CO2-NEUTRALITET:

Lastbilproducenter og miljøforkæmpere kræver bindende mål for infrastruktur

Onsdag 14. april 2021 kl: 22:00
Af: Redaktionen

Lastbilproducenter og miljøforkæmpere har slået sig sammen for at skubbe på for at få etableret 11.000 ladepunkter for elektriske lastbiler i løbet af de kommende tre-fire år - inden 2025. Inden 2030 skal der være 42.000 ladepunkter

Den europæiske organisation af bilproducenter - ACEA - er gået sammen med NGO-organisationen Transport & Environment om en henvendelse til EU-Kommissionen, der indeholder en opfordring til, at EU støtter etableringen af ladepunkter til den tunge ene af transportområdet - lastbiler og busser.
De to parter peger også på, at der er behov for at etablere omkring 300 brinttanksstationer, der er egnede til tunge køretøjer, senest i 2025. I 2030 bør der være omkring 1.000 brinttanksstationer.


Den fælles henvendelse fra ACEA og Transport & Environment (T&E), der arbejder for at skabe basis for en miljømæssig og økonomisk bæredygtig transportbranche, kommer forud for den forventede gennemgang af EU’ direktiv om alternativ brændstofinfrastruktur (AFID) i år.


ACEA og T&E opfordrer EU-Kommissionen til at tilrette AFID-direktivet, så der bliver egnet til nulemissionslastbiler og -busser med bindende mål for infrastruktur i alle EU-lande for at sikre problemfri grænseoverskridende operationer. De to organisationer kalder det for presserende og afgørende for at tilskynde professionelle transportvirksomheder til at foretage en hurtig overgang til nulemissionskøretøjer.


Batteri- og brintelektriske lastbiler kræver en udbygget infrastruktur til opladning og genopfyldning af deres energilagre - batterier og brinttanke - samt pladsparkering. ACEA og T&E mener, at EU-Kommissionen skal imødekomme de specifikke behov i dennemgangen af AFID-direktivet og sikre, at opladning og genoptankning er mulig hos transportvirksomherne, på logistikcentre (ved lastning og losning), på offentlige steder i byområder og langs hovedkorridorerne.


- Bilindustrien er fuldt engageret i Green Deal og derfor CO2-neutral vejgodstransport senest i 2050. Til det formål investerer vi massivt i CO2-neutrale lastbiler, siger Martin Daum, der er bestyrelsesformand i ACEA og administrerende direktør for Daimler Truck AG.


- Men vore kunder investerer ikke i disse køretøjer medmindre de let kan oplade og genopfylde dem, når de leverer varer fra et land til et andet. Den kommende AFID-gennemgang er en gylden mulighed for at sikre, at infrastrukturudrulning og implementering af nulemissionskøretøjer går hånd i hånd, siger han videre.


Administrerende direktør for Transport & Miljø, William Todts, betegner fremtiden som elektrisk.


- Overgangen til nulemissionskøretøjer er i gang, og det er tid for EU-Kommissionen at vågne op. Vi er nødt til at opbygge 10.000 opladningspunkter i de næste fire år i lastbildepoter, logistikhub og langs alle hovedveje i Europa, siger William Todts.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.