Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Transportarbejdsgiver-organisation advarer politikere mod at krav om løn og arbejdsforhold

Tirsdag 12. december 2017 kl: 19:36
Af: Jesper Christensen

Et flertal uden om VLAK-Regeringen er på vej til at vedtage et ændringsforslag til den nye taxilov, som betyder, at alle taxivirksomheder skal følge den mest repræsentative kollektive overenskomst på området. Transportorganisationen ITD’s arbejdsgiverorganisation - ITD Arbejdsgiver, der har overenskomst med Kristelig Fagforening (Krifa) - er bekymret for, at et minimumskrav i den kommende taxi-lov vil smitte af på godstransportområdet

ITD Arbejdsgiver, som repræsenterer en mindre gruppe danske vognmands- og transportvirksomheder, frygter, at forslaget på taxiområdet er første skridt på vejen til, at politikerne vil vedtage tilsvarende regler på godstransportområdet. ITD Arbejdsgiver mener, at det i praksis vil betyde, at en enkelt overenskomst vil kunne diktere hele vejgodstransportområdet - også selvom der i forvejen måtte gælde en landsdækkende kollektiv overenskomst for virksomheden, hvor løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår ligger på samme niveau. På den måde begrænses mulighederne for at indgå andre kollektive overenskomster, som både lønmodtagerorganisationer og arbejdsgivere måtte ønske.


Ind til en højesteretsdom i den sag, der har fået navnet Nortra-sagen, for et par år siden gjorde op med en mangeårig praksis på transportområdet om, at vognmænd skulle aflønne efter niveauet i de gældende landsdækkende overenskomster, har et flertal i Folketinget arbejdet for at situationen på området skulle genoprettes i forhold til løn og arbejdsforhold efter de mest repræsentative overenskomster.


Transportminister Ole Birk Olesen, der som medlem af Liberal Alliance og minister i VLAK-Regeringen tilhører et politisk mindretal i Folketinget, har via Transportministeriets web-side meldt ud, at han mener, at den landsdækkende overenskomst mellem ATAX og 3F vil komme til at lægge et minimumsniveau for andre overenskomster på taxi-område. Ole Birk Olesens opfattelse bliver bakket op at ITD Arbejdsgiver.

 
- Alle er bedst tjent med, at det ikke kun er mastodonter, der kan diktere, hvilke vilkår, der skal gælde for en hel branche og derved skabe monopol, siger Trine Schiørring Plesner, der er direktør i ITD Arbejdsgiver.


Hun mener, at et sådant monopol i sidste ende vil være skadeligt for den danske konkurrenceevne. 


- Lønmodtagerne har foreningsfrihed, og de kan selv vælge, hvilken fagforening de ønsker at være medlem af. Det skal naturligvis også gælde for de danske transportvirksomheder, at de skal kunne vælge den arbejdsgiverforening, som de bedst identificerer sig med, og følge dennes overenskomst, siger hun videre.


ITD Arbejdsgiver advarer politikerne imod at skabe en situation, hvor det bliver vanskeligere for den enkelte vognmand at drive virksomhed.

 
- I Danmark hylder vi den danske model, hvor arbejdsgiverorganisationer og lønmodtagerorganisationer forhandler sig frem til en overenskomst, som afbalancerer de to parters interesser. Når en overenskomst bygger på det princip, og der er tale om en landsdækkende overenskomst med betryggende løn- og ansættelsesvilkår, så må det være tilstrækkeligt uafhængigt af, hvem der er tale om af parter, siger Trine Schiørring Plesner.

 
ITD Arbejdsgiver mener, at det politiske flertals beslutning er et udtryk for, at man vil sikre sig mod pseudooverenskomster, som indgås på den enkelte virksomhed, men som ikke bygger på den danske model og et afbalanceret styrkeforhold mellem lønmodtagerne og arbejdsgiveren.
 

- Politikerne skyder helt over målet her. Det er vigtigt at undgå den usunde kultur, der vil følge af, at lovgiver skaber monopol på overenskomstdækning og tilsidesætter både den danske model og Højesterets praksis, påpeger Trine Schiørring Plesner.  
 

Forslaget til den nye taxilov bliver tredjebehandlet i Folketinget torsdag.






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst