Lavprisselskab øgede indtægterne og havde lavere omkostninger - og havde underskud

Fredag 26. april 2019 kl: 14:28
Share  


Af: Redaktionen

Det norske lavprisselskab, Norwegian, der med den aktuelle strejke hos konkurrenten SAS kan få flere passagerer i deres fly, kom ud af årets første kvartal med et negativt driftsresultat - EBIT - på minus 2.263 millioner norske kroner. I første kvartal sidste år var tallet på minus 2.186 millioner norske kroner. I forbindelse med kvartalsregnskabet peger Norwegian på, at kvartalsresultatet er præget af lavere omkostninger, højere indtægter og en betydeligt bedre punktlighed. Selskabets enhedsomkostninger eksklusive brændstof er reduceret med otte procent sammenlignet med samme periode sidste år. Dertil kommer, at selskabets omsætning var på 7.992 millioner norske kroner - en stigning på 14 procent i forhold til samme periode sidste år, hvor omsætningen var på 6.993 millioner norske kroner

Norwegian har ændret strategien fra vækst til lønsomhed gennem en række tiltag, der blandt andet inkluderer et omfattende omkostningsreduktionsprogram, optimering af rutenetværket og salg af fly. Selskabets interne omkostningsreduktionsprogram, #Focus2019, har ført til besparelser på 467 millioner norske kroner i årets første kvartal. Norwegian har også sikret tre milliarder kroner i egenkapital via en garanteret fortrinsretsemission. Selskabet fremhæver, at det er godt positioneret til at tiltrække nye kunder, specielt på langdistance, hvor udviklingen er stærkere end på kortdistance. 


Tilsammen fløj over otte millioner passagerer med Norwegian i første kvartal, hvilket er en stigning på ni procent. Belægningsgraden var på 81 procent. Selskabets enhedsomkostninger eksklusive brændstof blev reduceret med otte procent sammenlignet med første kvartal i 2018. Punktligheden blev forbedret i første kvartal fra 73 procent sidste år til 81,3 procent i år. Norwegian gennemførte 98,7 procent af de planlagte flyvninger i første kvartal - det samme som tilsvarende kvartal året før.


- Vi ser en positiv udvikling på flere områder i dette kvartal til trods for 737 MAX-problemerne. Vi har iværksat en række tiltag, der skal forbedre lønsomheden ved at reducere omkostninger og øge omsætningen. Det indebærer optimering af selskabets basestruktur og rutenetværk for at effektivisere driften, samt at afhænde fly og udsætte flyleverancer. Vores interne omkostningsreduktionsprogram vil også bidrage til at øge lønsomheden fremover. Samtidig ser udviklingen de kommende måneder lovende ud i form af bookinger, siger koncernchef Bjørn Kjos. 


Produktive møder med Boeing
I marts blev Norwegians 18 Boeing 737 MAX-fly taget ud af drift. Selskabet slog i den forbindelse flyvninger sammen og tilbudt kunder alternative afrejsetidspunkter på andre Norwegian-flyvninger for at løse situationen på den bedst mulige måde for berørte passagerer. Norwegian vil fortsætte med at arbejde for, at færrest muligt berøres, hvilket også indebærer leje af fly. Selskabets mål er at gennemføre flyvninger som planlagt. 


- Vi har haft produktive møder med Boeing, hvor vi har diskuteret, hvordan vi skal manøvrere os igennem problemerne, som MAX-situationen påfører Norwegian, siger Bjørn Kjos.


Klik venligst

© Copyright 2020 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.