TRANSPORTORGANISATIONEN ITD:

Der er ikke nok turbo på digitalisering af dokumenter i tredie vejpakkeudspil

Tirsdag 3. juli 2018 kl: 11:36
Af: Redaktionen

EU-Kommissionens udspil om digitalisering af fragtdokumentation i den tredie del af vejpakken er efter transportorganisationen ITD’s mening et skridt i den rigtige retning, men der er behov for endnu mere fart på digitaliseringsprocessen

Et væsentligt element i den vejpakken er, at udvekslingen af information mellem virksomheder og myndigheder i stigende grad skal foregå digitalt ved udførelse af vejgodstransport. Man ønsker bedre administrative procedurer og valide data i forbindelse med myndighedskontroller, som for eksempel vejsidekontroller.

 
- Der er stadig alt for store mængder papir i forbindelse med udøvelse af godstransporter. EU- Kommissionens udspil er derfor også et skridt i den rigtige retning. Forslaget sætter nogle overordnede, regulatoriske rammer for øget digitalisering inden for vejgodstransporten. Det er i sig selv en vigtig forudsætning for at udvikle og harmonisere tekniske løsninger, der fungerer i praksis, og på sigt vil give store gevinster for både virksomheder og myndigheder, siger Mads Røddik Christensen, der er chefkonsulent i ITD.

 
EU-Kommissionens udspil omfatter dog kun den virksomhedsrettede dokumentation i forbindelse med en vejgodstransport, som for eksempel oplysninger fra CMR-fragtbrevet. I følge ITD er det ikke rimeligt kun at stille krav til virksomhederne om at stille godsdata, som i udgangspunktet er afsender og modtagers data, til rådighed digitalt.

 
- Myndighederne bør også selv tvinges til at tænke mere digitalt. Det gælder for eksempel, når én myndighed kontrollerer oplysninger fra en anden myndighed som for eksempel køretøjets registreringsattest, synsrapport, ADR-attest, godkendelse til dyretransport eller lignende. Der er en lang række myndighedsdokumenter, som chaufføren i dag er forpligtet til at forevise i papirform, som skal holdes opdateret og medbringes under kørslen. Den type dokumenter bør EU-Kommissionen sørge for at inddrage i det videre arbejde, så myndighederne kan hente relevante data hos hinanden, siger Mads Røddik Christensen.
 

ITD vil fortsætte indsatsen for øget digitalisering i blandt andet DTLF (EU Digital Transport and Logistics Forum) samt over for øvrige relevante myndigheder i ind- og udland.
 

Arbejdet med tredie del af EU-Kommissionens vejpakke går i gang til efteråret.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.