Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Ny bygning i Sydhavnen er kontakt til elektriske tog

Tirsdag 10. maj 2022 kl: 10:13
Share  


Af: Redaktionen

Ny bygning i Sydhavnen er kontakt til elektriske tog
Sådan virker fordelingsstationen i Sydhavnen. (Illustration: Banedanmark)

Som led i omstillingen af jernbanen til el-drift, har Banedanmark bygget en ny fordelingsstation i Sydhavnen i København. Den er nu klar til at levere strøm til el-togene på skinnerne

Den nye fordelingsstation i Gl. Vasbygade i Sydhavnen i Københavner er bygget for at skaffe strøm nok til de elektriske tog, der bliver flere og flere af i takt med, at de nuværende dieseltog bliver sendt ud på et sidespor for at blive taget ud af drift.


- Fordelingsstationerne er på mange måder den grønne jernbanes bankende hjerte. Det er dém, der skal sørge for at levere de fornødne mængder strøm til fremtidens el-tog. Jeg er derfor rigtig glad for, at fordelingsstationen i Sydhavn nu er klar, for det er en milepæl i vores grønne omstilling af jernbanen, siger Jette Aagaard, der er direktør i Banedanmarks Elektrificeringsprogram.


Fordelingsstationen, der har været undervejs siden september 2020, og gør det muligt for togene at køre på el til og fra Københavns Hovedbanegård.
 

Kan forsyne en større provinsby
En fordelingsstation, som for mange måske er et fremmed ord, er et strømanlæg nær banen, hvis vigtigste opgave er at sende den rette mængde elektricitet direkte ud i køreledningerne.
 

Den nye fordelingsstation i Københavns Sydhavn har så stor kapacitet, at den ville kunne forsyne cirka 100.000 husstande med strøm, hvis den kørte med fuld kapacitet.
 

Faktisk er kapaciteten så stor, at der forud for etableringen af selve anlægget, er blevet trukket to kabelrør, der hver er én kilometer lange, med slæbebåde fra Amager gennem Københavns Havn til deres endelige placering mellem H.C. Ørstedsværket og Gl. Vasbygade. Her ligger de nu 17 meter under jorden.
 

En nøglerolle for fremtidens eltog
Fordelingsstationen forsyner banen med el i retning mod Vigerslev og Kildebrønde mod sydvest, Kastrup mod sydøst og København H og videre mod Østerport mod nord.
 

Sydhavnens nye strømstærke anlæg er den ene af i alt fire nye fordelingsstationer, der bliver bygget i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen. Her spiller fordelingsstationerne hver især en nøglerolle for fremtidens klimavenlige jernbane.
 

- I fremtiden kommer der til at køre væsentligt flere el-tog på et stigende antal strækninger. Samtidig skal dieseltog løbende udfases, hvorfor vi får brug for rigtig meget strøm på banen. Derfor er vi i gang med at opgradere og bygge fordelingsstationer i hele landet, så den grønne omstilling bliver understøttet, og togene kan få grønt liv, siger Jette Aagaard.
 

Tilbage i december 2021 stod den første fordelingsstation klar i Gelsted på Fyn, og planen er, at de sidste to skal opføres i henholdsvis Slagelse og Marslev.
 

Fakta om projektet:
  • Banedanmark er i fuld gang med at elektrificere jernbanen
  • Elektrificeringen er en forudsætning for at kunne indsætte fremtidens el-tog, som er hurtigere, støjer mindre og udleder langt mindre CO2 end de nuværende dieseltog
  • Banedanmark er i gang med at bygge nye fordelingsstationer i hele landet, der skal levere strøm til fremtidens el-tog
  • Fordelingsstationen i Sydhavn består af tre styks transformere, der hver kan levere 23 MVA
  • Det er Ørstedsværket, der leverer 132 kilovolt til fordelingsstationen i Sydhavnen, som transformerer de 132 kilovolt til 25 kilovolt, så de passer til køreledningerne


Klik venligst

© Copyright 2023 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Formanden fortsætter
- Containere kører cirka 10 kilometer med tog
- Toldreform skal give en enklere, mere intelligent og sikrere toldunion i EU
- To transportvirksomheder indgår aftale om logistik-aktiviteter på Sjælland
- Fransk tog-producent er klar til at skifte sport fra projekt til produktion
- Italiensk rederi har lagt til i Esbjerg siden 1998
- Danmarks største erhvervshavn når den største godsomsætning i 14 år
- Litauen og Tyskland bliver forbundet med intermodal forbindelse over land
- Godstrafikken over Øresundsbron er endnu en gang kørt frem
- 26 partnere går sammen for at fremme en grøn Jyllandskorridor
- Jernbanen mellem Holstebro og Skjern gøres klar til batteritogdrift
- En fast Kattegatforbindelse er emnet på høring på Christiansborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst