Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Særlig asfalt kan bidrage til mindre CO2-udledning

Mandag 10. september 2018 kl: 08:40
Share  


Af: Redaktionen

Motorvej E20 ved Taulov blev natten til søndag en del af et forsøg på miljøfronten, da Vejdirektoratet udlagde en særligt klimavenlig asfalt på cirka to kilometer af strækningen i et forsøg med en vejbelægning, der nedsætter rullemodstanden og dermed brændstofforbruget - og i den sidste ende CO2-udledningen fra biltrafikken

Forsøget er i øjeblikket det eneste af sin art i verden og kan få stor betydning for bestræbelserne på at gøre noget ved CO2-udledningen fra biltrafikken på vejene.


- Forsøget rummer betydelige miljømæssige perspektiver, fordi selv en beskeden formindskelse af CO2-udledningen fra vejtrafikken kan have meget stor indvirkning på klimaet. Det vil også være en gevinst for bilisterne, fordi det sparer brændstof at køre på den klimavenlige asfalt, siger projektleder Christian Axelsen fra Vejdirektoratet.      


- Vores forventninger peger på, at borgerne og virksomhederne i gennemsnit sparer ca. 40 millioner kroner i brændstof for hver million kroner, der investeres i klimavenlig asfalt. Så det vil både være til glæde for klimaet og for trafikanterne, hvis forsøget bliver en succes. Foreløbig er vi dog i testfasen, og i den kommende tid skal vi blandt andet teste, hvorledes den klimavenlige asfalts holdbarhed viser sig ved fuldskala implementering, siger han videre.

 
Helt konkret fokuserer forsøget på at mindske bilernes rullemodstand - altså den modstand, der opstår, når dæk og vej møder hinanden. Hvis det lykkes at nedsætte denne modstand, vil biler og lastbiler bruge mindre brændstof, og dermed vil CO2-udledningen blive nedsat.      


- Derfor har vi i de seneste år brugt mange kræfter på at udvikle en specialblandet asfalt, der kræver mindre energi i form af brændstof at køre på end almindelig asfalt, og som stadig har en meget høj holdbarhed, sammenligneligt med den konventionelle asfalt, siger seniorforsker Matteo Pettinari. 


- Vi har allerede testet asfalten under kontrollerede former, for eksempel gennem forskning- og udviklingsprojekterne COOEE og ROSE, men vi glæder os til at øge vores viden om asfaltens egenskaber efter at have afprøvet den klimavenlige asfalt på en strækning som denne over tid, siger han videre.    
   
 
Asfalten blev udlagt på en strækning på cirka to kilometer på Østjyske Motorvej ved Taulov i nordgående retning. Her skal den fungere i de kommende år, hvor Vejdirektoratet løbende vil analysere og overvåge asfaltens robusthed og egenskaber i relation til en konventionel asfalt.          

 
Derudover vil Vejdirektoratet i de kommende uger også udbrede asfalten til andre strækninger i landet.     
   
 
Den klimavenlige asfalt vil blive udlagt på på forskellige statsveje rundt om i Danmark i løbet af 2018. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets Grønne Pulje har bevilliget midler til Vejdirektoratet på baggrund af lovende resultater af den udviklede klimavenlige asfalts egenskaber og dens evne til at fungere som et middel til at reducere Danmarks samlede udledning af CO2.          
 

Skulle det lykkes at udvikle langtidsholdbar og køresikker asfalt, der nedsætter bilernes rullemodstand, er perspektiverne for klimaet betragtelige.          
 

- Hvis vi kan nedsætte rullemodstanden med op til fire procent, kan dette svare til en besparelse på op mod 57 millioner liter brændstof i 2030, hvilket vil reducere op mod 143.000 ton CO2-udledning samt en reduktion på op mod 76 ton kvælstofdioxider, de såkaldte NOX’er, siger Christian Axelsen.
 
Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- - Vi blev mødt af en imødekommende og veloplagt minister
- Redningskoncern forbedrer indtjeningen - og retter op på tidligere handlinger
- Redningskoncern styrker sin ledelse
- Vognmand tippede tiptraileren til ære for fotografen
- - Gennemsnittet er på den rigtige side af fire kilometer
- Det er dyrt, når busserne sidder fast i trafikken
- Pendlingen er steget med 35 procent på 15 år
- Det er uacceptabelt med selfies i trafikken
- Hver tiende har taget taget billeder bag rattet
- Transportkoncern gennemfører køb af konkurrent
- Tre nye betonkanoner ruller ud
- Entreprenør-virksomhed hejser med wire

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst