Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Global aktion mod ulovlig medicin gav resultat

Fredag 7. december 2018 kl: 10:08
Share  


Af: Redaktionen

En verdensomspændende aktion - Operation Pangea - mod ulovligt salg af medicin, hvor 116 lande verden over deltog, sluttede i oktober og resultatet blev, at 859 personer blev anholdt eller efterforskes nærmere, og over 3.670 ulovlige hjemmesider blev lukket

Ulovligt salg af medicin er et stigende problem, der kan udgøre en global trussel for folkesundheden. Salget sker ofte over nettet og på tværs af landegrænser. Derfor var mange lande fra hele verden for ellevte gang gået sammen i en omfattende aktion mod ulovlig onlinesalg og import af medicin. Den danske indsats blev koordineret i et samarbejde mellem Lægemiddelstyrelsen, Politiet, Fødevarestyrelsen og Toldstyrelsen.


Den ellevte Operation Pangea fandt sted fra den 10. til 16. oktober. På verdensplan resulterede aktionen i 859 anholdelser og nærmere efterforskninger af enkeltpersoner, og over 30 grupper eller netværk af organiserede kriminelle er blevet efterforsket og afbrudt. 
Over 542.300 forsendelser med ulovlig medicin er blevet tilbageholdt. Tilsammen indeholdt de over 10 millioner enheder potentielt livsfarlig medicin til en anslået værdi af 13.938.000 dollars. Over 3.670 hjemmesider er blevet lukket eller har fået fjernet deres betalingsmuligheder, og 1.300 hjemmesider er fortsat under efterforskning.


- Fra dansk side har vi blandt andet haft fokus på at finde og efterforske hjemmesider, der sælger medicin ulovligt til de danske forbrugere. Vi har under dette års aktion fundet frem til 27 hjemmesider, der sælger medicin ulovligt rettet mod danske forbrugere. Vi har indberettet hjemmesiderne til Interpol, og så arbejder vi videre med at få lukket hjemmesiderne, siger Stine Gregers Hørsøe, der er jurist i Lægemiddelstyrelsen.


Forsendelser med medicin tilbageholdt
Ud over indsatsen for at lukke de ulovlige hjemmesider var der i den netop overståede aktion også fokus på de forsendelser med medicin, som Toldstyrelsen stopper i tolden. Hele sidste år beslaglagde Toldstyrelsen knap 300.000 piller og over 350 kg medicin, der ikke var i pilleform. De pakker, der indeholdt ulovlig medicin, er overdraget til Lægemiddelstyrelsen.


- Vi er glade for at deltage i Pangea, hvor vi i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen går målrettet efter ulovlig medicin, og medicin, som er forsøgt indført fra lande uden for EU. Med den stigende nethandel er det vigtigere end nogensinde, at forbrugere er opmærksomme på at få betalt told, moms og afgifter, men også om de bestiller varer som medicin, der ikke alene er ulovlige, men også er til fare for dem selv, siger Preben Buchholtz Hansen, der er underdirektør i Toldstyrelsen.


Ca. 12.000 forsendelser blev kontrolleret af Toldstyrelsen under aktionen, og 376 forsendelser med ulovligt importeret medicin blev tilbageholdt af Lægemiddelstyrelsen til videre efterforskning. Desuden blev der tilbageholdt 42 forsendelser, der indeholdt doping og euforiserende stoffer.


Under aktionen har Lægemiddelstyrelsen tilbageholdt en stor mængde receptpligtige potensmidler, som også har udgjort en stor mængde under de forrige aktioner. Derudover har Lægemiddelstyrelsen tilbageholdt den receptpligtige smertestillende medicin tramadol, modafinil, der kan misbruges som såkaldt ”study-drug”, melatonin, der er søvnregulerende medicin, samt flere slags receptpligtige antibiotika. I alt har Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med Toldstyrelsen tilbageholdt ca. 34.000 enheder medicin (tabletter, kapsler, ampuller med mere)


- Vi vil kraftigt opfordre de danske forbrugere til ikke at købe ulovlig medicin. Man aner ikke, hvordan medicinen fremstilles, eller hvad der er i medicinen. Bagmændene vil gerne tjene penge, men har ikke kundernes helbred som et succeskriterie. Ud over sundhedsrisikoen risikerer man også at blive udsat for identitetstyveri, kreditkortsvindel og at få sin computer inficeret med skadelig software, hvis man køber medicin fra ikke-godkendte netbutikker. Det er vigtigt, at man ikke udsætter sig selv for en helt unødig sundhedsrisiko, der nemt kunne være undgået, hvis man i stedet var gået til sin læge og havde købt sin medicin hos en godkendt forhandler, siger Stine Gregers Hørsøe.


Tal og fakta fra Operation Pangea 2018

På verdensplan
  • 116 lande verden over deltog i aktionen
  • 859 personer er anholdt eller efterforskes nærmere
  • Over 3.670 ulovlige hjemmesider er lukket
  • Over 30 grupper eller netværk af organiserede kriminelle er blevet efterforsket og afbrudt
  • Over 542.300 forsendelser med ulovlig medicin er tilbageholdt, der tilsammen indeholdt over 10 millioner enheder potentielt livsfarlig medicin til en estimeret værdi af over 13.938.000 dollar

I Danmark
  • 27 hjemmesider, der sælger medicin ulovligt til danske forbrugere, er meldt til Interpol
  • Ca. 12.000 forsendelser er blevet kontrolleret af Toldstyrelsen i Danmark
  • 376 forsendelser med ulovligt importeret medicin er tilbageholdt til videre efterforskning af Lægemiddelstyrelsen i Danmark.
  • 42 forsendelser, der indeholder doping og euforiserende stoffer, er tilbageholdt og overdrages til politiet.
  • 34.000 enheder medicin (tabletter, kapsler, ampuller mm.) er tilbageholdt. Der blev især fundet: Potensmidler, tramadol, modafinil, melatonin og antibiotika
Klik venligst

© Copyright 2019 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Der er behov for massive investeringer i infrastruktur
- - Det er et skridt i den helt forkerte retning
- Tiden er løbet fra et fuldstændig grænseløst Europa
- Sværlasttraileren kan blive næsten dobbelt så lang
- Det er tilfredsstillende, men ikke prangende
- Program skaber en farverig oversigt over konsekvenser
- Alle større norske byer skal slippe for CO2 fra transportkoncern
- PostNord vælger ny vejhjælpspartner
- 
Femern A/S rekrutterer ingeniører i verdensklasse
- Vognmand med speciale i kranarbejde har fået ny Effer-model
- Flere albanere har forsøgt at rejse illegalt fra Esbjerg til Storbritannien
- Bulk-transportfirma i Aabenraa har fået ny fire-akslet tiptrailer

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst