Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
ANALYSE:

Kvinder rammes oftere af arbejdsrelateret stress end mænd

Tirsdag 12. marts 2024 kl: 12:06
Af: Redaktionen

Kvinder rammes oftere af arbejdsrelateret stress end mænd
15,1 procent af kvindelige lønmodtagere svarer i en spørgeskemaundersøgelse, at de har oplevet arbejdsrelateret stress inden for de seneste to uger. For mændene gælder det 10,5 procent.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at kvinder på tværs af brancher, uddannelsesniveau og alder oftere oplever arbejdsrelateret stress sammenlignet med mænd. Analysen peger også på, at kvinder med hjemmeboende børn sjældnere oplever arbejdsrelateret stress end jævnaldrende kvinder uden børn

Arbejdsrelateret stress er 43 procent mere udbredt blandt kvinder end mænd. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som er blevet udarbejdet i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag fredag 8. marts. Analysen er lavet på baggrund af survey- og registerdata fra Arbejdstilsynet og Danmarks Statistik.


15,1 procent af kvindelige lønmodtagere svarer i en spørgeskemaundersøgelse, at de har oplevet arbejdsrelateret stress inden for de seneste to uger. For mændene gælder det 10,5 procent.


- Det er en virkelig markant forskel, når kvinder bliver ramt af arbejdsrelateret stress næsten en halv gang oftere end mænd, siger Emilie Damm Klarskov, der er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.


- En mulig årsag kan være, at kvinder foretager mere af det uformelle arbejde på arbejdspladserne. På den måde får kvinderne flere arbejdsopgaver, end der står i deres stillingsbeskrivelse, siger Emilie Damm Klarskov videre.


Kvinder er mere stressede på tværs af brancher og uddannelsesbaggrund
Personer med henholdsvis korte og lange videregående uddannelser oplever oftest arbejdsrelateret stress. For alle uddannelsesgrupper gælder det, at flere kvinder end mænd oplever stress.


Tendensen til, at kvinder er mere stressede går igen i alle brancher. Kun i bygge- og anlægsbranchen er kvinder og mænd næsten lige stressede. Den højeste grad af stress findes inden for finansiering, forsikring, ejendomshandel og -service. Her melder over 19 procent af kvinderne og 11-12 procent af mændene om stress.


Den mindst stressede branche er ”kultur, fritid og anden service”, men det er til gengæld her, der er størst forskel mellem kønnene. Her er kvinder næsten dobbelt så ofte stressede som mænd.


Yngre lønmodtagere rammes oftere af stress
Ifølge analysen rammer stress generelt set oftere de yngre lønmodtagere. Både blandt mænd og kvinder er stress mest udbredt blandt 30-39-årige, hvor cirka 19 procent af kvinderne og cirka 14 procent af mændene melder om arbejdsrelateret stress. Stress er mindst udbredt blandt de kvinder og mænd over 60 år.


- Når de yngste lønmodtagere er mest stressede på arbejdet, tyder det på et mismatch mellem arbejdets krav og medarbejderens erfaring med at løse opgaverne. Det er også i den alder, at man forsøger at bide sig fast på arbejdsmarkedet og måske gøre karriere. Det kan øge presset, men det kan nok ikke forklare hele forskellen, siger Emilie Damm Klarskov.


Stress rammer ikke børnefamilier hårdest
En oplagt forklaring på, hvorfor de yngre lønmodtagere er mere stressede, kunne være, at det typisk er dem, der har små børn, og som derfor kan have sværere ved at balancere arbejde og hjemmelivet. Men det lader ifølge analysen ikke til at være forklaringen.


- Vi kan se, at både mænd og kvinder uden hjemmeboende børn er væsentlig mere stressede på arbejdet end dem med børn. Så vi skal finde en anden forklaring, siger Emilie Damm Klarskov.


