Flade vinflasker i plast øger transporteffektiviteten

Tirsdag 5. marts 2019 kl: 12:18
Share  


Af: Jesper Christensen

Engelse Garcon Wines har lanceret en flad vinflaske produceret i genbrugsplast. Flasken, der er produceret af plasttypen PET - polyethylen, vejer 63 gram og er dermed 87 procent lettere en en gennemsnits glasvinflaske med samme rumindhold

Flade vinflasker i plast øger transporteffektiviteten
Da flaskerne er flade, fylder de mindre. Dermed kan der være 10 flasker i en kasse, der normalt vil rumme fire flasker i glas.


Flaskernes lave vægt i kombination med, at der kan være flere flasker i kasserne, betyder, at der kan transporteres mere vin, når den er i plastflasker end, hvis den havde været i glasflasker.


Nedenstående lille regnestykke viser, at med vin i plastflasker kan man kan spare en ud af tre lastbiltransporter.


Udgangspunktet for regnestykket er et sættevognstog med en nyttelast på 25.000 kg.


Den gennemsnitlige glasflaske med 75 cl vin, som Garcon Wines henviser til, vejer 370 g. Dertil kommer 750 gram vin. Samlet vi en flaske vin i en glasflaske veje 1,120 kg

Papkasser til vinen og paller ti at læsse kartonerne på vejer anslået 1.000 kg. Dermed er der 24.000 kg tilbage til vin og flasker.

Dermed kan der være 21.428 glasflasker med vin i en trailer, der lovligt kan køre med 25 ton.

Hvis vinen derimod er hældt på plastflasker, vil vin og flasker veje 0,813 kg. Dermed kan der være 29.520 flasker i samme vogntog.

Det er 8.092 flasker flere.

Det svarer rundt regnet til, at man sparer én lastbiltransport, hver gang man har transporteret omkring 60.000 flasker vin i plastflasker i stedet for i glasflasker. 

Sagt på en anden måde. Med vin i plastflasker skal der kun to lastbiler til at transportere 60.000 flasker vin, mens der skal tre lastbiler til, hvis vinen var i glasflasker.


Det er værd at bemærke, at det er en gennemsnitsflaske, Garcon Wines sammenligner med.


Garcon Wines har modtaget en pris for udviklingen af de flade vinflasker i plast.Klik venligst

© Copyright 2020 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.