Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Ny beregningsmodel viser transportens miljøbelastning

Onsdag 22. april 2015 kl: 12:37
Af: Redaktionen

Hvis man kører den samme tur med forskellige transportmidler, hvad belaster så miljøet mest? Det spørgsmål kan en ny beregningsmodel fra Transportministeriet svare på. Transportministeriet har opdateret beregningsmodellen TEMA i en ny version, som har fået navnet TEMA2015. Beregningsmodellen kan kort fortalt vise, hvilken miljømæssige konsekvenser en bestemt transportform har, og hvad forskellen er i miljøbelastning, hvis man vælger forskellige transportformer til samme tur

Den nye version af TEMA - TEMA2015 - indeholder opdateringer på en række områder i forhold til den TEMA2010. Blandt andet er de underliggende data for emissionsfaktorerne for hvert enkelt køretøj opdateret med nyeste tilgængelig data for at kunne sikre tidssvarende resultater. Samtidig er sket teknologiske fremskridt i forhold til eksempelvis el-biler og plug-in hybridbiler, som modellen også har med i sine beregninger. Herudover er der sket en række andre opdateringer og justeringer af modellen, der forbedrer funktionaliteten og anvendelsesmulighederne. 


TEMA kan eksempelvis benyttes til at beregne, hvor meget man som enkelt person er med til at udlede af CO2, partikler, NOx. mv., på en given strækning. Rejser man eksempelvis fra København til Aarhus, kan man da benytte TEMA til at finde ud af, hvor meget man ville udlede, hvis man valgte at tage sin bil, benytte tog eller tage bussen. Benytter man sin bil, som er en nyere benzinbil i dette eksempel, vil man udlede 40 kg CO2 på denne tur. Benytter man tog, vil denne person udlede 8,3 kg CO2, og havde man valgt at tage bussen, nyere turistbus, ville det blot være 7,7 kg CO2. 


Brugeren kan selv bestemme hvilken bil-, tog- eller bustype, man skal udregne for, således at dette stemmer overens med det valg af transportmiddel, som brugeren rent faktisk står overfor på den givne strækning.


Kort om TEMA
TEMA (Transporters EMissioner under Alternative forudsætninger) er et beregningsprogram, som kan udregne energiforbrug og emissioner ud fra oplysninger om transportmiddel, rute og afstand.
TEMA kan beregne energiforbrug og emissioner for både person- og godstransport for følgende transportmidler: Personbiler, busser, tog, fly, færger, varebiler, lastbiler, godstog, godsfærger og fragtskibe.


Programmet anvendes sådan, at brugeren specificerer en række ture med forskellige transportmidler, hvorefter TEMA beregner energiforbrug og emissioner på de enkelte ture. Det er muligt at regne på transporter, der er sammensat af flere forskellige transportmidler, hvormed det er let at sammenligne miljøeffekter for alternative valg af transportmidler.

  • TEMA2015 kan hentes på Transportministeriets hjemmeside via linket nederst på siden. 
  • TEMA2015 er et program, der skal installeres på brugerens egen computer.
  • TEMA2015 er en exe-fil. Dermed er det ikke alle styresystemer, der kan håndtere programmet




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Chaufførmangel blokerer for udvidelser hos halvdelen af Europas vognmænd
- Dårlige bremser førte til betinget frakendelse af førerretten
- Sværlasttraileren tog en med som let last
- Vognmand fik sin nye vogn leveret på Lundevej
- Frederikshavn Havn kommer under kommunens ledelse
- Fire-akslet trailer kan tage to containere på en gang
- Vognmand fra Stenlille har fået en stor Volvo
- Transportvirksomhed i Horsens er kørt i Skifteretten
- Konkursramt transportvirksomhed i Glostrup havde 30 medarbejdere
- Transportfirma i Tilst kørte i knap tre år
- Ny elektrisk motor er en del af større batteri-elektrisk lastbilprogram
- Politiet tilbageholdt lastbil i Kalundborg

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst