Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
TRANSPORTORGANISATION:

Kørselsafgifter for lastbiler modarbejder den grønne omstilling

Onsdag 29. marts 2023 kl: 15:07
Af: Redaktionen

Kørselsafgifter for lastbiler modarbejder den grønne omstilling

SVM-Regeringen er, som vi her på transportnyhederne.dk omtalte tidligere i dag, blevet enige med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet om en politisk aftale om kørselsafgiften for lastbiler. Aftalen får kritik af blandt andre transportorganisationen, ITD, der er interesseorganisation for omkring 800 transportvirksomheder i Danmark. ITD mener, at afgifterne vil modarbejde den grønne omstilling i stedet for at fremme den, da det bliver dyrere at være vognmand

SVM-Regeringen fremhæver, at den kilometerbaserede afgift, der er gradueret efter, hvor stor eller lille CO2-belastningen fra det enkelte køretøj er - og at den vil skubbe landtransporterhvervet i en mindre CO2-belastnede drift - mod på sigt at blive udslipsfri.


ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, mener, at den kilometerbaserede vejafgift er en ekstra skat, da vognmændene ikke har andre muligheder end at betale afgiften.

 
- Det ikke nogen overraskelse, at regeringen har samlet et rødt flertal for at pålægge erhvervslivet flere omkostninger. Men det har stadig ikke noget med grøn omstilling at gøre, for vognmændene har ikke andet valg, end at fortsætte i diesellastbilerne og lægge regningen for afgiften over på virksomhederne og den almindelige dansker, siger John A. Skovrup.
 

Aftalen ligger tæt på det lovforslag, som den tidligere socialdemokratiske regering lagde frem før valget i november sidste år.
 

Men der er blandt andet justeret på taksterne, som er forhøjet i miljøzoner i de store byer.

 
- Det giver selvfølgelig en lille besparelse for de vognmænd, som ikke skal ind i byerne. Men det bliver så endnu dyrere for dem, som for eksempel skal køre containere til havne i byerne, for slet ikke at tale om transport til de store anlægsprojekter i byerne, som er afhængige af lastbiltransport, siger John A. Skovrup, som også undrer sig over, at administrationsomkostningerne ved afgiften kommer op på 280 millioner kroner årligt.


Varebiler mangler
Og så er det ifølge bestyrelsesformanden et stort problem, at varebiler mellem 3,5 til 12 tons først omfattes af afgiften i 2027, og at varebiler under 3,5 tons ikke omfattes af afgiften.

 
- Det skævvrider jo konkurrencen, når én gruppe af transportører skal betale for at køre, og en anden gruppe ikke skal. Det vil skubbe transport over på uregulerede varebiler, som ikke er omfattet af samme høje krav, som lastbiler, siger John A. Skovrup og fortsætter:

 
- Hvis regeringens formål med afgiften virkelig var at få flere el-køretøjer, så skulle den jo starte med varebilerne, og så omfatte lastbilerne når de er klar til at køre på el.


John A. Skovrup henviser til andre lande, som har en lignende afgift, som har bevirket, at transport er rykket over på varebiler.


Interesserede kan læse mere om de kilometerbaserede vejafgifter her:
Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- - Der er som en drøm
- Tyske lastbilproducenter er størst blandt de lette
- Antallet af nyregistrerede lette lastbiler blev fordoblet i april
- Truckrace fortsætter med samme titelsponsor
- Samkørselsplads ved Horsens holder flyttedag - ny og større plads står klar
- 34-årig mand er blevet idømt 14 års fængsel for indsmugling af narko
- Automatisk nummerpladegenkendelse skal bruges til at inddrive ubetalte p-afgifter
- El-varebilerne udgjorde en større andel
- Ledigheden er steget en smule
- 90-årig cyklist blev ramt af højresvingende lastbil
- Udenlandsk lastbilchauffør kørte over for rødt
- Militæret etablerer midlertidigt militært område i Roskilde og Kalundborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst