Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      
TRANSPORTORGANISATION VURDERER:

Fokus på højresvingsulykker har en præventiv effekt

Onsdag 25. februar 2015 kl: 13:10
Af: Redaktionen

Andelen af højresvingsulykker blev næsten halveret i 2014. Det viser en foreløbig opgørelse fra Vejdirektoratet. På trods af, at ulykker fortsat opstår og cyklister og fodgængere kommer til skade i højresvingsulykker, er der ifølge transportorganisationen ITD grund til at være tilfreds med udviklingen. ITD vurderer, at udviklingen blandt andet skyldes det præventive arbejde med at forhindre højresvingsulykker

I 2014 skete der 26 ulykker med højresvingende lastbiler, hvilket er det laveste niveau siden starten af 2000, hvor Vejdirektoratet begyndte at føre statistik på området. Tallene for 2014 er foreløbige, men godt nyt for de transport- og forbrugerorganisationer samt myndigheder, der igennem de seneste år har arbejdet målrettet på at informere trafikanter og dermed bidraget til at mindske antallet af højresvingsulykker i Danmark


- Det er meget positivt og virker som om, at det fokus, der har været på højresvingsulykker i offentligheden, hos vognmændene og hos chaufførerne har en effekt. Men vi skal samtidig huske på, at hver eneste ulykke, der sker på grund af højresvingsulykker, er én for meget. Derfor skal vi fortsat holde fokus og arbejde med at informere og arbejde præventivt for, at det ikke sker, siger chefkonsulent i ITD, Jørn-Henrik Carstens.


Han glæder sig over, at der ved vedtagelsen af Trafikaftalen i 2014 blev bevilliget 7,5 millioner kroner til en informationspakke. Planen er, at der bliver sammensat en chaufføruddannelsespakke i forbindelse med uddannelse og efteruddannelse af chauffører, en ambassadørmodel, hvor chauffører og vognmænd klædes på til at udbrede viden og gode budskaber til kollegerne, og en tv-kampagne rettet mod cyklisterne. Det er ifølge ITD vigtigt at fortsætte informationsstrømmen, for selvom statistikken er positiv, må fokus ikke slækkes.


Transportbranchen kigger indad
Jørn-Henrik Carstens peger også på, at der fortsat er mange områder, hvor man kan sætte ind præventivt for at mindske risikoen for højresvingsulykker. Et af områderne, hvor transportbranchen selv kan gøre en forskel på en enkel måde, er at sikre chaufførens udsyn fra lastbilens førerkabine. ITD har sat fokus på det tidligere og opfordrer til, at branchen er opmærksomme på unødvendigt "lir" i førerhuset, der kan spærre for udsynet til trafikken på gaden. Oprydning i førerhusene og fornuftig placering af navigationsskærme, kaffemaskiner med videre er vigtige brikker i indsatsen for at bekæmpe højresvingsulykker. Et andet vigtigt punkt er korrekt indstilling af lastbilens spejle, så det sikres, at de kritiske områder omkring lastbilen er synlige for chaufføren.


- Det afgørende i kampen mod højresvingsulykker er vedvarende information og oplysning målrettet hver enkelt gruppe af trafikanter. Men samtidig skal vi kigge på alle de muligheder, der er for at reducere risikoen for ulykker. At tjekke spejlindstillingen og rydde op i førerhuset er enkle og konkrete tiltag, der kan bidrage til at reducere risikoen, siger Jørn-Henrik Carstens.


Han peger på, at store mængder pynt i førerhusene kan stride mod færdselslovens paragraf 3 om at være agtpågivende og undgå at udsætte andre for fare. Er udsynet begrænset, risikerer chaufføren bøder eller i grove tilfælde en betinget frakendelse af kørekortet.


- Vi har sagt det tidligere og herfra skal der igen lyde en stærk opfordring til vores medlemmer og resten af branchen om at kaste et kritisk blik rundt i ruderne. Sikkerheden er og bliver første prioritet for alle professionelle transportører, siger Jørn-Henrik Carstens.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Skanderborg-virksomhed er endt i konkurs
- Seks meldes døde
- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Havn investerer og reducerer sin gæld
- Ny limfjordsforbindelse bliver emne på samråd med transportministeren
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- 23-årig kørte i stjålet lastbil
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Beskæftigelsen steg med 33.600 på et år
- Fragtfirma medbringer truck til lasten

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst