Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Havn investerer og reducerer sin gæld

Onsdag 27. marts 2024 kl: 10:06
Af: Redaktionen

Hirtshals Havn har gennem 14 år foretaget investeringer for 358 millioner kroner og i samme periode nedbragt sin gæld. Og inden for de næste fem år vil gælden være halveret, viser en ny opgørelse fra Hirtshals Havn, som blandt andet har indgået aftaler om lagring og udskibning af CO2 og tiltrukket nye virksomheder, som øger aktivitetsniveauet på havnen

Hos Hirtshals Havn forventer man, at den nuværende gæld på ca. 160 millioner kroner vil være skåret ned til ca. 80 millioner kroner inden 2028.


Forventningen bygger på den økonomiske udvikling i Hirtshals Havn, som gennem en årrække har været ganske positiv, og fremgangen ser ud til at fortsætte i de kommende år. 


Den nye opgørelse understreger, at selv om Hirtshals Havn har investeret betydelige beløb i blandt andet faciliteter for havnens virksomheder og et "nyt, grønt erhvervseventyr", er økonomien solid. Dermed har havnen udstukket en kurs, der bliver til gavn for Hirtshals, Hjørring Kommune og hele Nordjylland.
 

- Økonomien i Hirtshals Havn er bundsolid. Det er et resultat af velovervejede beslutninger gennem en lang årrække. Havnen har sat tæring efter næring, og i de seneste 14 år har vi afviklet mere gæld, end vi har optaget. I 2028 har vi halveret vores nuværende gæld, siger Per Holm Nørgaard, der er administrerende direktør i Hirtshals Havn.


Han henviser til fakta om havnens økonomi:
  • I perioden 2009-2022 har havnen investeret for 358 millioner kroner
  • I samme periode har havnen optaget gæld for 175 millioner kroner, men afviklet gæld for knap 200 millioner kroner
  • Havnen har egenfinansieret investeringer for omkring 183 millioner kroner fra 2009-2022

- På trods af store investeringer i fremtiden var vores gæld 23 millioner kroner mindre i 2022 end i 2009, og gældsafviklingen tager endnu mere fart i de kommende år. Vores nuværende gæld på ca. 160 millioner kroner bliver reduceret til ca. 80 millioner kroner i løbet af 2028 - altså halverer vi vores gæld på fem år ved at afdrage 80 millioner kroner ud af vores løbende drift. Det er en udvikling, som vi er meget tilfredse med, siger Per Holm Nørgaard.


Det solide økonomiske grundlag på Hirtshals Havn giver havnen mulighed for at udvide aktiviteterne i de kommende år. Havnen har eksempelvis indgået en aftale med store koncerner som blandt andet Ineos, Wintershall Dea, Aalborg Portland og de øvrige partnere i Greenport Scandinavia om lagring og udskibning af CO2 til tomme gas- og oliefelter i Nordsøen. Projektet, der bliver Nordeuropas største CO2-hub, fik for nylig 109 millioner kroner i støtte fra EU's Fonden for Retfærdig Omstilling.
 

Havnen har også formået at tiltrække virksomheder - blandt andre Norwegian Hydrogen og Biomega - som nu er en del af den positive erhvervsudvikling på havnen. I de kommende år forventer man hos Hirtshals Havn at endnu flere virksomheder vil slå sig ned på havnen for at blive en del af det samarbejde om produktion og forbrug af grønne brændstoffer, som Hirtshals Havn har etableret i samarbejde med en række virksomheder og konsortier.
 

Derudover arbejder Hirtshals Havn løbende på at skabe de bedst mulige betingelser for traditionel havnedrift med fiskeri, logistik og færgeruter til Norge, Færøerne og Island som omdrejningspunkter.
 

- Vi er stolte over, at vi er en af de danske havne, der har formået at tiltrække betydelige investeringer, fordi det skaber flere arbejdspladser og gør en forskel i forhold til den grønne omstilling. Den positive udvikling styrker samtidig vores økonomiske fundament, der allerede er ganske godt, og som bliver endnu stærkere i de kommende år, siger næstformanden iHirtshals Havns bestyrelse, borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V).


Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Limfjordshavn danner rammer om stor beredskabsøvelse
- Havneselskab ved Øresund har overtaget otte straddle carriers
- Den største havn ved Køge Bugt fik nyt stort overskud
- Aarhus' borgmester er forundret over Planklagenævnets afgørelse
- Det blev indgivet i alt ni klager over lokalplanen og den miljørapport
- Plangrundlaget for udvidelsen af havnen i AarhusAarhus Havn er afvist
- Godsmængderne gennem danske havne faldt sidste år
- Flere passagerer sejlede med færge til eller fra Danmark i 2023
- Havn ved Elben startede året med fremgang
- Svensk Øresunds-havn får ny containerforbindelse
- Færgerederi får ny forperson for sit tilsynsråd
- Rederikoncern har sat én milliard euro af til batteri-elektriske færger

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst