Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

Tirsdag 22. maj 2018 kl: 11:05
Af: Redaktionen

I de kommende dage sætter politiet ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene. Det sker samtidig med, at en landsdækkende kampagne opfordrer flere til at køre bil, når de kører bil. Baggrunden for kampagnen og kontrolindsatsen i landets 12 politikredse er, at der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken

Rigspolitiet peger i forbindelse med indsatsen på, at selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. 


- For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.


Rigspolitiets Nationale Færdselscenter gennemførte i foråret sidste år en undersøgelse i hele landet, hvor man på by-, lande- og motorveje observerede, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.
Undersøgelsen slår fast, at cirka 6 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.


Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem. Mens cirka 6 procent af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) ifølge Rigspolitiets undersøgelse cirka 15 procent.



Mental uopmærksomhed fylder
Politiet sætter ind med uopmærksomhedskontrol i uge 21 og bakker op om Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuners kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.


Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil - kom ud af din boble” sætter fokus på, at det ikke kun er vigtigt at have blikket rettet på trafikken. Vores mentale opmærksomhed, hvor vi er optaget af krævende mobilsamtaler eller sidder i egne tanker, udgør også en risiko. Det er med til at påvirke vores reaktionstid og øger ulykkesrisikoen markant, når vi mentalt er fraværende bag rattet. Det viser en norsk samt en ny, dansk undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt over 4.300 trafikanter.



Hold fokus på trafikken – sådan gør du:
  • Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller benytte din mobiltelefon
  • Hold ind til siden og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed
  • Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden - eller vent til du kommer frem
  • Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer
  • Få andre i bilen til for eksempel at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller med mere

Om undersøgelsen fra Rigspolitiet:


Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har i marts og april 2017 observeret i alt 26.010 trafikanter på vejene i landets 12 politikredse. 

Undersøgelsen konkluderer blandt andet at:
  • 5,6 procent af personbilsfører og varebilsførere foretager sig distraherende handlinger under kørslen såsom tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstille GPS, spise eller drikke
  • 14,7 procent af førerne af tunge køretøjer (lastbiler og busser) foretager sig distraherende handlinger under kørslen såsom tale i håndholdt mobil, indstille GPS, spise eller drikke
Fakta:
  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken (kilde: Vejdirektoratet)
  • Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobiltelefon eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Vognmand folder sig ud i ny FH
- Fire-akslet tiptrailer med tvangsstyret bagaksel kan tage 37 kubikmeter i ladet
- Vognmand fra Bjerre Herred har fået to nye hvide biler
- Havn melder sig ind i erhvervsorganisation
- Elektriske lastbiler skal køre til og fra lastbilfabrik
- Yderligere 100 elektriske lastbiler skal skære ned på CO2-udledningerne
- Bombehunde kan sniffe en hel lastbiltrailer for sprængstoffer på få sekunder
- Fransk lastbilproducent leverede 18 procent flere lastbiler
- Fredag 15. marts 2024 lå brændstofpriserne på følgende niveau
- Vognmand i Fejstrup har fået ny tre-akslet FH-trækker
- Maskinstation overførte tre-akslet anhænger fra Øst- til Vestjylland
- Lastbilchauffør brugte tidligere kollegas førerkort

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst