Klik venligst

Klik venligst

Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      
INTERESSEORGANISATIONEN DANSKE HAVNE:

Ny trængselsanalyse understreger behovet for at bruge søvejen mere

Onsdag 22. januar 2020 kl: 11:00
Share  


Af: Redaktionen

Hvis der ikke investeres yderligere i den danske infrastruktur, vil trængslen på vejene i Danmark stige med 78 procent frem mod 2035. Det vil dels gøre det sværere at skaffe arbejdskraft i flere dele af landet, og det vil derudover sætte de allerede pressede trafikknudepunkter yderligere under pres. Det er konklusionen i en ny analyse, som Moe Tetraplan har lavet for brancheorganisationen Dansk Infrastruktur, og som vi her på transportnyhederne.dk skrev om tirsdag i denne uge

INTERESSEORGANISATIONEN DANSKE HAVNE:: Ny trængselsanalyse understreger behovet for at bruge søvejen mere
Den stigende trængsel på vejene understreger ifølge brancheorganisationen Danske Havne, der repræsenterer landets erhvervshavne, behovet for, at der arbejdes mere målrettet mod at få flyttet en del af transporten fra landevejene og over til søvejene.


- Når vi ser ind i fremtiden, bør vi være mange forskellige interessenter - også uden for branchen - der har en naturlig interesse i at få flyttet mere transport fra vej til vand. De danske motorveje bliver mere og mere fyldt op, mens der er rig plads på de blå motorveje, altså søvejen, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør for Danske Havne.


- De blå motorveje er mere miljøvenlige end motorvejene af asfalt, og jo mere vi får flyttet fra vej til sø, desto mere letter vi presset på vejene. Det er bedre for både miljøet og trængslen, siger hun videre.


 
Antallet af lastbiler stiger
Ifølge den seneste årlige rapport over det danske statsvejnet fra Vejdirektoratet steg antallet af lastbiler, der kører ind i Danmark, fra 2017 til 2018 med 1,7 procent. I konkrete tal betyder det, at der i gennemsnit kørte godt 6.400 lastbiler ind i Danmark hver eneste dag det år. Det er et historisk højt tal, og det er en stigning på omkring 40 procent på ti år. Den samme rapport beskriver også udviklingen i lastbiltrafikken på vejene i Danmark. Efter et fald på godt 10 procentpoint fra 2008 til 2009/2010 har lastbiltrafikken fra 2011 været stigende, så den i 2018 lå 1,6 procentpoint over niveauet i 2008. Rapporten viser også, at den samlede trafik er steget med 14 procent siden 2008. Størst har stigningen været på statsvejnettet.

 
Brancheorganisationen Danske Havne mener, at det stigende antal lastbiler på vejene og den generelle stigning i trængslen, som den nye analyse beskriver, bør få Folketingets partier til i langt højere grad at tænke havnene ind som infrastruktur og arbejde for at gøre skift mellem transportformer nemmere:
 

- Transport via skib - og det er lige meget, om vi taler om gods eller passagerer - er typisk den mest klimavenlige transportform, vi har. Så hvis man i infrastrukturplanen i større grad havde tilgodeset transport til og fra de danske havne, så havde man på samme tid tilgodeset den grønne omstilling og mindsket trængslen på vejene, fremfører Tine Kirk Pedersen.

 
Behov for langsigtet strategi
Danske Havne håber derfor, at S-Regeringen snarest muligt vil komme med et udspil om en bæredygtig, national infrastrukturstrategi, der strækker sig mindst ti år frem, og som kan få bred politisk opbakning i Folketinget.


- Det er svært at ændre vaner. Også når det handler om transport. Både i Danmark og på EU-niveau har man gennem mange år forsøgt at knække kurven og flytte mere gods fra vej til sø og bane. Men jorden brænder under os nu. Vi skal løse klimaudfordringen. Derfor vil vi arbejde for, at klimapartnerskaberne kommer til at indeholde en sammentænkt strategi for, hvordan vi får flyttet gods fra vej til sø og bane. Det er en svær opgave, men hvis alle gode kræfter sættes ind, så må det være muligt at ændre lidt i vores transportvaner. Og hvis vi kommer i mål, vil det være første gang, at vi reelt forholder os til, hvilke transportformer, der er bæredygtige i det lange perspektiv, siger Tine Kirk Pedersen.
Klik venligst

© Copyright 2020 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Vognmænd og transportkøbere viser stigende interessere for gas
- Kemikalieudslip fra lastbil udløste trafikale udfordringer
- Portluskerne er en længere fortælling værd
- Himmerlandsk vognmand valgte fire-akslet Volvo
- Lavere lokale hastighedsgrænser i byerne er emnet på høring
- Vognmand i Vissenbjerg valgte vogn med gående gulv
- Container-transportør tager to med brænstofbesparelser
- Energiselskab får ny markedsdirektør
- Italiensk trækker runder 1.000.000 kilometer med flere chauffører
- Elektrisk lastbil udløser spørgsmål om CO2-udslip og bæredygtighed
- EU afsætter 150 millioner euro til transport af vigtige medicinske artikler
- Randersvirksomhed sætter nye slidbaner på for Michelin

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligstKlik venligst