Klik venligst

Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Lufthavnen i København viser atter overskud efter to år med underskud

Mandag 7. november 2022 kl: 23:32
Share  


Af: Redaktionen

Københavns Lufthavn kan for første gang siden 2020 fremvise et overskud på 234 millioner kroner før skat i tredje kvartal og dermed et samlet overskud i årets første ni måneder på 221 millioner kroner. Den milliardgæld, som lufthavnen har opbygget gennem corona-tiden med lave passagertal er fortsat en udfordring for lufthavnens ambitionen om at investere i fremtiden

Med 16 millioner passagerer, 275 ruter at vælge imellem og et overskud før skat i årets første ni måneder på 221 millioner kroner er Københavns Lufthavn på vej ud af corona-tidens skygge, som lufthavnens ledelse betegner som "den værste krise i nyere tid".


- Selvom energikrise, krig, inflation og risiko for COVID-19-varianter skaber fornyet usikkerhed, er det forventningen at årets regnskab samlet ender i et plus på 125-225 millioner kroner. Så det ser ud til at lysne for luftfarten trods mange, mørke skyer i horisonten. Det går bedre - men vi er bestemt ikke i mål endnu, siger lufthavnens administrerende direktør, Thomas Woldbye.


Tredje kvartal endte med et overskud før skat på 234 millioner kroner, hvilket er en forbedring i forhold til 159 millioner kroner i andet kvartal og markant bedre end årets første tre måneder, der gav et underskud på 171 millioner kroner.


- I de to første, ekstremt udfordrende kriseår akkumulerede vi et underskud før skat på lige knap 1,5 milliarder kroner. Set i det lys er kvartalsregnskabet og årets første ni måneders samlede overskud på 221 millioner tilfredsstillende, siger Thomas Woldbye.


Omsætningen landede i tredje kvartal på 1.071 millioner kroner, hvilket er en forbedring på 71 procent i forhold til samme periode i 2021. Samlet blev omsætningen i årets første ni måneder på 2.621 millioner kroner. set i forhold til 2019 - året før corona-tiden, er resultatet 21 procent mindre.


Gæld skal betales tilbage
Under de første to års krise lånte Københavns Lufthavn 2,2 milliarder kroner for at holde lufthavnen i drift og foretage de nødvendige investeringer. 
 

- Gælden skal betales tilbage samtidig med, at vi meget gerne skulle være i stand til at investere i fremtidens bæredygtige lufthavn og fastholde positionen som Nordeuropæisk knudepunkt for flytrafik. Det er en meget stor udfordring, siger Thomas Woldbye.
 

Han understreger, at Københavns Lufthavn fortsat skal have konkurrencedygtige priser.
 

- Men det er svært at se, hvordan vi skal undgå at blive dyrere med de store omkostningsstigninger vi ser, hvis vi samtidig skal kunne investere og betale gælden tilbage, siger Thomas Woldbye.


Investeringer i fremtiden
Når det gælder investeringer, forventer lufthavnens ledelse, at niveauet for året som helhed vil udgøre ca. 950-1.000 millioner kroner.


- Vi har stadig ambitioner om at investere i de kommende år i lufthavnen, men det vil afhænge af vores økonomiske formåen. Trods krisen har vi indtil videre holdt gang i det ambitiøse udviklingsprojekt med udvidelsen af terminalområdet efter sikkerhedskontrollen, hvor der blandt andet skal skabes mere plads til bagageudleveringen, passagerer og paskontrol, siger Thomas Woldbye, der peger på, at fremtidige investeringer afhænger af en tilstrækkelig kompensation for omkostninger og investeringer i forbindelse med den aeronautiske infrastruktur, lyder det.


Passagererne er ved at komme igen
Lufthavnens ledelse oplyser i forbindelse med kvartalsrapporten, at otte ud af ti rejsende er tilbage og nye butikker og spisesteder er åbnet og genåbnet.
 

Genetableringen af rutenetværket er også i gang. Ved udgangen af tredje kvartal blev der fløjet til og fra 144 destinationer, svarende til indeks 89 i forhold til 2019. Forventningen er, at året slutter med omkring 22 millioner passagerer. I 2019 var der 30,3 millioner.


Da corona-pandemien ramte i marts 2020 var der lige knap 2.700 ansatte i København Lufthavn. Efter nedlæggelse af omkring 800 stillinger og markante besparelser begyndte passagerne at vende tilbage i år, og dermed også behovet for flere hænder og hoveder. I dag er der omkring 2.350 medarbejdere i lufthavnen.
 

- Vi har håndteret forårets og sommerens meget hurtige stigning i antallet af flyoperationer og passagerer fornuftigt, mens vi har ansat flere end 500 nye medarbejdere, siger Thomas Woldbye.
 

Den voksende rejselyst har skabt nye jobs og aktivitet i hele lufthavnen. Fra lavpunktet i september 2021 er antallet af ansatte i de knap 1.000 virksomheder i og omkring lufthavnen vokset med 3.300 fra 12.800 til i dag omkring 16.100.
 

Interesserede kan læse kvartalsmeddelelsen (engelsk) her:

Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Toldere gjorde usædvanligt sødt fund i Billund Lufthavn
- Højsæson for ferieplanlægning kulminerede på ny rejsefestival
- Dansk fagforening indgår overenskomst med Ryanair-selskab
- Østjysk lufthavn har hentet hjælp i Belgien
- Effekten af bæredygtigt flybrændstof bliver målt i Københavns Lufthavn
- Aalborg Lufthavn åbner for rejsefestival
- Miljøvurderingen af plan for udvikling af lufthavnen på Amager er sendt i høring
- Transportkoncern i Esbjerg får ny bestyrelsesformand
- indførelsen af EU’s toldkodeks bliver udskudt
- Transportministeren har fået sin særlige rådgiver
- Mand havde fire kg kokain i bagagen
- Otte ud af ti passagerer er kommet tilbage

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst