Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Big data i transportløsninger er i fokus

Fredag 19. juni 2015 kl: 10:19
Af: Redaktionen

Fredag indvies et nyt stort center på Aalborg Universitet. Centret skal samle stærk europæisk forskning inden for området Smart City og bliver et kig ind i fremtiden. Forskere og erhvervsliv mener, at potentialet er enormt. Blandt andet trafik og transportsystemer er på dagsordenen på det nye center

Center for Data-Intensive Cyber-Physical Systems (DiCyPS) er navnet på det nye forskningscenter på Aalborg Universitet, der officielt indvies fredag. Centret får et budget på knap 75 millioner kroner, heraf godt 30 millioner kroner fra Innovationsfonden, der var den afgående regeringens forlængede arm til støtte af nye initiativer, som skaber vækst og arbejdspladser i Danmark.


Det særlige ved centret er, at det samler de vigtigste tværgående kompetencer inden for et vækstområde med stort potentiale - både forsknings- og erhvervsmæssigt. Det sker på tværs af tre institutter på Aalborg Universitet og i samarbejde med universiteter og forskningsinstitutioner fra England, Frankrig og Tyskland.


- Centret er et af de hidtil dybeste spadestik inden for Smart City-området. Det er et område, der rummer et af vor tids største potentialer, og som i løbet af få år kommer til at indbefatte os alle, siger centrets leder, professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi, og fortsætter: 


- På Aalborg Universitet ser vi det som en betydelig cadeau, at Innovationsfonden har valgt at satse på netop Aalborg Universitet. Det understøtter vores målsætning om at være Danmarks IKT-universitet og skyldes jo blandt andet, at vi kan kombinere tre førende institutter inden for datalogi, energi og transport.


Trafikanter sætter elektroniske spor
Dataintensive cyber-fysiske systemer handler om at opsamle data i og fra den fysiske verden, som derefter bliver behandlet i den digitale verden, for til sidst at få indflydelse på den fysiske. Lektor Harry Lahrmann fra Center for Intelligente Transport Systemer på Aalborg Universitet, der er en del af forskningsgruppen bag, forklarer:


- Trafikanter og køretøjer, der bevæger sig, afsætter for eksempel forskellige former for digitale spor. Vi vil "lytte" til disse spor, behandle dem og efterfølgende informere trafikanterne om, hvilke muligheder de har for at foretage den hurtigste, mest behagelige og mest sikre rejse fra A til B. Det handler om en "noget for noget" aftale med trafikanterne. Dvs. at de deler deres spor med os, og vi får gengæld valide informationer om deres gøren og laden. Nogle spor vil være baseret på anonyme data, medens andre vil kræve en ”kontrakt” med trafikanten. Data skal også kunne bruges til bedre trafikplanlægning, for eksempel hvor er der trængsel, og hvor bør den næste trafikinvestering foretages.


Transport er et af to primære forskningsområder for det nye forskningscenter, DiCyPS. Det andet er energiområdet, og begge områder har stor bevågenhed fra erhvervslivet side.


Aalborg Kommune og Region Nordjylland er også kraftigt involverede i projektet. Nordjylland bliver på flere måder et levende laboratorium til opsamling af data, som på sigt kan bredes ud i større skala.


Innovationsfonden og de mange øvrige samarbejdspartnere deltager i den officielle åbning af centret fredag 19. juni i Aalborg.


Fakta om DICYPS
  • DiCyPS - Center for Data-Intensive Cyber-Physical Systems - indvies fredag 19. juni i Aalborg. Centret skal arbejde med at udnytte software og data fra IT-styringen af komplekse fysiske systemer til at skabe smartere og mere brugervenlige løsninger for samfundet og den enkelte
  • Centret er et etableret ved Aalborg Universitet med støtte fra Innovationsfonden på tværs af Institut for Datalogi, Institut for Energiteknik og Institut for Byggeri og Anlæg
  • Centret har indgået forskningssamarbejde med University of London - UCL Interaction Centre, franske INRIA - ESTASYS (Efficient STAtistical methods in SYstems of Systems) samt Technische Universität Dresden - Department of Computer Science. Derudover er der indgået partnerskaber med en række virksomheder

Interesserede kan læse mere på www.dicyps.dk




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Transportvirksomhed i Roskilde er endt i skifteretten
- Chaufførmangel blokerer for udvidelser hos halvdelen af Europas vognmænd
- Dårlige bremser førte til betinget frakendelse af førerretten
- Sværlasttraileren tog en med som let last
- Vognmand fik sin nye vogn leveret på Lundevej
- Frederikshavn Havn kommer under kommunens ledelse
- Fire-akslet trailer kan tage to containere på en gang
- Vognmand fra Stenlille har fået en stor Volvo
- Transportvirksomhed i Horsens er kørt i Skifteretten
- Konkursramt transportvirksomhed i Glostrup havde 30 medarbejdere
- Transportfirma i Tilst kørte i knap tre år
- Ny elektrisk motor er en del af større batteri-elektrisk lastbilprogram

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst