ITS World Congress: Transport af farligt gods i AlperneTorsdag 12. oktober 2006 kl: 10:37 Af: Mikael Hansen
Transportører af farligt gods og særtransporter over Alperne har ganske særlige problemer, som en ny grænseoverskridende trafikcentral formentlig snart kan råde bod på
• En hel stribe EU-støttede projekter sætter fokus på en grænseoverskridende godstransport i Alperne. Blandt disse blev FIIMA-projektet under CORVETTE-programmet præsenteret på ITS World Congress i London onsdag. FIIMA-projektet har som mål at skabe et fælles grænseoverskridende informations- og overvågningssystem for transport af farligt gods og særtransporter mellem Tyskalnd, Østrig Schweiz og Norditalien. Opgaven er ikke let, og den teknologiske løsning ser ud til at være det mindste problem. Den helt store hurdle er forskelle i lovgivningen i de fire lande og de nationale procedurer og fortolkninger. I forvejen er der meget politisk fokus på den miljøbelastende alpetrafik, og farligt gods og særtransporter er et særligt vanskeligt område. Alt er på papir Alle tilladelser og procedurer på området er meget traditionelle i alle fire lande, og det hele foregår på papir, med stempler, kryds og slange og personligt fremmøde, lidt i stil med procedurerne omkring prøveplader hos det danske politi. Dette system er hverken tilfredsstillende for transportører eller deres kunder. Desuden er der forskelle på fortolkningene af f.eks. ADR-konventionen om transport af farligt gods, så det, der er tilladt i ét af landene, måske ikke er der i en andet. Mange transporter forbydes på et uigennemskueligt grundlag, og det kan være en meget kompliceret sag at finde en lovlig rute for en transport. Ledsageordninger for særtransporter er i alle landene nationale, så der skal skiftes ledsagevogn med grænser, når en vindmølle eller en stor beholder skal transporteres over Alperne på lastbil. FIIMA-systemet FIIMA-projektet tager udgangspunkt i nogle mangler i det nuværende system. Der kan ikke lægges en samlet., sikker rute for en transport af farligt gods på tværs af grænserne, og en egentlig overvågning af transporten kan ikke praksis ikke finde sted. Projektet foreslår derfor etablering af et grænseoverskridende rutelægnings- og overvågningssystem og en særlig trafikcentral, som formentlig vil kunne åbne mange alternative ruter for disse transporter. I yderste fald kan der åbnes tidsbegrænsede og overvågede kanaler eller korridorer for særlig risikofyldte transporter. Det digitale system er teknisk forholdsvis simpelt og kan bygge på flere mobile teknologier. Positionering og tracking er de vigtigste egenskaber, som skal være opfyldt. Transport gennem Alpernes vejtunneler er et særskilt problem, som også kan løses gennem den foreslåede overvågning. Projektet omfatter også kombinerede transporter. Pilot-projekt i 2007 FIIMA-systemet skal testes i lille skala i 2007. Det er Münchens Tekniske Universitet, som leder projektet. Det forventes, at der går adskillige år, før et fuldskala-system kan tages i brug. Det er især de lovgivningsmæssige problemer og enighed om nye procedurer, som er vanskelige og tidskrævende.
.jpg)
© Copyright 2025 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.
|