Redaktion   •   Abonnement   •   Nyhedsmail   •   Annoncering   •   Skriv din egen nyhed   •   Websider og PR   •   Hjælp   •   Transportjob
Forsiden
      

Naturgasnettet modtager knap 40 procent mere gyllegas

Torsdag 28. august 2014 kl: 18:44
Af: Redaktionen

Private og offentlige kunder får mulighed for at købe mere grøn biogas lavet af gylle. Hidtil har der kun været én leverandør af CO2-neutral biogas fra gylle til naturgasnettet, nemlig LBT-Agro, som årligt leverer ca. 6 millioner kubikmeter biogas til formålet

Men på baggrund af en ny aftale mellem biogasproducenten Holger Kirketerp og HMN Naturgas-koncernen vil den samlede mængde stige markant.


Ifølge aftalen skal Holger Kirketerp hvert år levere 2,2 millioner kubikmeter opgraderet biogas fra gylle til HMN Naturgas-koncernens selskaber, som køber gassen og sender den ud i naturgasnettet. Den første gas fra Holger Kirketerp er allerede sendt ud i nettet. Den nye aftale betyder, at den samlede mængde biogas fra gylle i naturgasnettet vil stige til ca. 8,2 millioner kubikmeter om året. Det svarer til en stigning på knap 40 procent. 


Indtil videre er det kun HMN Naturgas-koncernen, som sender opgraderet gas fra gylle ud i gasnettet. Koncernen er Danmarks største naturgasselskab og ejes i fællesskab af 57 kommuner i hovedstadsområdet og Midt- og Nordjylland. 


Danmark er bagud på biogas
Tidligere blev biogas fra gylle udelukkende brugt til lokal energiforsyning, men siden årets begyndelse er opgraderet biogas fra gylle også blevet sendt ud i det landsdækkende naturgasnet, hvor energien fra gyllen udnyttes mere effektivt. Dette har i mange år været praktiseret i lande som Sverige, Tyskland og Holland, men det er først i år, at Danmark er kommet med på vognen. 


- Den nye aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen frem mod det CO2-neutrale samfund. For biogas udleder slet ikke CO2. Biogas fra gylle har også den fordel, at den gør landbrugets belastning af klima og miljø mindre. For når gyllen har været igennem et biogasanlæg, kommer den mere miljøvenlig ud på den anden side. Dermed bliver der mindre udledning af metan og lattergas end ellers. Samtidig får planterne på markerne nemmere ved at optage næringsstofferne i den afgassede gylle, og det gavner vandmiljøet, siger Susanne Juhl, der er administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen. 


Processen medfører også, at gyllen lugter mindre, når den kommer ud på markerne. I stedet for at være et miljø- og klimamæssigt problem kan gyllen blive en grøn energigevinst via gassystemet.


Inden biogassen sendes ud i naturgasnettet, skal den igennem et opgraderingsanlæg. Ved denne proces får biogassen de samme egenskaber - og en næsten lige så høj brændværdi - som naturgas. 


- I fremtiden skal naturgasnettet i høj grad anvendes til at transportere grønne gasser som biogas og brint rundt i landet. Det er den vej, det går, og de første skridt er allerede taget nu. Vi er i dialog med flere biogasproducenter om lignende projekter, så vi forventer, at der fremover vil komme langt mere biogas i naturgasnettet, siger Susanne Juhl. 


Regeringen og de øvrige partier bag energiforliget fra 2012 har som målsætning, at 50 procent af Danmarks husdyrgødning senest i 2020 skal omdannes til biogas. Ifølge Brancheforeningen for Biogas udnyttes der i dag kun ca. syv procent. 






Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Over 4.000 gange skulle vejdirektoratet samle tabt gods op efter andre
- DM for lærlinge bliver det hidtil største
- Uddannelsesorganisation får endnu en el-lastbil i flåden
- To nye tre-akslede trailere med walking floor er gået til Mors
- Der er behov for styrket samarbejde
- Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati
- Fornuftig kompensation for belastende dieselafgift
- Fire-akslet gardintrailer skal køre for leverandør af flydende gasser
- Påsken løftede passagertallet hos rederikoncern
- SVM-Regeringen skruer op for støtten til grøn omstilling af tung vejtransport
- Ny pulje får flere grønne lastbiler på vejene
- Transportorganisation genvalgte bestyrelsesmedlemmer

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst