Klik venligst  
Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Reform skal sikre, at mindre mængder affald går op i røg

Torsdag 2. maj 2019 kl: 12:11
Share  


Af: Redaktionen

VLAK-Regeringen kommer på et tidspunkt, hvor der højst er halvanden måned til det næste Folketingsvalg, med et udspil til øget genanvendelse og cirkulær økonomi. Med udspillet, hvor forsiden er hvis med sort skrift, lægger VLAK-Regeringen op til en reform af affaldssektoren, som skal Danmark til et foregangsland for grønne løsninger på affaldsområdet og samtidig understøtte overgangen til et mere bæredygtigt samfund


VLAK-Regeringen mener, at Danmark fremover i højere grad fokusere på forebyggelse af affald og på at genanvende det affald, der fortsat vil opstå, på nye og innovative måder. Affaldet skal indgå i cirkulære kredsløb fremfor at blive brændt af. Danmark genvinder i dag mindre affald end det mål, EU-landene er blevet enige om i fællesskab.


Reformen kan, hvis der er flertal for den efter det snarlige valg til Folketinget, betyde, at genanvendelsesvirksomheder vil få bedre adgang til at behandle det genanvendelige affald, end de har i dag. Når kommunerne har indsamlet husholdningernes genanvendelige affald, skal det udbydes til privat behandling. Det skal samtidig blive lovligt for borgere eksempelvis at sælge en udtjent cykel til en jernhandler eller aflevere en udtjent sofa til en møbelforhandler.


Forbrændingsopgaver skal udbydes
Regeringen vil desuden give virksomheder mulighed for selv at vælge, hvor deres affald skal forbrændes. Og når kommunerne har indsamlet husholdningernes forbrændingsegnede affald, skal forbrændingsopgaven udbydes. Dermed skabes rammerne for, at husholdningernes forbrændingsegnede affald behandles på de bedste og billigste anlæg. Kommunale anlæg skal drives på almindelige markedsvilkår, så der er fair konkurrence, og så forbrænding ikke har en fordel i forhold til private genanvendelsesanlæg.


Andelen af husholdningsaffald, der i dag indsamles i Danmark med henblik på genanvendelse, er på omkring 48 procent. Det er langt fra EU-målsætningen om 55 procent genanvendelse i 2025, 60 procent genanvendelse i 2030 og 65 procent genanvendelse i 2035. Baseret på de nuværende affaldsmængder vil en øget genanvendelse fra de nuværende 48 procent til 65 procent - en forbedring på 12 procentpoint - i 2035 indebære, at 700.000 ton husholdningsaffald skal genanvendes i stedet for at blive brændt. Det svarer til ca. 176.000 fulde skraldebiler, der skal køres til genanvendelse i stedet for til forbrænding.


Indfrielsen af de nye EU-målsætninger for genanvendelse er en bunden opgave, som VLAK-Regeringen ønsker at løse sammen med de partier, der vil være med. Den danske regering, der har haft Lars Løkke Rasmussen som leder i snart fire år, konstaterer, at Danmark er sakket bagud på genanvendelsen i forhold til de EU-lande, vi normalt sammenligner os med. 


Mens Danmark er blandt de EU-lande, der deponerer mindst affald, ligger vi kun marginalt over EU-gennemsnittet på genanvendelse. Danmark er samtidig ét af de lande, der forbrænder den største andel af affaldet. 
Dette skyldes ifølge VLAK-Regeringen i høj grad reguleringen af affaldssektoren, hvilket regeringen ønsker at ændre på. 


- Danmark har meget at vinde ved at øge genanvendelsen og styrke den cirkulære økonomi, siger finansminister Kristian Jensen (V). 

- Det er ufornuftigt at lade råmaterialer og kritiske naturressourcer gå op i røg, når de kan genanvendes og indgå i nye produkter. Vi skal skabe rammerne for, at innovative genanvendelsesvirksomheder vil etablere sig i Danmark, hvor vi har en lang tradition for grønne løsninger. Grøn genanvendelsesteknologi kan blive en ny dansk styrkeposition, siger VLAK-Regeringens finansminister videre.


Han suppleres af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der fremhæver, at Verdens økosystem er presset.

- Vi forbruger Jordens ressourcer i et stadig højere tempo. Det gør det vigtigt at se på nye former for bæredygtig og cirkulær økonomi, og derfor lancerer regeringen nu et udspil, der skal sikre, at en større andel af danskernes affald bliver genanvendt i stedet for at ryge på forbrændingen, siger han.


Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremhæver, at der er et enormt potentiale i at omstille samfundet til en mere cirkulær økonomi.

- Vi skal forbruge mindre og genanvende mere. Ét element i den cirkulære økonomi er, at vi ensretter vores indsamling og sortering af affald i Danmark. Vores affald bliver mere værd, når vi får det sorteret og indsamlet bedre, så vi kan bruge ressourcerne igen og igen. Det gavner både miljøet og økonomien, siger Jakob Ellemann-Jensen.


De tre ministre peger på forhold, som mennesker på området har arbejdet med gennem mange år.


Interesserede kan se udspillet her:Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Lokaludviklet el-skraldebil præsenteres ved Aabenraa Rådhus
- Tankstation klar med “flydende naturgas” til dieselmotorer
- Europas største fjernbusudbyder investerer i alternativ brændstofteknologi.
- Internationalt mobilitetsselskab vil være klimaneutral
- Genbrugsområde ligger klart til skibe
- El-infrastruktur til færger skal på plads
- Forskere undersøger nyt og mere bæredygtigt brændstof til skibe
- Øget indkøb trækker CO2-udledning op
- Midtjysk kommune sætter strøm til skraldet
- Politisk flertal for at Aarhus Havn skal have landstrømsanlæg
- Grønne løsninger til energilagring kan få støtte
- S-Regeringen vil oprette klimaudvalg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst