Advokaten skriver om udlevering i henhold til konnossementMandag 18. december 2006 kl: 09:00 Af: Martin Juste
Det er børnelærdom indenfor transportbranchen, at et konnossement er "nøglen til lasten", men kan transportøren uden videre udlevere til den som møder op med et konnossement? Advokatfuldmægtig Martin Juste, Advokatfirmaet DELACOUR, forklarer i dette indlæg om konnossementer
• Overordnet findes der to typer konnossement: Ikke-negotiabelt konnossement samt ordrekonnossement. Der er knyttet forskellige regler til dem, og en gennemgang vil derfor systematisk kunne opdeles i to afsnit, men indledningsvis skal det knyttes nogle bemærkninger af mere general karakter.
Udgangspunktet er, at det er consignee som er den berettigede. Ofte vil der være anført et selskab eller lignende, og det bliver i sådanne tilfælde et spørgsmål om den fysiske person, som afhenter godset, har den fornødne fuldmagt til at handle på selskabets vegne. Generelt har det formodningen for sig, at den som er i besiddelse af konnossementet, har den fornødne fuldmagt.
Hvad med en c/o-adresse Et andet spørgsmål, som har været forelagt domstolene, er betydningen af c/o adresse. I konnossementet blev som consignee anført Jan Katkjær C/O SE-Group (Aust) Pty. Ltd. og som notify party »Same as consignee«. »Place of delivery« var ikke udfyldt. Transportøren udleverede under uoplyste omstændigheder containeren til SE-Group (Aust) Pty. Ltd. der ikke betalte. Da Jan Katkjær var anført som consignee og notify party i konnossementet, der var et ordrekonnossement, var udleveringen til SE-Group (Aust) Pty. Ltd. uberettiget. Angivelsen af c/o i konnossementets consigneerubrik var alene en angivelse af adresse og var ikke udtryk for etablering af et tilhørsforhold eller et fuldmagtsforhold. Angivelsen berettigede således ikke udleveringen af containeren til SE-Group (Aust) Pty. Ltd. Jan Katkjær fik derfor medhold i sin påstand om, at transportøren skulle erstatte ham hans tab.
Et konnossement er alene et ikke-negotiabelt konnossement (Non-negotiable bil of lading), såfremt det fremgår af konnossementet. Selv om konnossementet er udstedt til en bestemt person, anses det som et ordrekonnossement, medmindre udstederen har taget forbehold mod overdragelse ved ordene ”ikke til ordre” eller lignende.
Sådanne konnossementer kaldes også rektakonnossement og udlevering af gods kan alene ske til den i konnossementet anførte. Har afsender eller modtager alligevel overdraget et rektakonnossement, må transportøren nægte at udlevere, og der må tages kontakte til den i konnossementet originalt anførte.
Ordrekonnossement Som indledningsvis skrevet er det udgangspunktet, at consignee er den rette til at modtage godset. Et ordrekonnossement kan imidlertid overdrages – skal man i sådanne situationer udlevere til den, som møder op med konnossementet? Det følger af sølovens regler, at udleveringen kan ske til den anførte (consignee) eller den som via en række sammenhængende overdragelser fremtræder som retsmæssige indehaver.
Sådanne overdragelser skal påføres konnossementet og betegnes endossement. Er konnossementet ikke påført nogen consignee, må overdragelsen in blanco bevises via handelsaftale eller andet. Det er altså ikke nok at være i besiddelse af et konnossement, når der er tale om et ordrekonnossement, og begrebet "nøglen til lasten" skal ikke tages helt bogstaveligt – man må bevise at konnossementet er overdraget til sig.
En særlig underkategori af ordrekonnossementer er de såkaldte ihændehavere konnossementer (Bill of lading to Bearer). For sådanne konnossementer gælder den gamle sætning om "nøglen til lasten", for det er den, som har konnossementet i hånden, der kan kræve godset udleveret. Man kan som transportør dermed som udgangspunkt, med ro i sindet, udlevere godset. Når der skrives som udgangspunkt, er det fordi, at gældsbrevsloven indeholder regler, som sætter en lille begrænsning. Vidste transportøren at vedkommende ikke var berettiget (konnossementet er for eksempel stjålet), eller har han ikke udvist den agtpågivenhed, som forholdende kræver, kan han blive pålagt et erstatningsansvar.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.
|