Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Lovforslag foreslår regler om letbaner i Færdselsloven

Torsdag 17. juli 2014 kl: 16:00
Af: Mikael Hansen

Justitsminister Karen Hækkerup har netop sendt et ændringsforslag til Færdselsloven i høring, hvor regler for letbaner og letbaneførere indsættes som nye bestemmelser.

Der er dog kun tale om mindre ændringer, fordi grundreglerne for letbaner og letbaneførere indføres i Lov om Jernbaner. Et ændringsforslag til denne lov ventes også fremsat meget snart. Det fremgår af høringsudgaven af lovforslaget.

De vigtigste regler handler om letbanekøretøjets hastighed, som normalt skal følge hastighedsgrænsen for busser, dog foreslås en dispensationsmulighed, hvis letbanen er adskilt fra vejtrafikken.

Ydereligere kan en letbanefører få frakendt sit kørekort til bil, hvis der sker grove overtrædelser af færdselsloven, herunder hvis letbaneføreren er beruset eller påvirket af stoffer under kørsel med letbanekøretøjet. Der etableres således en kobling mellem Jernbaneloven og Færdselsloven.

Hvem har forkørselsret?
Letbanekøretøjer får en principiel prioritet, der hvor letbane og vejtrafik mødes. I bemærkningerne til lovforslaget er det formuleret sådan:

"Lovforslaget indeholder ikke en sådan udtrykkelig bestemmelse om, at trafikanter så vidt muligt skal give fri passage for letbanekøretøjer. Det har imidlertid været en overordnet forudsætning ved udformningen af lovforslaget, at letbanekøretøjerne som følge af vægt, dimensioner og manøvre-dygtighed tillægges prioritet i trafikken, således at (øvrige) trafikanter som altovervejende udgangspunkt skal afpasse deres adfærd i trafikken efter letbanerne og give letbanekøretøj fri passage.

Det er samtidig ved lovforslagets udformning forudsat, at letbanekøretøjets prioritet ved mødet med øvrige trafikanter i høj grad sikres ved projekteringen og en hensigtsmæssig udformning af letbanens forløb samt ved skiltning, afmærkning og lysregulering. Hvor ingen andre regler eller anvisninger gælder for letbanekøretøj, herunder også f.eks. hvis en lysregulering måtte være ude af drift, vil man dog også for letbanekøretøj falde tilbage på færdselslovens grundregler om, at man skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed (færdsel efter forholdene), om vigepligt for kørende mv., når letbanekøretøjet kører på et område, hvor færdselsloven gælder."

Lovforslaget om ændring af Færdselsloven ventes fremsat i Folketinget til efteråret.
Høringsrunden varer indtil 20. august 2014




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Transportvirksomhed i Roskilde er endt i skifteretten
- Chaufførmangel blokerer for udvidelser hos halvdelen af Europas vognmænd
- Dårlige bremser førte til betinget frakendelse af førerretten
- Sværlasttraileren tog en med som let last
- Vognmand fik sin nye vogn leveret på Lundevej
- Frederikshavn Havn kommer under kommunens ledelse
- Fire-akslet trailer kan tage to containere på en gang
- Vognmand fra Stenlille har fået en stor Volvo
- Transportvirksomhed i Horsens er kørt i Skifteretten
- Konkursramt transportvirksomhed i Glostrup havde 30 medarbejdere
- Transportfirma i Tilst kørte i knap tre år
- Ny elektrisk motor er en del af større batteri-elektrisk lastbilprogram

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst