Klik venligst

  
Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp
Forsiden
      

Dollarkursen påvirker handelsbalancen

Torsdag 16. august 2018 kl: 14:08
Share  


Af: Redaktionen

De seneste tal fra Danmarks Statistik over udviklingen i den danske betalings- og handelsbalance er ved første øjekast ikke opmuntrende læsning, når det gælder søfartens bidrag til eksporten for årets to første kvartaler. Rederiernes organisation, Danske Rederier, peger på, at der bag tallene gemmer der både vækst og tilbagegang

Danske Rederier har set på statistikken og peger på, at en svag amerikansk dollar får den danske eksport til at lande på et samlet resultat på 548,40 milliarder kroner i første halvdel af 2018. Det er især tjenesteeksporten - eksempelvis søfarten - der trækker eksporten ned i forhold til tallene for samme periode sidste år.


Tallene fra Danmarks Statistik fortæller ikke hele historien om rederiernes aktiviteter. For mens det samlede resultat fra handelsflåden er 4,8 milliarder kroner mindre end det var på samme tidspunkt sidste år, har rederierne i virkeligheden rekordtravlt på verdenshavene.


Her er aktiviteten blandt landets største rederier steget med 29 procent i forhold til sidste år. 


- Samlet set er der fremgang blandt de største rederier herhjemme, hvilket man blandt andet kan se af regnskabstallene, hvor også flertallet præsterer en øget omsætning, siger Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier, der har gennemgået regnskaberne fra landets største rederier.


Regnskaberne for første kvartal viser, at fem af landets syv største rederier har øget omsætningen i forhold til samme periode sidste år. Det er ifølge Jacob K. Clasen tegn på en stigende aktivitet, der dog ikke får medvind fra valutamarkedet i år.


- Handelsflåden har traditionelt en nær tilknytning til den amerikanske valuta, hvorfor den er med til at påvirke sektorens endelige resultat. Det er dog ikke ensbetydende med, at der under en svag valuta også er en lavere aktivitet blandt rederierne. Denne gang forholder det sig faktisk modsat, forklarer Jacob K. Clasen, og fortsætter.


- Havde rederierne fået en hjælpende hånd fra valutasiden med en dollarkurs i samme niveau som dollaren for samme periode sidste år, ville eksporten for dansk søfart i første halvdel af 2018 have været det højeste niveau siden 2015. I det lys synes jeg, at det en stærk præstation, vi ser fra rederierne.


I første halvår af 2018 fik man i gennemsnit 615 kroner for 100 amerikanske dollar, mens samme valuta i første halvdel af 2017 modsvarede 688 kroner.


At aktiviteterne er stigende, ser man også på handelsflådens størrelse, hvor flere og flere sejler dansk.


- Den danskflagede handelsflåde har faktisk aldrig været større. Fra 2017 til 2018 er den danskflagede handelsflåde steget med hele 25 pct. Samtidig er den dansk opererede handelsflåde rykket fra nummer otte til en sjetteplads på ranglisten over største søfartsnationer, siger  Jacob K. Clasen.


Søfart er Danmarks største enkeltstående eksporterhverv og har igennem en længere årrække stået for 16-20 procent af den danske eksport.


I 2017 eksporterede dansk søfart for 189 milliarder kroner, hvilket svarede til en vækst på 13,2 procent i forhold til året før.
Klik venligst

© Copyright 2018 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- EU-Parlamentets transportudvalg siger ja til frihandelsaftale med Japan
- Danske Rederier kalder Brexit-aftale for godt nyt
- Shippingfirma var alene formidler over for et handelsfirma
- Nyt digitalt værktøj skal ruste virksomheder til Brexit
- Gratis erhvervsfragt med færge er i strid med loven
- Øget samhandel mellem Afrika og EU kræver gode vilkår for skibsfarten
- Maritime virksomheder rekrutterer via sociale medier
- Ny superfærge til Kattegat er sat i søen i Australien
- Ministeren kritiserer Molslinjen
- Færgerne over Øresund har mere gods med på dækket
- Dansk transportkoncern har øget overskudsgraden
- Forbud mod ulovligt brændstof om bord er blevet vedtaget

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligst

Klik venligstKlik venligst