Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
KLIMARÅDET:

Der er behov for for akut klimahandling - også i en genopretningstid

Torsdag 7. maj 2020 kl: 14:28
Af: Redaktionen

Klima og beskæftigelse skal være to væsentlige faktorer, når den danske økonomi skal genoprettes. Det mener Klimarådet, som i et nyt notat sætter spot på forskellige klimatiltag, der vil kunne sætte gang i økonomien uden at sætte klimaet på pause. En måde at reducere CO2-udslippet på er blandt andet at fastholde corona-tidens brug af virtuelle møder. Det vil betyde mindre transport og trængsel i byerne

På kort tid har en verdensomspændende sundhedskrise spredt sig til den globale økonomi. Danmark står eksempelvis over for en betydelig nedgang i bruttonationalproduktet, BNP, i 2020. 


Klimarådet, der er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver om, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske på en omkostningseffektiv måde, peger i forbindelse med den aktuelle corona-situation, hvor Danmark og andre landen er ved at åbne for en række indstillede aktiviteter, på, at en genopretningspakke med fokus på klima og beskæftigelse langt fra nok til at nå klimamålet om en 70 procents reduktion af CO2-udslippet i 2030.


Når der forhandles om en økonomisk genopretning, er det ifølge Klimarådet vigtigt, at genopretningen ikke gør den grønne omstilling sværere. I vurderingsnotatet “Grøn omstilling i en genopretningstid” ser Klimarådet nærmere på, hvordan håndteringen af de forskellige kriser kan tænkes sammen.


- Klimapolitikken hastede før coronakrisen, og den haster stadig. Der er nu opstået et akut behov for, at vi laver en genopretning af økonomien, og det er helt essentielt at klimaet indgår som et centralt element i de kommende politiske tiltag, siger Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet.


Grøn genopretningspakke kan gavne klimaet og stimulere økonomien
Klimarådet fremlægger i sit notat 14 forskellige klimatiltag, som alle er vigtige for omstillingen og som samtidig kan skabe nye job i Danmark. Det kan være investeringer i varmepumper, vindmøller og energieffektiviseringer. Klimarådet understreger, at pakken med tiltag i sig selv ikke bringer Danmark til 70 procents reduktion i 2030.


- Klimarådet peger på en række klimatiltag, som også kan gavne beskæftigelsen i Danmark. Klimatiltagene bør vedtages uanset hvad for at nå vores 70-procentsmål, så der er ingen grund til at tøve nu. Men tiltagene i sig selv er slet ikke tilstrækkelige, så vi skal have langt flere klimainitiativer sat i søen sideløbende med den økonomiske genopretning, siger Peter Møllgaard.


En sund økonomi er vigtig for, at vi kan lave de store strukturelle ændringer, som klimakrisen kræver. Derfor er en grøn og gennemtænkt genopretning helt essentiel, men der skal samtidig ambitiøs og akut handling til på klimaområdet. Klimarådet opfordrer derfor til, at man allerede i år tager hul på de store ændringer, som rådet præsenterede i en større rapport i marts.


Gode vaner skal bevares
Coronakrisens klare påbud om social distancering har grebet ind i hverdagen. Men der er ifølge Klimarådet også nogle nye vaner, der kan være nyttige på den anden side af corona-tiden.


- Da vi udarbejdede dette notat om grøn genopretning sad hele Klimarådet og sekretariatet på mange forskellige adresser. Hvis blot nogle af de nye vaner med virtuelle møder og hjemmearbejde fastholdes, kan det medføre varige og væsentlige udledningsreduktioner, fordi vi transporterer os mindre, siger Peter Møllgaard.


Klimarådet peger på en række klimatiltag, som også kan gavne beskæftigelsen i Danmark. Klimatiltagene bør vedtages uanset hvad for at nå måldet om en CO2-reduktion på 70 procent.


- Der er ingen grund til at tøve nu. Men tiltagene i sig selv er slet ikke tilstrækkelige, så vi skal have langt flere klimainitiativer sat i søen sideløbende med den økonomiske genopretning, siger Peter Møllgaard


God inspiration fra andre organisationer
Mange aktører har de sidste uger budt ind med mange forslag til grønne genopretningspakker. En række af disse forslag fra blandt andet Dansk Industri, Dansk Energi, Concito og fagbevægelsen stemmer overens med Klimarådets.


- Det er rigtig fornuftigt, når mange andre organisationer peger på, at den vedvarende energi skal udbygges, elvarmeafgiften skal sænkes eller at der skal investeres i udbygning af ladestandere til elbiler. Det er dog vigtigt, at de mange forslag til tilskudsordninger ikke bliver permanente, for så bliver den grønne omstilling unødigt dyr. Derfor bør politikerne allerede nu planlægge, hvornår en drivhusgasafgift skal indføres, siger Peter Møllgaard.


Interesserede kan læse Klimarådets notat her:





Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Kli­ma­re­gu­le­ringen af den globale skibsfart tager små skridt fremad
- Fredag 12. marts 2024 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Brintteknisk virksomhed udnævner konstitueret direktør til ny direktør
- Uforpligtende aftale skal se på udvikling af lastbilførerhus
- Nye løsninger skal få flere passagerer i den kollektive trafik
- Fremtidens kollektive transport er kommet tættere på i Nordjylland
- Stort batteri i Maglebylille skal lagre strøm til lufthavn på Amager
- Regionale buslinier i Hovedstaden skifter til el-drift
- Maritim ekspert er nomineret til bestyrelsespost i brintteknologisk Aalborg-virksomhed
- Transportkoncern med mange trailere indgår aftale om CO2-transport
- Klimaplan og myndigheder udfordrer affaldsvognmænd

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst