Forsvaret har fået to to-personers elektriske fly

Torsdag 18. november 2021 kl: 19:46
Share  


Af: Redaktionen

Forsvaret har fået to to-personers elektriske fly
Danmarks el-fly er af mærket Velis Electro. (Foto: Magnus Terp/Forsvaret)

Det danske flyvevåben har som det første i verden fået to el-fly på vingerne. - Flyene er 100 procent emissionsfri, meget støjsvage og i øvrigt billige i drift, siger oberstløjtnant Casper Børge Nielsen, der har været ansvarlig for anskaffelsen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

- Vi kan se, at der kan være perspektiver i at anvende elektriske fly, når teknologien bliver moden, siger han videre.


Flyvevåbnet har modtaget de to Velis Electro el-fly fra den slovenske flyproducent Pipistrel og gennemført den første række flyvninger. Testpiloten, som flyvevåbnet betegner med bogstaverne POL, melder, at de første erfaringer er positive.

 
- Flyet er velbygget og flyver fint. Teknologien er spændende, og vi er godt i gang med afprøvningen, som vil give os et solidt indblik i både flyets og teknologiens muligheder, nuværende begrænsninger og udfordringer, siger POL.


Flyene skal være en del af Flyvevåbnet de næste to år, og de skal gennemgå en række afprøvninger. Det skal ligeledes undersøges, hvorvidt teknologien kan anvendes til uddannelse af nye piloter.

 
- Flyene skal ikke afløse nogen af de flytyper, vi har. Formålet med anskaffelsen er at få indsigt i og erfaring med teknologien og dens fordele og ulemper. På den måde er vi klar, når teknologien over tid bliver et reelt grønt alternativ, siger HEK, der har været ansvarlig for anskaffelsen fra Flyverkommandoens side.


Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har sikret en leasingaftale, der betyder, at Forsvaret har to år til at arbejde med den nye teknologi.
 

- Teknologien er stadig på et indledende stadie, og vores undersøgelser vil give os indblik i, hvordan den fremadrettet kan anvendes. Derfor er den indgåede leasingaftale over to år en rigtig god løsning. Vi får mulighed for at gå i dybden og undersøge potentialet i kapaciteten uden risiko for at ende med materiel, vi reelt ikke kan bruge, siger Casper Børge Nielsen.
 

Fakta om de to elektriske fly:
  • Tophastighed: 181 km/t
  • Rækkevidde: 100 km
  • Flyvetid: 30-50 minutter
  • Opladningstid til 100 procent: 45 minutter
  • Bemanding: 2 personer
  • Brug: Skoleflyvning
  • Producent: Pipistrel
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.