Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Havet er øernes motorveje

Onsdag 8. februar 2017 kl: 13:05
Af: Redaktionen

De danske ø-færger var tirsdag centrum for en diskussion i Folketingets Trafikudvalg med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll og bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen - begge fra Liberal Alliance. En række partier arbejder for, at det skal blive billigere at sejle til øerne. Mens man diskuterer tempoet, er der enighed om, at ø-færgerne er fuldstændig afgørende for sammenhængen på tværs af landet

Emnet på det åbne samråd, der var indkaldt af socialdemokraterne Lea Wermelin og Rasmus Prehn, var især VLAK-Regeringens holdning til princippet om trafikal ligestilling, som blandt andet betyder, at prisen på færgetransport til øerne skal matche prisen på at køre på vej.


Samrådet tog først og fremmest afsæt i, at ”havet var øernes motorveje”. Derfor var det helt centralt for socialdemokraterne, at færgefarten fortsat var både prisdygtig og effektiv.


- Den første prisnedsættelse, som vi kunne se her i efteråret, har ifølge Rederiforeningens tal betydet, at vi har set en 20 pct. stigning i antallet af passagerer alene i september måned for landets største ø-færgeruter. Det er jo tal, der er til at forstå, og grundlæggende handler det for os socialdemokrater om, at vi skal have et land, hvor man kan bo og leve i alle dele af landet, sagde Lea Wermelin og fortsatte:


- Det gælder selvfølgelig også de steder, hvor der er vand hele vejen rundt om en ø.


Baggrunden for Danmarks Rederiforening’s tal er den første politiske aftale på området fra februar 2016, hvor Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative besluttede at investere i billigere færgebilletter med 48 millioner kroner i 2016 og 95 millioner kroner årligt fra 2017 og frem. Ideen om billgere færgebilletter var også på den foregående SR-Regerings program, men blev ikke gennemført på grund af valget i juni 2015.


Tiltaget med billigere billetter til ø-færgerne blev udbygget, da de fire partier i finansloven for 2017 afsatte yderligere 20 millioner kroner i 2017, 30 millioner kroner i 2018, samt 40 millioner kroner i årene derefter. Med de ekstra midler vil perioden for takstnedsættelsen blive forlænget. Derfor fandt Simon Emil Ammitzbøll også, at man var kommet meget langt.


- Fra 2019 gælder landevejsprincippet hele året rundt med undtagelse af højsæsonen - skolernes sommerferie. Det betyder, at vi fra 2019 årligt afsætter 135 millioner til nedsættelse af færgetakster for passagerer, sagde økonomi- og indenrigsministeren og fortsatte:


- Så vi gør altså en del - faktisk meget - for, at ø-samfundene er en lige så stor del af Danmark som resten af landet.


Danmarks Rederiforening glæder sig over, at der på tværs af blokkene og de politiske partier tydeligvis er opbakning til færgefarten.


- Ø-færgerne spiller en meget stor rolle i mange øboeres liv – og for resten af os tyder de gode tal fra efteråret på, at flere og flere også vil benytte de billigere billetter til at besøge vores flotte øer. Så for mig var debatten en anerkendelse af, at færgerederierne løfter en rigtig vigtig opgave på en god måde, siger Jakob Ullegård, der er direktør i Danmarks Rederiforening.


Video-optagelse fra samrådet 7. februar. Optagelsen varer cirka 1 time og ti minutter.





Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Seks meldes døde
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Containerskib sejler bro ned
- Skibe, der transporterer offshore-personale, bliver omfattet af ny international sikkerhedsstandard
- Kli­ma­re­gu­le­ringen af den globale skibsfart tager små skridt fremad
- Transport-koncern fra Esbjerg havde fremgang på bundlinien
- Lavere efterspørgsel og overkapacitet påvirkede resultatet hos tysk transportkoncern
- Rederi-koncern med islandske rødder lancerer rute uden om Frankrig
- Toldstyrelsen opfordrer virksomheder til at forberede sig på nyt it-system til eksport
- 31-årig anholdt i sag om indsmugling af 300 kg kokain
- Havneatlas giver overblik over danske erhvervshavne
- Havn melder sig ind i erhvervsorganisation

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst