Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Englandsbåden kommer på museum

Torsdag 2. oktober 2014 kl: 09:28
Af: Redaktionen

Englandsbåden kommer på museum
Englandsbåden Winston Churchill, der sejlede på Englandsruten fra 1967 til 1983. Foto: DFDS / Bruce Peters samling.

Mandag 29. september sejlede DFDS for sidste gang på ruten mellem Esbjerg og Harwich. I den anledning har M/S Museet for Søfart i Helsingør sat en særudstilling om Englandsbåden op. Udstillingen - Vores historie: Englandsbåden 1875-2014 - åbner 8. oktober og løber frem til 17. maj næste år

Englandsbåden kommer på museum
En Austin A40 Farina bliver løftet ud fra Kronprinsesse Ingrid og ned på kajen i Esbjerg 28. juli 1965. Fotoet er blevet indleveret til museet gennem efterlysningen. Foto: Alick, UK
Englandsbåden mellem Esbjerg og Harwich har siden 1875 sejlet generationer af danskere til England og tonsvis af dansk bacon og smør til de britiske morgenborde. Skibe som Parkston, Kronprins Frederik, England, Winston Churchill og Dana Anglia har gennem årene dannet rammen om samvær, måltider og shopping - og søsyge, når Nordsøen viste tænder. 


Med udstillingen Vores historie: Englandsbåden 1875-2014 inviterer M/S Museet for Søfart alle på rejse med Englandsbåden gennem et netop afsluttet kapitel i den danske søfartshistorie. Man møder skibene, besætningen og ikke mindst passagererne gennem danskernes egne fotos, der i snapshots genopliver middage med hvid dug, underholdning i baren og kahytlivet. Sammen med skibsmodeller, malerier, historiske DFDS-reklamer, brochurer og menukort udgør de et helt landskab, som man kan udforske i den nye særudstilling.


Unik samling skibsmodeller
I udstillingen finder man en enestående samling af 13 skibsmodeller, der tager en gennem Englandsbådens udvikling. Man kan eksempelvis se en model af hjuldamperen Riberhuus, der var det første skib, som sejlede på Englandsruten i 1875 eller skibsmodellen af England, som var den første Englandsbåd fra 1960'erne, hvor man kunne køre sin bil direkte ind på færgen - DFDS' foreløbige svar på privatbilismens og turismens triumf. Den sidste skibsmodel, du kan opleve i udstillingen, er af fragtskibet Sirena Seaways, der blev bygget i 2002, hvor Englandsruten blev sendt tilbage til sit udgangspunkt med masser af plads til fragt og færre passagerer. Skibsmodellerne er både fra museets egen samling og udlån fra DFDS.


Passagernes egne billeder
I juli udsendte M/S Museet for Søfart en efterlysning af danskernes og englændernes egne fotos fra deres ture med Englandsbåden. Resultatet har været overvældende og i udstillingen kan man genopleve middage med hvid dug, underholdningen i baren, de lækre drinks, den fæle søsyge, skibenes design, afsked og velkomst. Hvad spiste man? Hvad drak man? Hvor sov man? Mange har selv svarene i erindringer og i albums, og i udstillingen bliver historien foldet ud til genkendelse for nogle og overraskelse for andre. 


Poetisk fotoreportage og alternativ færgefortælling for børn
Passagernes egne billeder omkranses af den danske fotograf Sofie Amalie Klougarts poetiske fotoreportage fra en sommertur i 2014 med Sirena Seaways. De mindste udstillingsgæster kan sætte sig til rette og lade sig underholde af illustrator og forfatter Boris Boll-Johansens skæve, humoristiske film, der giver et alternativt bud på Englandsbådens historie. Boris Boll-Johansen er blandt andet kendt for sine populære historiske lydfortællinger på Klørkonge.dk


Danskernes fælles søfartshistorie
Med udstillingsrækken "Vores historie" genopdager M/S forskellige aspekter af danskernes fælles søfartshistorie. Englandsbåden har været en vigtig del af mange danskeres liv. Mange har rejst med familie. Andre med skoleklasser eller kolleger. For turister, forretningsmænd og ikke mindst for de mange danske landmænd, der via Esbjerg eksporterede smør og kød, var ruten en livline til en anden og vigtig verden. For mange var skibene destinationer i sig selv, og mange fulgte i spænding udviklingen fra elegante skibe, hvor bilerne skulle hejses om bord, til store fartøjer med gennemgående bildæk og gennemførte natklubber.


- Med udstillingen Vores historie: Englandsbåden 1875-2014 vil vi gerne vise, at søfartens historie også er din og min historie. Søfartshistorie er ikke blot fortællingen om verdens fjerne have og global handel, men en del af vores fælles historie og nationale identitet. Vi har bare en tendens til at glemme det. At vi bor ved havet og sejler med færger. Det husker udstillingen os på, siger direktør Camilla Mordhorst.


Om M/S Museet for Søfart

M/S Museet for Søfart er et landsdækkende specialmuseum for dansk søfart fra middelalderen til i dag. Museet er statsanerkendt og en selvejende institution. Museet har i 98 år ligget på Kronborg Slot, men åbnede i 2013 med nye faciliteter og udstillinger i et nyt underjordisk museumsbyggeri af international klasse i Helsingør tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group. Museet råder over 3000 kvadratmeter udstillingsareal, hvor den rige maritime samling vises gennem en vifte af temaudstillinger. Derudover har museet skiftende udstillinger og arrangementer. 





























Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Transportvirksomhed i Roskilde er endt i skifteretten
- Chaufførmangel blokerer for udvidelser hos halvdelen af Europas vognmænd
- Dårlige bremser førte til betinget frakendelse af førerretten
- Sværlasttraileren tog en med som let last
- Vognmand fik sin nye vogn leveret på Lundevej
- Frederikshavn Havn kommer under kommunens ledelse
- Fire-akslet trailer kan tage to containere på en gang
- Vognmand fra Stenlille har fået en stor Volvo
- Transportvirksomhed i Horsens er kørt i Skifteretten
- Konkursramt transportvirksomhed i Glostrup havde 30 medarbejdere
- Transportfirma i Tilst kørte i knap tre år
- Ny elektrisk motor er en del af større batteri-elektrisk lastbilprogram

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst