Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Der bliver mere at hente på plastflasker

Tirsdag 25. juni 2019 kl: 12:01
Share  


Af: Redaktionen

Fra på mandag bliver pantsystemet i Danmark udvidet til også at omfatte flasker og dåser til juice, saft, most og smoothies - og efter 1. november er det ikke længere tilladt for producenterne at sætte produkterne på markedet uden pant. Ny kampagne fra Dansk Retursystem sætter fokus på plastik og opfordrer til, at man holder øje med pantmærket på juice, saft, most og smoothies

For forbrugerne vil der ikke være den store ændring, de skal blot holde øje med pantmærket. I perioden indtil 1. november, vil forbrugerne konkret opleve det sådan, at flere og flere af produkterne får pantmærke på. Efter 1. november vil man stadig kunne støde på juice, saft, most og smoothies uden pant. Det skyldes ikke fejl, men en aftale om, at butikkerne skal have mulighed for at sælge ud af deres lagre for at undgå madspild.


Samtidig med udvidelsen søsætter Dansk Retursystem en kampagne, som sætter fokus på plastik - et materiale, som har fået et dårligt ry, fordi det gennem mange år eksempelvis er endt i havene.


Med kampagnen vil Dansk Retursystem oplyse om plastikkens historie, og om at plastik kan være et fantastisk materiale, hvis bare det genanvendes til nye emballager i stedet for at belaste naturen.


- I Danmark har vi ret godt styr på den plastik, der bliver brugt til drikkeemballager med pant. Faktisk kommer 93 procent af plastikflasker med pant retur og bliver genanvendt til nye emballager til drikke- eller fødevarer. Så når der er pant på, ender flasker og dåser som udgangspunkt ikke i naturen, siger vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem, Heidi Schütt Larsen.


Pantsystemet har som mål, at en flaske skal blive til en ny flaske, og en dåse skal blive til en ny dåse. Sker det, holder man dem i et lukket kredsløb, hvor materialerne bliver ved med at leve op til de krav, der er til fødevareemballager. I det lukkede kredsløb kan man blive ved med at smelte den samme plastikflaske om til en nye flaske igen og igen. Det samme gælder aluminiumsdåser og glasflasker.


Det kredsløb får fra mandag 52 millioner flere flasker og dåser.


- Der er en global interesse for, hvordan vi kan reducere vores klimaaftryk. Pantsystemet er en afprøvet og velfungerende metode til at genanvende materialer som glas, aluminium og plastik, og udvidelsen af pantsystemet vil både spare klimaet for både CO2 og reducere udvinding af nye jomfruelige råstoffer, siger Heidi Schütt Larsen.


Fakta om plastik og CO2:
  • Man sparer 6 kg råstoffer, når man genanvender 100 plastikflasker i stedet for at producere helt nye
  • Der udledes 81 procent mindre CO2, når man genanvender en plastikflaske frem for at producere en helt ny
  • Pantsystemet sparede i 2018 klimaet for i alt 143.950 tons CO2
  • Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger en forpligtelse til at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt
(Kilde Dansk Retursystem A/S)
Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Tyske lastbiler bliver mindre og mindre miljøbelastende
- Transportører i Norden kan spare 230.000 ton CO2 årligt
- El- og nulemissionstaxier får holdepladser i København
- Havn og rederi vil sætte strøm til færgerne
- Dansk luftfartsbranche vil etablere klimafond
- Antallet af gaslastbiler er fordoblet
- Gas-lastbil kommer med pakkerne
- Tre havne i Vendsyssel setter kursen mod mere bæredygtig drift
- Transportministeren ser store perspektiver i el-tog med batterier
- Hver syvende vil fravælge flyrejsen for klimaets skyld
- Skrappere svovlregler træder i kraft om tre måneder
- Vores gasbusser kører med gennemprøvet teknologi

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst