige spørgsmål og dermed ikke er ukompliceret, skal Færdselsstyrelsen anmelde sagen til politiet. 


- En samlet branche kontaktede sidste år transportministeren, justitsministeren og skatteministeren og udtrykte stor bekymring for det lille kontroltryk, der er lagt op til. Det siger sig selv, at virksomheder, der ikke betaler vejafgiften, får en utilbørlig konkurrencefordel, som myndighederne bør arbejde hårdt på at forhindre. Branchen har derfor foreslået, at politiet påtager sig en rolle i inddrivelsen af ubetalte bøder i vejsidekontrollen, og om nødvendigt tilbageholder køretøjer i grelle tilfælde, sagde Erik Østergaard, der konstaterede, at der indtil videre ikke er kommet svar.  


- Jeg gad nok se andre erhverv, hvor politikere og myndigheder behandler danske virksomheders konkurrenceevne så stedmoderligt, som det er tilfældet på vejtransportområdet.  
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Bogie-trækker fra Holland kører for vognmand i Herrested
- Falster-vognmand fik nyt gående alu-gulv i foråret
- Chauffører kan lade op med gratis træning på truckstop ved Horsens
- City-trailer med gardiner har en enkelt aksel
- Ja til kloge løsninger - nej til mere bureaukrati
- Regeringen har lagt retningen for fremtidens erhvervsliv
- Skattesænkning kan sætte skub i generationsskifte hos vognmænd
- Økonomi og sundhed kan aflæses i lastbilernes alder
- El-drevne lastbiler er kommet i arbejde
- Danske lastbiler arbejdede det samme
- Tysk kombiselskab transporterede 815.467 lastbillæs - 15,9 procent færre end året før
- Tørring-vognmand trak tip-trailer med fire-aksler hjem fra Hedensted

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst