Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
TRANSPORTORGANISATION OM AFFALDSINDSAMLING:

Kommuner bør helt principielt overlade det til dygtige private vognmænd

Torsdag 29. april 2021 kl: 10:35
Share  


Af: Jesper Christensen

Et flertal i Gladsaxe Kommune besluttede onsdag, at det skal være kommunen selv, der står for affaldsindsamlingen, når de nuværende kontrakter med to renovatører udløber. Gladsaxe Kommune har oplevet manglende konkurrence på området og problemer med driftsstabiliteten i affaldsindsamlingen. Transportorganisationen ITD benytter beslutningen fra Gladsaxe til at advare om tendensen med, at kommuner landet over hjemtager affaldsindsamling, der i dag er udliciteret


Flertallet, der besluttede at hjemtage affaldsindsamlingen bestod af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale og Lokalisten Gladsaxe, mens Venstre, Konservative og DF stemte i mod.


I ITD er man bekymret over kommunernes hjemtagningsiver. 


- Kommuner bør helt principielt overlade det til dygtige private vognmænd at stå for indsamling af affald. Det er ikke en kommunal opgave at bruge skattepenge på lastbiler og andet udstyr for at løfte en opgave, som det private erhvervsliv gladeligt påtager sig - inklusiv den økonomiske risiko, der er forbundet med at drive virksomhed. Nu har politikerne i Gladsaxe i stedet besluttet, at den risiko skal skatteborgerne bære, og det er hverken fornuftigt eller rimeligt, siger Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD og tidligere konservativ minister.

 
Ifølge ITD er kommunernes hjemtagning af affaldsindsamlingen langt fra en garanti for besparelser. ITD har set på priserne i en række kommuner og fremhæver som eksempel, at det koster 4.166 kroner om året at få hentet affald af det kommunale selskab i Hillerød, mens det koster 1.893 kroner i Herning, hvor opgaven er overladt til private vognmænd.
 

- Flere rapporter bestilt af kommunerne selv viser, at konkurrenceudsættelse af affaldsindsamlingen har ført til et markant prisfald over årene. Konkurrence er ganske enkelt sundt for affaldssektoren og sikrer, at borgene ikke betaler mere end nødvendigt. Alligevel insisterer nogle kommuner på at slutte ring om sig selv med offentlige monopolselskaber, og man kan jo få den tanke, at hjemtagningen handler mere om ideologi end almindelig sund fornuft, siger Henriette Kjær. 


Gladsaxe Kommune har hidtil haft private renovatører til at stå for affaldsindsamlingen, men flere forhold har ført til, at spørgsmålet om hjemtagning er blevet aktuelt.

 
ITD vil i den kommende tid rejse problematikken med kommuners øgede hjemtagning af opgaver over for myndigheder og beslutningstagere, så "flere borgere kan nyde godt af de positive effekter af at udlicitere vejopgaver", som ITD formulerer det. 


Interesserede kan læse mere om beslutningen i Gladsaxe Kommune her:


Hovedstads-kommune hjemtager affaldsindsamlingen


Klik venligst

© Copyright 2021 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Korsør-vognmand kører med dobbeltdæk i nedbyggede trailere
- Truck-center får ny direktør
- Vognmand i Greve får sidste del af ordre
- Vejtransportorganisation har flere modulvogntog på det europæiske vejnet på ønskesedlen
- Transportorganisation genvalgte formand
- International vejtransport-organisation havde citylogistik på dagsordenen
- Nye faciliteter og havneudvikling med bæredygtigt mål skal ruste havn til fremtiden
- Årets første fire måneder ligger over samme periode sidste år
- 324 nye lastbiler over 16 ton blev registreret i april
- Lastbilbestanden er vokset i den tunge ende siden årsskiftet
- Vognmand i Nørresundby kører ud med nyt vogntog
- Facebook-gruppe samler ind til de tre involverede

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst