Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
HØJESTERET:

Sådan skal 120 sygedage tælles ved delvis sygemelding

Torsdag 1. februar 2018 kl: 11:20
Af: Redaktionen

To principielle afgørelser i Højesteret fastslår, hvordan 120 sygedage skal beregnes, når en funktionæransat er delvist sygemeldt. Baggrunden for, at spørgsmålet er kommet helt til Højesteret, er, at der i flere år har været usikkerhed om, hvordan man beregner 120 sygedage for en funktionær, der er deltidssygemeldt

Hidtil har man anvendt en gennemsnitsmetode, hvor man har regnet et forholdsmæssigt antal fraværstimer for weekender og andre arbejdsfrie dage med under en deltidssygemelding. 


Men det ændrer de to nye afgørelser på, siger advokatfuldmægtig med speciale i ansættelsesret Cecilie de Claville Christiansen hos advokat-firmaet Advodan’s kontor i Holbæk. 


Et eksempel på hidtidige metode kunne se sådan ud: Ved et delvist sygefravær på 16 timer ud af en ugentlig arbejdstid på 32 timer ville en arbejdsfri weekend indgå i optællingen med 16/32. Set over hele ugen ville det sygefravær, der kunne tælles med, opgøres til 7 dage x 0,5 fraværsdage svarende til 3,5 sygedage. 


- Men denne gennemsnitsmetode er nu afvist én gang for alle, siger Cecilie de Claville Christiansen.


Kun faktisk fravær må indgå i beregningen
- Er man deltidssygemeldt, er det kun de faktiske fraværstimer, der tæller med, og weekender eller andre arbejdsfrie dage kan derfor ikke længere indgå i beregningen. Efter den nye afgørelse, skal sygefraværet i stedet opgøres til 5 dage gange 0,5 fraværsdage svarende til 2,5 sygedage, siger  siger Cecilie de Claville Christiansen.


Beregningsmetoden for en deltidssygemelding adskiller sig fra en fuldtidssygemelding, hvor praksis viser, at weekender, helligdage og eventuelt andre arbejdsfrie dage netop skal medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage, hvor en funktionær er fuldtidssygemeldt. 
Højesteret har desuden slået fast, at man ved opgørelsen af de 120 sygedage kun kan medtage én sygedag pr. dag medarbejderen er syg, uanset om medarbejderen arbejder flere timer end de almindelige 7,4 timer eller arbejder forskudte timer - for eksempel morgen- og aftenarbejde på samme arbejdsplads.


Arbejdsgiver kan afvise delvis sygemelding
I den anden afgørelse, som også relaterer sig til beregningen af 120 sygedage for en deltidssygemeldt, er Højesteret kommet frem til, at man som arbejdsgiver ikke har pligt til at acceptere en delvis sygemelding fra en medarbejder. 


- Som arbejdsgiver må man gerne takke nej til en funktionærs delvise arbejdskraft, selvom det medfører, at funktionæren så fortsat vil være fuldtidssygemeldt. I forhold til beregningen af funktionærens 120 sygedage, er arbejdsgiveren dermed berettiget til at tælle fulde sygedage, hvor medarbejderen modtager løn, med i opgørelsen af de 120 sygedage. Og det gælder altså også, selvom det er arbejdsgiveren selv, der har afvist at benytte funktionærens delvise arbejdskraft, siger Cecilie de Claville Christiansen. 


Mange faldgruber
Cecilie de Claville Christiansen påpeger, at det som arbejdsgiver kan være svært at tælles til 120 sygedage, fordi lovgivningen er så kompliceret, som den er.


- Jeg vil til enhver tid anbefale arbejdsgivere at få juridisk rådgivning, inden de opsiger en funktionær efter 120-dages reglen. Det er utrolig nemt at komme til at overtræde reglerne, og det kan efterfølgende blive rigtig dyrt, hvis der skal betales godtgørelse for en uretmæssig opsigelse, siger hun.






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Erhvervsorganisation efterlyser samlet grøn plan for transport i Danmark
- Limfjordshavn holdt omsætningen oppe uden Grønlandstrafik
- Gravearbejdet på Femern Bælt-tunnelen er afsluttet
- Der er behov for styrket samarbejde
- Banedanmark skal undersøge tre mulige linieføringer
- Broarbejde blev beskyttet for vind og vejr
- Starten af året har budt på mange tog til tiden
- Tog mellem Silkeborg og Herning er stadig aflyst
- Dansk rederikoncern udvider sit logistiknetværk til Tyrkiet
- Tog er aflyst mellem Silkeborg og Herning i weekenden og mandag - måske længere
- Kommunikationsbureau ansætter tidligere politisk chef i transportorganisation som direktør
- Tysk transportkoncern lukker afdeling i Padborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst