BUDSKAB FRA PARTIER BAG INFRASTRUKTURPLAN:

Landets togstationer skal være for alle

Fredag 15. oktober 2021 kl: 12:56
Share  


Af: Redaktionen

Parterne bag Infrastrukturplan 2035 - det er partierne Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne - er blevet enige om principperne bag puljen til forbedret tilgængelighed på stationer i hele landet og har samtidig besluttet at sætte gang i arbejdet med at forbedre tilgængeligheden på Brønderslev Station i Vendsyssel

Niveaufri adgang, elevatorer, gangbroer, ledelinjer og ramper er nogle af de tiltag, som puljen til at øge tilgængeligheden på stationer langs statens jernbanenet kan bruges til. Puljen på 650 millioner kroner skal udmøntes i perioden 2022 til 2035, og det primære mål med midlerne er at gøre stationerne tilgængelige for alle mennesker uanset behov.


Parterne er nu blevet enige om principperne for udmøntningen af puljen - herunder at Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen skal inddrages i det løbende arbejde. Parterne er også enige om en rullende udmøntning af midlerne fra puljen, så der hvert år træffes beslutning om, hvilke nye projekter, der skal sættes i gang.


Det første, som parterne har sagt ja til, er, at Banedanmark skal sætte gang i et arbejde med at justere perronhøjden på Brønderslev Station i Vendsyssel, hvor togene har en indstigningshøjde på 55 cm, mens den eksisterende perron er 26 cm. Det giver en uhensigtsmæssig ind- og udstigningshøjde som for eksempelvis betyder, at kørestolsbrugere har brug for hjælpemidler for at komme på togene, der er let tilgængelige på andre stationer. Men niveauforskellen mellem tog og perron kan også give udfordringer for ældre og familier med barnevogne. Transportministeriet oplyser, at indstigningshøjden på stationen gennem årene har resulteret i flere faldulykker.


Ved at sætte arbejdet i gang nu anslår Banedanmark, at perronen og tilgængeligheden på Brønderslev Station kan være løftet i starten af 2024. 


Parterne har i første omgang besluttet, at Banedanmark skal gå i gang med det forberedende arbejde til at hæve perronerne på Brønderslev Station. Når det forberedende arbejde er afsluttet i løbet af 2022, vil parterne endeligt skulle beslutte at gennemføre projektet.


Fakta om pulje til øget tilgængelighed:

Projekter i puljen kan omfatte:
  • Tilpasning af perronhøjder så der skabes niveaufri ind- og udstigning mellem tog og perron
  • Etablering af elevatorer, gangbroer, hindringsfri adgang til perroner og trinovergange ved etablering af ramper til/på perroner
  • Øvrige mindre tilgængelighedsprojekter - for eksempel ledelinjer, informationssystemener, belysning på adgangsveje og perroner
  • Puljen er på 650 millioner kroner, hvilket svarer til, at der i gennemsnit årligt er afsat 46 millioner kroner til projekter, som kan løfte tilgængeligheden i perioden 2022-2035
Klik venligst

© Copyright 2022 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.