Fem spørgsmål kan afdække risikoen for ulykker

Tirsdag 16. januar 2018 kl: 11:41
Af: Redaktionen

Jo flere problemer med sikkerhedsklimaet en virksomhed har, jo større er risikoen for, at der sker en arbejdsulykke. Ny forskning viser, at har man bare et problem, fordobler det risikoen for en ulykke. En hjælp til at forebygge ulykker er et spørgeskema, der spørger ind til sikkerhedsklimaet på arbejdspladsen. Unge mellem 18 og 24 år har næsten dobbelt så stor sandsynlighed for at opleve problemer med sikkerhedsklimaet og dermed også dobbelt så stor risiko for ulykker i forhold til folk på 35­-44 år. Brancherne transport, service, byggeri og fremstillingsvirksomhed er blandt de mest udsatte brancher

En undersøgelse viser, at der blot skal fem spørgsmål til at afgøre, om der er problemer med sikkerhedsklimaet på en virksomhed. I undersøgelsen har man har set på 5 spørgsmål ud af de 50, der indgår i det såkaldte NOSACQ-­spørgeskema om sikkerhedsklima. 


Spørgeskemaet er et internationalt anerkendt værktøj til at måle sikkerhedsklimaet - det vil sige medarbejdernes opfattelse af, hvordan organisationen håndterer sikkerheden, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.


De 5 udvalgte spørgsmål indgår i undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016” fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der er foretaget blandt 15.000 medarbejdere. Analysen viser en meget stærk sammenhæng mellem de 5 spørgsmål og risikoen for ulykker, baseret på medarbejdernes egne rapporteringer.


- Det er velkendt, at der er en sammenhæng mellem et positivt sikkerhedsklima og risikoen for ulykker, men vi blev overraskede over, at det kunne koges ned til så få spørgsmål, og at sammenhængen var så stærk, siger Jeppe Ajslev, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som har stået for undersøgelsen. 


Kan fordoble risikoen 
Oplever en medarbejder et problem på bare en enkelt af de 5 faktorer, så fordobler det risikoen for ulykker, mens risikoen firedobles, hvis man oplever problemer på mindst 4 områder. 


- Virksomheder kan derfor i princippet svare på disse 5 spørgsmål og få en idé om risikoen for, at der sker en ulykke, siger Jeppe Ajslev til Magasinet Arbejdsmiljø.


Undersøgelsen bygger videre på tidligere forskning, der har vist, at et godt sikkerhedsklima blandt virksomhedens ledere og medarbejdere er afgørende for at forebygge arbejdsulykker. Begrebet ”sikkerhedsklima” henviser til medarbejdernes opfattelse af ledernes og kollegernes praktiske håndtering og prioritering af sikkerheden i dagligdagen. 


Ledelsens engagement er vigtig 
Den største enkeltfaktor for sikkerhedsklimaet er ledelsens engagement - både mellemledere og topledelse. Det viser både denne undersøgelse og tidligere forskning på området, fremhæver Jeppe Ajslev. 


- Ledelsen skal gå forrest og skabe et godt sikkerhedsklima ved i tale og handling at vise medarbejderne, hvordan virksomheden prioriterer sikkerhed i dagligdagen og ved at inddrage medarbejdere i beslutninger om sikkerhed. 
Et andet vigtigt fund i studiet er, at unge mellem 18 og 24 år har næsten dobbelt så stor sandsynlighed for at opleve problemer med sikkerhedsklimaet og dermed også dobbelt så stor risiko for ulykker i forhold til folk på 35­-44 år. Brancherne transport, service, byggeri og fremstillingsvirksomhed er blandt de mest udsatte brancher, mens der er færrest ulykker inden for kontor og undervisning. 


- Det er vigtig viden i forhold til at målrette forebyggelsesinitiativer til de rigtige medarbejdere og jobgrupper på arbejdsmarkedet, siger Jeppe Ajslev. 


De fem spørgsmål
Spørgsmålene om sikkerhedsklima i undersøgelsen var:



Er du enig eller uenig i følgende udsagn om sikkerhed på din arbejdsplads? 
  1. Jeg får den nødvendige vejledning og instruktion i sikker udførelse af arbejdet 
  2. 
Ledelsen opmuntrer medarbejderne til at arbejde sikkert, selv når arbejdsplanen er stram 

  3. Ledelsen inddrager medarbejderne i beslutninger vedrørende sikkerhed. 

  4. Vi hjælper hinanden med at arbejde sikkert, selv når arbejdsplanen er stram 

  5. Vi mener, at mindre ulykker er en normal del af det daglige arbejde

De syv jobkategorier, der blev undersøgt, var:

  1. Håndværk

  2. Sundheds- og omsorgsarbejde 
  3. Transport/alenearbejde

  4. Fremstillingsarbejde

  5. Handel og service samt køkkenarbejde 
  6. Militær og redningsarbejde

  7. Kontor og undervisning 








Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.