Analysens hovedkonklusioner:
  • 15,1 procent af kvindelige lønmodtagere har oplevet arbejdsrelateret stress de seneste to uger, rapporterer de i en spørgeskemaundersøgelse. Det gælder for 10,5 procent af mandlige lønmodtagere. Stress er dermed 43 procent mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd
  • At stress er mere udbredt blandt kvinder end mænd gælder på tværs af brancher. Kun inden for ”bygge og anlæg” er mænd og kvinder stressede i omtrent samme grad
  • Stress er mest udbredt blandt kvinder med korte og lange videregående uddannelser og mindst udbredt blandt ufaglærte mænd, faglærte mænd samt mænd med mellemlange videregående uddannelser
  • At kvinder oftere oplever arbejdsrelateret stress end mænd, skyldes ikke at de har børn. Faktisk er kvinder med børn mindre stressede end jævnaldrende kvinder uden børn

Interesserede kan se analysen fra Arbejderbevægelsens Erhversråd her:




Branche

Køn

Andel med arbejdsrelateret stress

Landbrug, skovbrug og fiskeri

Kvinder

14,3 pct.


Mænd

9,3 pct.

Kultur, fritid og anden service

Kvinder

9,3 pct.


Mænd

4,9 pct.

Industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed

Kvinder

13,3 pct.


Mænd

10,2 pct.

Bygge og anlæg

Kvinder

9,7 pct.


Mænd

9,2 pct.

Handel og transport mv.

Kvinder

14,7 pct.


Mænd

10,8 pct.

Information og kommunikation

Kvinder

15,9 pct.


Mænd

10,4 pct.

Finansiering og forsikring

Kvinder

19,1 pct.


Mænd

11,8 pct.

Ejendomshandel og udlejning

Kvinder

19,1 pct.


Mænd

12,8 pct.

Erhvervsservice

Kvinder

17,8 pct.


Mænd

12,5 pct.

Offentlig administration, undervisning og sundhed

Kvinder

15,2 pct.


Mænd

10,9 pct.

Alle

Kvinder

15,1 pct.


Mænd

10,5 pct.


Hver femte kvinde inden for finansiering, forsikring og ejendomshandel er stresset. Tabellen viser hyppigheden af stress for mænd og kvinder fordelt på brancher. Kvinder er mest stressede i alle brancher. (Kilde: AE på baggrund af NOA-L 2021 og Danmarks Statistik)



Med hjemmeboende børn

Køn

Andel med arbejdsrelateret stress

Under 30 år

Kvinder

11,1 pct.


Mænd

8,0 pct.

30-39 år

Kvinder

17,7 pct.


Mænd

12,5 pct.

40-49 år

Kvinder

15,2 pct.


Mænd

10,0 pct.

50-59 år

Kvinder

13,4 pct.


Mænd

9,5 pct.




Uden hjemmeboende børn

Køn

Andel med arbejdsrelateret stress

Under 30 år

Kvinder

18,9 pct.


Mænd

13,5 pct.

30-39 år

Kvinder

22,6 pct.


Mænd

16,6 pct.

40-49 år

Kvinder

16,6 pct.


Mænd

12,9 pct.

50-59 år

Kvinder

13,3 pct.


Mænd

8,1 pct.


Unge kvinder og mænd uden børn mærker oftere arbejdsrelateret stress. Tabellen viser hyppigheden af stress for mænd og kvinder fordelt på, om de har hjemmeboende børn eller ej. Både mænd og kvinder med hjemmeboende børn melder om mindre arbejdsrelateret stress end deres jævnaldrende uden børn. (Kilde: AE på baggrund af NOA-L 2021 og Danmarks Statistik)













Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Rejsende i Nordjylland kan tage cykel gratis med i busser og tog
- DSB solgte flere pendlerkort i første kvartal
- Kong Frederik X indvier Hovedstadens nye Metrostationer
- Analyse af vigespor på Svendborgbanen sender idéen ud på et sidespor
- Busproducent skal levere 354 busser til Rom
- Aarhus Letbane fejrer fem år med den fulde strækning
- Bilhandler er endt i skifteretten
- Region Syddanmark stopper med at købe nye benzin- og dieselbiler ved udgangen af året
- Tysk koncern skal opgradere S-banen til førerløs togdrift
- To virksomheder kan byde på støttesystemer
- Flere vælger at rejse med bus, tog og letbane i Region Midt
- Nordjyske busser og tog kørte med flere passagerer

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst