Regeringen vil skubbe til udvikling af grønne brændstoffer med milliardstøtte

Torsdag 13. januar 2022 kl: 10:37
Af: Redaktionen

S-Regeringen har fremlagt et udspil med 1,25 milliarder til udvikling af ”Power-to-X” teknologi, der omdanner el fra eksempelvis vindmøller og solceller til brændstoffer. Fremtidens grønne brændstoffer skal styrkes med i alt 14 initiativer

Med udspillet, der blev præsenteret før jul, vil S-Regeringen sætte skub i produktion og forbrug af brændstoffer, som kan bruges til skibsmotorer, lastbiler, fly og i industrien i stedet for fossile brændstoffer. Udspillet peger også på, at de alternative brændstoffer skal eksporteres.


Danmark skal ifølge udspillet, der bygger på S-Regeringens to nye strategier, ”Grøn gasstrategi” og ”Strategi for udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer”, sigte efter at bygge 4 til 6 GW PtX-kapacitet i 2030.


Der er med ”Klimaaftale for energi og industri 2020” afsat mindst 750 millioner kroner til et udbud for Power-to-X, som S-Regeringen vil hæve til 1,25 milliarder kroner. Midlerne målrettes støtte til produktion af grønne brændstoffer. Regeringen prioriterer yderligere 344 millioner til investeringsstøtte til innovative grønne teknologier og forbedrer desuden rammevilkårene for både produktion, distribution og anvendelse af Power-to-X.  


- Danske virksomheder står på spring for at etablere et nyt dansk erhvervseventyr, og der er et stort potentiale for, at der i fremtiden står ’made in Denmark’ på de grønne brændstoffer, der fyldes på skibe og fly verden over. Power-to-X er til gavn for klimaet og rummer samtidig et stort erhvervs- og eksportpotentiale der skaber danske arbejdspladser og gavner danske virksomheder, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
 

Vindenergi og gassystem giver et forspring
Der skal bruges strøm til at producere Power-to-X, hvor strøm ved hjælp af elektrolyse bliver til brint. Danmark har en stor produktion af vindkraft og grøn strøm - og mere er på vej - samt et velfungerende gassystem med direkte rørforbindelse til det nordeuropæiske marked. Dermed har Danmark gode forudsætninger for et nyt industrieventyr med grønne brændstoffer.


Ud over at producere brint ved hjælp af elektrolyse kan danske virksomheder også producere grønne gasser ud af restprodukter som gylle, madaffald og affald fra industrien. I øjeblikket falder gasforbruget i Danmark, men den gas, der bliver brugt er i større og større udstrækning biogas. 


S-Regeringen peger på, at gasnettet skal kunne understøtte og transportere brint og andre grønne gasser - både til brug i Danmark og til eksport. Eksport kan eksempelvis være relevant i Sydjylland, som med en stor vindenergiproduktion og en Power-to-X- produktion i sin vorden, har god adgang til de store markeder i Nordeuropa.






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.