Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

Mandag 28. januar 2019 kl: 12:59
Share  


Af: Redaktionen

I løbet af tre år bliver blodprøver og medicinsk udstyr fløjet med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal droner også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale, som skal hurtigt frem. Det er målet i et nyt projekt ved navn HealthDrone, som forskere, Falck og Automonous Mobility står bag. Brugen af droner kan spare det danske sundhedsvæsen for næsten 200 millioner kroner om året, sikre bedre behandling og reducere brugen af antibiotika, lyder det

Administrerende direktør hos Falck, Jakob Riis, mener at initiativer som HealthDrone er vigtige led i at skabe et fremtidssikret sundhedsvæsen.


- Som en aktiv medspiller i det danske sundhedsvæsen er vi dybt optagede af at videreudvikle det danske sundhedssystem sammen med forskningen og hospitalsvæsenet og i fællesskab finde på løsninger, som både gør os mere effektive, og som kommer patienterne til gode. Derfor er det oplagt for os at være med i dette ambitiøse projekt, hvor vi kan gøre os de første værdifulde erfaringer med sundhedsdroner, siger Jakob Riis.


- Vi ser sundhedsdroner som et uudnyttet potentiale til at hjælpe et presset sundhedsvæsen, hvor der bliver færre sengepladser til stadigt flere ældre. Samtidig bliver der længere til behandling. De små sygehuse nedlægges, og antallet af lægehuse falder, og her kan sundhedsdroner hjælpe, siger Kjeld Jensen, der er forsker ved SDU Dronecenter og projektleder på HealthDrone.


Forventer store besparelser
Det er i luftrummet over Danmarks nationale dronetestcenter, UAS Denmark i HCA Airport ved Odense, sundhedsdronerne først skal testes. Derefter skal dronerne testes i flyvninger med blodprøver fra Svendborg og Ærø til laboratoriet på Odense Universitetshospital. Transporttiden tager i dag i gennemsnit 12 timer, men forskerne forventer, at turen kun vil tage 45 minutter med drone.


- Når vi taler om infektioner, er tiden afgørende. Når blodprøverne kommer hurtigere frem, kan vi sikre bedre behandling, og vi kan reducere brugen af bredspektret antibiotika. Samtidig viser beregninger, at hvis dronerne overtager de opgaver, som der lægges op til i projektet, vil OUH spare 15 millioner kroner om året, siger lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital, Peder Jest, som oprindeligt kom på ideen om droner i sundhedssektoren.


OUH står for 7,5 procent af den samlede hospitalssektor i Danmark, og hvis dronerne blev rullet ud til hele Danmark, er de estimerede besparelser på cirka 200 millioner kroner om året. Samtidig forventer forskerne, at der vil være store besparelser på klimaregnskabet, fordi dronerne ikke bruger benzin eller diesel.


Interesserede kan læse mere om drone-projektet her:  


Det nye projekt, der skal integrere droner i det danske sundhedsvæsen, er støttet af Innovationsfonden med 14 millioner kroner.

Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Transportministeren vil til bunds i flyvelægesagen
- Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen melder doctors.dk og virksomhedens indehaver til politiet
- Aalborg Lufthavn havde færre rejsende i marts
- DSV vil betale 30,5 milliarder kroner for Panalpina
- Panalpina-aktionær kan blive største aktionær i DSV
- Dansk og schweizisk transportkoncern er blevet enige om at slå sig sammen
- Lufthavn udvider ejerkredsen og styrker kapitalgrundlaget
- Norsk lavprisselskab vil flyve mellem København og Billund
- Lufthavnsforbindelser går over - men også på land
- Samarbejde må sikre omstilling af tung transport
- Direktør trækker sig fra sin post i nyt flyselskab
- Aalborg Lufthavn landede med et lavere passagertal

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst